Sneeuwschoenwandelen

sneeuwschoenwandelen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Sneeuwschoenwandelen in Nordmannvik

Tijdens de reis naar Tromsø en de Lyngenfjord gaan we sneeuwschoenwandelen onder begeleiding van gids Ingar Lyngmo. Ingar is de eigenaar van de villa’s waar we verblijven en woont al zijn hele leven in deze omgeving die hij dus door en door kent. Al vroeg in de ochtend komt Ingar aan legt de sneeuwschoenen en stokken voor ons klaar. Als een echte gentleman ligt hij op zijn knieën voor ons om te helpen met het aantrekken van de sneeuwschoenen.

Vanaf de accommodatie moeten we even een pittig stukje bergopwaarts en al snel is het enige wat ik hoor mijn eigen, niet meer zo rustige, ademhaling. We steken een weg over en lopen een witte wondere bergwereld in, weg van alles. In eerste instantie loop ik nog wat onwennig op deze attributen maar allengs gaat het beter. Ik sta regelmatig stil, maak foto’s en neem de tijd om de wereld te bewonderen. En oké, ook om even op adem te komen.

Stilte

Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Sneeuwschoenwandelen in Nordmannvik Foto: Fru Amundsen ©

Wat een oorverdovende stilte! Alleen doorbroken door het knerpen van de sneeuwschoenen in de verse sneeuw.  Ruim 600 kilometer boven de poolcirkel loop ik begin maart peentjes te zweten. De sjaal die ik om heb kan best een beetje losser. Ingar heeft de tocht goed voorbereid. Het pad heeft hij gisteren al gebaand en hij weet precies waar we de riviertjes over de sneeuwbruggen zonder gevaar kunnen oversteken. Wat een prachtige sneeuw- en ijskunst openbaart zich hier, terwijl onder ons het water onverdroten doorstroomt. Na een uurtje houdt de bergtop ons niet langer in de greep van zijn schaduw en wandelen we in een heerlijk zonnetje.

Voorzichtig doe ik de rits van mijn jas een klein stukje open. Ingar staat stil en wijst ons op een berg ovaalvormige keutels, hier heeft niet zo lang geleden een eland gelopen. Ook andere sporen in de sneeuw weet hij feilloos te onderscheiden en we leren veel over de fauna van dit gebied aan de Lyngenfjord. Op een prachtig gelegen plek heeft Ingar gisteren al een kampvuur voorbereid. Binnen de kortste keren brandt het hout en kan de meegebrachte ketel op het vuur om water te koken voor kookkoffie. Ook brooddeeg en worstjes hebben we meegenomen en zo bereiden we onze lunch terwijl we uitrusten van de tocht. De smeltende marshmallows zijn een prima toetje. Nadat we het vuur hebben gedoofd moeten we toch echt weer verder. Zo samen met Ingar komen we op plekken waar we anders nooit zouden komen. Wat is dit genieten! Dit is ontspannen door inspannen in optima forma.

De reizen van Fru Amundsen

Koffietijd tijdens het sneeuwschoenwandelen Foto Fru Amundsen ©

Tijdens de reis Tromsø en de Lyngenfjord van Fru Amundsen hebt u ook de mogelijkheid deze tocht onder begeleiding van Ingar te beleven. Een normale conditie en mobiliteit zijn voor deze wandeling voldoende. De sneeuwschoenen en stokken staan voor ons klaar om te gebruiken, u hebt alleen stevige wandelschoenen nodig. Gaat u mee?

Meer informatie vindt u hier

Tijdens de reis Samisch Paasfestival maken we in een ander gebied van Noorwegen ook een prachtige sneeuwschoenwandeling. We wandelen dan vanuit onze accommodatie Gargia Fellstue in de omgeving van Alta zo de ongerepte natuur in.

Meer informatie vindt u hier

Ervaringen van deelnemers aan de reizen van Fru Amundsen leest u hier