• Maandag 15 april 2019
 • 10 dagen
 • Amsterdam-Alta via Oslo en Tromsø en Alta-Amsterdam via Oslo en Kopenhagen
 • Groepsreis: Samische cultuur, sneeuwschoenwandelen, hondenslede
 • Volgeboekt!
 • Vanaf € 2.439,- p.p.

Ontdek, proef en beleef het land en de cultuur van de Samen in Finnmark: Alta en Kautokeino!

Snuivende rendieren die in razend tempo een menner op ski’s voorttrekken, kleurrijke Samische klederdracht en handwerk, de bezielde klanken van een joik… Hebt u altijd al de cultuur van de Samen van dichtbij willen beleven?

Van 15 tot en met 24 april 2019 organiseert Fru Amundsen een bijzondere reis naar het Samisch paasfestival waarbij u de cultuur van de Samen ontdekt, proeft en beleeft!

Kautokeino, Finnmark, Samische klederdracht, Noorwegen
Foto: Terje Rakke Nordic Life Visitnorway.com

De tijd rond Pasen is van oudsher een hoogtepunt in het leven van de Samen. De donkere winter is ten einde en de zon is weer terug. Vanuit de winterkampen trokken de Samen naar Kautokeino om de voorjaarstrek voor te bereiden – de trek van de rendieren vanuit het binnenland naar de kust. Dit was de tijd om familie en vrienden te ontmoeten, kinderen werden gedoopt en deden belijdenis, er werden huwelijken gesloten en er werd gehandeld. De traditionele paasfestiviteiten zijn in de loop der tijd uitgegroeid tot een uitgebreid festival met theater en concerten waar traditionele joiks en Samische muziek ten gehore worden gebracht, met rendierraces, wedstrijden in ijsvissen, tentoonstellingen en verkoop van Samische huisvlijt. De evenementen vinden plaats in het hele dorp en de plaatselijke bevolking draagt vol trots hun traditionele kleding.

Kijk ook eens op www.samieasterfestival.com

Het paasfestival in Kautokeino is een ervaring die niet in woorden te vatten is – je moet het beleven!

Maar we ontdekken meer…

Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com
Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com

De reis begint – en eindigt – in de omgeving van Alta in het noorden van de provincie Finnmark. Hoewel al voorzichtig de lente in de lucht hangt, kan het op de hoogvlakte van Finnmark in deze tijd nog volop winter zijn. Daarom genieten we van een avontuurlijke wandeling op sneeuwschoenen in de omgeving van onze accommodatie en maken we bovendien een tocht met een hondenslede. In de stad Alta bezoeken we het interessante Alta Museum. Hoewel de wereldberoemde rotstekeningen misschien nog onder de sneeuw verborgen liggen, heeft dit museum meer dan genoeg te bieden, zoals vaste tentoonstellingen over de rotstekeningen, (Samisch) geloof en religie. Natuurlijk slaan we de Noorderlichtkathedraal niet over. De kans om het noorderlicht zelf te aanschouwen is deze reis zeker niet onmogelijk, maar omdat de dagen al beduidend langer worden – en de nachten korter – zal de factor geluk een steeds grotere rol gaan spelen.

De route naar Kautokeino voert ons deels langs de Alta-rivier en brengt ons naar de hoogvlakte. In Kautokeino dompelen we ons – samen met de Samische bevolking – onder in het kleurrijke paasfestival en bezoeken we de plaatselijke markt, de rendierraces en enkele concerten, waaronder het Sami Grand Prix – het jaarlijkse joikfestival. Eerste paasdag brengen we nog door in Kautokeino en bezoeken we, na de paasdienst, Juhls Silver Gallery en het Samisch museum. Tegen de avond rijden we terug naar Gargia, waar we nog enkele dagen zullen verblijven.

Deze Fru Amundsen-groepsreis naar het Samisch paasfestival wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers en met deskundige reisleiding.

Accommodaties

Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Foto: Gargia Fjellstue

Tijdens deze reis verblijven we de eerste 4 en de laatste 3 nachten in Gargia Fjellstue, een in de bossen gelegen authentiek kleinschalig berghotel met enkele bijgebouwen. Onze gezellige hytte is een van de bijgebouwen en we beschikken hier over 2-persoonskamers. Alle kamers hebben een eigen douche en toilet. In Kautokeino verblijven we 2 nachten in een hotel op wandelafstand van het centrum. We beschikken in het hotel over 1- en 2-persoonskamers en elke kamer heeft een eigen badkamer met douche en toilet. Fru Amundsen verzorgt in de fjellstue traditioneel Noorse maaltijden en in het hotel laten we ons culinair verwennen door de lokale koks die gespecialiseerd zijn in de arctische keuken.

