Foto: Fru Amundsen ©

In Noorwegen zien we veel houten kerken maar niet elke houten kerk is een staafkerk. Het verschil zit in de bouw van het geraamte. Staafkerken zijn gebouwd met behulp van houten staanders (staven) en planken. Op een stenen fundering maakte men een raamwerk van hout waarop de staanders steunden. Aan de bovenzijde kwam een nieuw horizontaal houten raamwerk om de staanders te verbinden. Houten bogen tussen de staanders zorgden voor meer stevigheid in de constructie en onder het dak bracht men hiertoe een gordel van andreaskruisen aan.

De kleinste staafkerken werden gebouwd met maar 4 staven maar dit kon oplopen tot wel 20. Veel staafkerken kregen ook een lage rondgang om de kerk, ter versteviging en om de wanden van de kerk te beschermen tegen de invloed van regen en sneeuw.

Borgund staafkerk, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

De bouw van deze houten kerken begon na de kerstening maar er zijn nog veel invloeden uit de Vikingtijd terug te vinden zoals prachtig houtsnijwerk waarin draken en slangen te herkennen zijn. Vermoedelijk moesten deze de boze geesten afweren.

Van oorsprong zijn de staafkerken donkere gebouwen, er werden alleen enkele kleine ronde gaten vlak onder het dak aangebracht. Pas na de reformatie (1537) werden in de meeste staafkerken ramen geplaatst. Van de meer dan 1000 staafkerken zijn er slecht 28 bewaard gebleven, deze staan allemaal ten zuiden van Trondheim.

Wilt u zelf een staafkerk bezoeken? Dat kan tijdens onze reizen Proef de lente! en Rondje Rondane