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

Samisch Paasfestival in Kautokeino:
joikconcert, rendierraces, Sami Grand Prix, paasdienst, Samisch museum, Samische klederdracht en handwerk

 • Kennismaking met de cultuur van de Samen
 • Alta: het Alta Museum en de Noorderlichtkathedraal
 • Kautokeino: Samisch Museum en Juhls Silver Gallery
 • Wandeling op sneeuwschoenen
 • Hondensledetocht
 • Het fascinerende, arctische landschap van de Finnmarksvidda
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Facultatief: rit op een sneeuwscooter, Samisch concert, bubbelbad/sauna. Voor deze activiteiten gelden meerkosten

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot 4 weken voor de vertrekdatum, tenzij het minimaal aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

vanaf € 2.439,- per persoon

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Vluchten Amsterdam-Alta via Oslo en Tromsø met SAS en Wideroe en Alta-Amsterdam via Oslo en Kopenhagen met SAS, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 9 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Maaltijden: vanaf het diner op dag 1 t/m de lunch op dag 10
 • Excursies, entrees en concerten zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-
 • Facultatieve activiteiten

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn, zeker rond Pasen! Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt

Op weg naar Noord-Noorwegen

Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Foto: Gargia Fjellstue

Van Amsterdam vliegt u via Oslo en Tromsø naar Alta in Noord-Noorwegen, waar u aan het begin van de avond aankomt.

Na aankomst rijden we naar onze accommodatie waar we de eerstkomende vier nachten verblijven. Gargia Fjellstue ligt in het zuidelijk deel van het dal van de rivier Altaelva, aan de oude postweg tussen Alta en Kautokeino en bestaat uit een hoofdgebouw en een aantal hutten. Tijdens het diner maken we nader kennis met elkaar en zal de reisleiding meer vertellen over wat u tijdens de reis te wachten staat.

Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Foto: Gargia Fjellstue
Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Velkommen!

Op stap met sneeuwschoenen

Winter, Finnmark, Fru Amundsen, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©

De provincie Finnmark is de noordelijkste provincie van Noorwegen en qua oppervlakte iets groter dan Nederland. De hoogvlakte, Finnmarksvidda, omvat een uitgestrekt gebied tussen Alta, Kautokeino, Karasjok en de Porsangerfjord en ligt tussen de 300 en 500 meter hoog. Omdat deze hoogvlakte op 70 graden noorderbreedte ligt, is dit al hoog genoeg om regelmatig boven de boomgrens te zijn. Diverse soorten landschappen zijn hier te vinden en vandaag verkennen we op ons gemak de omgeving van onze accommodatie. We wandelen langs de oude postroute. Ons lunchpakket nemen we mee en wie weet kunnen we ergens een kampvuurtje maken.

De laatste periode van de winter en zeker de tijd rond Pasen is in deze omgeving een populaire tijd voor activiteiten in het betoverende sneeuwlandschap. De dagen worden langer, de zon staat alweer hoger aan de horizon en wint aan kracht – de temperatuur ligt in deze tijd normaal gesproken net rond of onder het vriespunt. Bent u klaar voor een staartje winter met een vleugje lente?

’s Avonds bereidt Fru Amundsen een traditioneel Noorse maaltijd voor u. Overnachting in Gargia Fjellstue.

Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©
Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©
Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Foto: Gargia Fjellstue

Buiten de gebaande paden!

Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©

Hebben we gisteren vooral langs de begaanbare wegen gewandeld, vandaag wagen we ons daarbuiten. Op sneeuwschoenen zoeken we ons een weg door de ongerepte natuur – en natuurlijk gaat daarvoor een gids met ons mee.

Een wandeling op sneeuwschoenen is een belevenis op zich – de rust en het één zijn met de omgeving is een fantastische ervaring. Het is gemakkelijk onder de knie te krijgen en je hoeft er geen bijzondere conditie voor te hebben. Samen met een gids ontdekken we mooie en eenzame plekjes – door het bos lopen we langzaam bergopwaarts totdat we uiteindelijk aankomen bij een indrukwekkende waterval die in deze tijd van het jaar nog bevroren is.

Aan het eind van deze dag tovert de reisleiding van Fru Amundsen weer een heerlijke Noorse maaltijd op tafel. We verblijven in Gargia Fjellstue.

Wandelen op sneeuwschoenen, Fru Amundsen, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©
Bevroren waterval, Gargia
Foto: Gargia Fjellstue
Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©

Het beroemde Alta Museum

Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©

Vanochtend rijden we terug naar de kust en de stad Alta. We bezoeken het wereldberoemde Alta Museum. In de omgeving van het museum zijn duizenden jaren oude rotstekeningen gevonden. Misschien is de sneeuw zo vlak aan de kust al wat gesmolten en kunnen we de rotstekeningen buiten bezichtigen. Lukt dat niet, dan is het museum zelf meer dan een bezoek waard. In het museum wordt uitgebreid aandacht besteed aan de rotstekeningen maar ook aan onderwerpen als Samische religie en noorderlichtonderzoek dat op de nabij gelegen berg Haldde heeft plaatsgevonden.

Aan het eind van deze dag tovert de reisleiding van Fru Amundsen weer een heerlijke Noorse maaltijd op tafel.

Alta Museum, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©
Alta Museum, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: CH visitnorway.com ©
Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©

Op naar het Samisch Paasfestival!

Samisch paasfestival Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com
Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com

Na het ontbijt nemen we voor even afscheid van Gargia Fjellstue en vervolgen we onze rit naar Kautokeino, waar we inchecken in het comfortabele Thon hotel. In Alta maakten we reeds kennis met de cultuur van de Samen en onderweg hebben we er uitgebreid over verteld, maar vanaf vandaag dompelen we ons onder in wat voor de Samen een van de hoogtepunten van het jaar is: het paasfestival. In het centrum van Kautokeino wordt een markt gehouden waar onder andere Samisch handwerk wordt verkocht. Het Samisch museum in Kautokeino biedt veel informatie over de plaatselijke geschiedenis en het nomadische bestaan van de Samen.

De joik is een oude Samische muziekvorm waarbij alleen de stem wordt gebruikt. Door middel van klanken wordt de essentie van iets of iemand vertolkt. Mensen, dieren en de natuur kunnen worden gejoikt – en worden in de joik beschreven. Een kind kan bij de geboorte van ouders of grootouders een joik krijgen, die zijn of haar hele leven meegroeit; naarmate de persoonlijkheid verder tot ontwikkeling komt wordt de joik aangevuld of veranderd. Ook gevoelens kunnen worden gejoikt: liefde, haat, vreugde, verdriet. En de zon, de maan, de sterren. Een joik behoeft geen tekst om iets te kunnen beschrijven. De woordeloze melodie en de manier van vertolken vertellen het verhaal. Ondanks dat wij de Samische taal niet machtig zijn, zijn de emoties die worden uitgebeeld universeel en vaak indrukwekkend. Het is een bijzondere ervaring om naar een joik te luisteren.

Afhankelijk van het programma van het paasfestival gaan we ’s avonds zo mogelijk naar een concert in de Bakteharji-hal.

Kloof bij Alta Rivier, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen
Samisch paasfestival Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com
Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com
Foto: Thon Hotel
Foto: Thon Hotel Kautokeino

Joiken, rendieren en klederdracht

Foto: C.H. - Visitnorway.com
Foto: C.H. – Visitnorway.com

Naast de klederdracht en de joik is het paasfestival beroemd vanwege de races met rendieren. Deze starten vroeg in de middag en natuurlijk zorgen we dat we er bij zijn. Net als bij paardenraces starten de rendieren uit een hok. In plaats van een jockey die op het dier zit, staat de menner op ski’s achter het rendier en wordt zo door het rendier voortgetrokken. Deze rendieren worden speciaal getraind voor de races en spektakel is gegarandeerd!

Als u geïnteresseerd bent in Samische klederdracht komt u zeker aan uw trekken: deze dagen toont de Samische bevolking trots hun traditionele kleding. De Kautokeinokofte is de bekendste Samische klederdracht; gedecoreerd met kleurrijke banden en linten. Mannen en vrouwen dragen een riem versierd met zilverwerk; vierkante knopen betekenen dat ze getrouwd zijn. Mannen dragen verder een zijden sjaal onder hun kraag, vrouwen dragen de sjaal over de kofte. De Kautokeinokofte is vaak in de kleuren rood, wit en blauw, maar dit is geen voorschrift. Wie liever andere kleuren wil, kan daar ook voor kiezen.

In de namiddag is het tijd voor het Samisch songfestival; eerst worden joiks ten gehore gebracht, het tweede deel van het ‘grand prix’ is voor Samische muziekgroepen. Na het diner vindt in de evenementenhal het grote concert plaats waar verschillende Samische zangers en groepen zullen optreden. Omdat nu nog niet bekend wie dat zijn, hebben we de kaarten voor dit concert niet inbegrepen in deze reis. De kaarten kosten ca. € 35,- en voor wie er heen wil, reserveren wij deze kaarten graag. U kunt daarmee wachten tot het definitieve programma bekend is.

Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com
Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com
Foto: Thon Hotel Kautokeino
Foto: Thon Hotel Kautokeino
Samisch paasfestival Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com
Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com

Pasen in Kautokeino

Juhls Zilvergallerij, Kautokeino, Noorwegen
Juhls – Foto: Fru Amundsen ©

In de ochtend vind de paasviering plaats in de kerk, een dienst die bezocht zal worden door vele mensen in klederdracht. De rust lijkt deze dag weer te zijn nedergedaald in Kautokeino.

Na de dienst hebben we tijd voor een bezoek aan Juhls, een familie van zilversmeden. De eigenaren zijn sinds decennia gebiologeerd door nomadische volkeren en dat komt tot uiting in hun bijzondere collectie en wereldberoemde galerie. Juhls herbergt niet alleen een uitgebreide collectie zilveren sieraden die bestaat uit traditionele Noorse en Samische ontwerpen en zelfontworpen stukken gebaseerd op de natuur. U treft er ook een scala aan voorwerpen die nomadische culturen uit de hele wereld vertegenwoordigen.

In de loop van de middag verlaten we Kautokeino en aanvaarden we de terugreis naar Gargia. Het diner komt vanavond weer voor rekening van Fru Amundsen.

van winter naar lente, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Bijna lente? Foto: Fru Amundsen
Foto: Terje Rakke Nordic Life Visitnorway.com
Foto: Terje Rakke Nordic Life Visitnorway.com
Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com
Foto: Joern Tomter www.nordnorge.com

Enthousiaste husky’s

Husky's Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Bjorn Klauer, www.nordnorge.com

Vandaag gaat u op avontuur! Met de mensen van Garga Fjellstue maken we een tocht met een hondenslede. Natuurlijk starten we met uitleg en veiligheidsinstructies. In principe rijden we samen met een gids, maar als het weer en de sneeuwconditie dat toelaten, kunt u wellicht uw eigen hondenslede rijden.

Sølvi, de eigenaresse van Gargia Fjellstue, is een ervaren deelnemer aan de Finnmarksløpet. Dit is een lange afstandswedstrijd voor hondensleden, de variant van 1000 km is zelfs de langste in Europa. Een aantal keren voltooide zij de 500 km race, waarbij de deelnemers tot zo’n 60 uur onderweg zijn. U bent dus in goede handen!

Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen
Sledehonden, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Gargia Fjellstue
van winter naar lente, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

De Noorderlichtkathedraal & Borealis Alta

Noorderlichtkathedraal, Alta, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©

Vandaag is er tijd voor een bezoek aan het centrum van Alta, waar in 2013 de bijzonder vormgegeven Nordlyskatedral werd ingewijd. Met zijn 47 m hoge toren is de met titianium beklede kerk een baken voor de noorderlichtstad Alta geworden. Het interieur van de kerk is vormgegeven door de Deense kunstenaar Peter Brandes.

In de kerk is sinds 2017 de interactieve noorderlichtbelevenis BorealisAlta ondergebracht. Het noorderlicht is sinds mensenheugenis een bron geweest voor mythen en sagen, terwijl in latere wetenschappers vooral zochten naar een natuurwetenschappelijke verklaring. Deze invalshoeken vormen de basis voor de tentoonstelling.

Vanavond genieten we met elkaar voor de laatste keer van het door Fru Amundsen bereide diner.

Noorderlicht, Fru Amundsen, Noord-Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©
Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen
Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Een laatste wandeling?

In de ochtend hebben we rustig de tijd om in te pakken en een laatste wandeling te maken in de omgeving, voordat we naar  het vliegveld van Alta rijden, waar in de loop van de middag de vlucht naar Oslo vertrekt.

Via Kopenhagen vliegt u vervolgens naar Amsterdam, waar om half tien in de avond arriveert. Hopelijk is het een reis geworden om niet snel te vergeten!

Finnmark, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen
SAS, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen
SAS, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Boekingsformulier