Wat neem ik aan kleding mee tijdens een noorderlichtreis?

Het voordeel van het dragen van verschillende lagen kleding is dat er bij mooi weer ook makkelijk een laag uit kan. Foto: Fru Amundsen ©
Het voordeel van het dragen van verschillende lagen kleding is dat er bij mooi weer ook makkelijk een laag uit kan. Foto: Fru Amundsen ©

Zo luidt een van de meest gestelde vragen aan Fru Amundsen. Graag vertellen we je in deze blog hoe jouw paklijst eruit kan zien en welke kleding je meeneemt als je een dergelijke reis naar het subarctisch gebied gaat maken.

Warme golfstroom

‘In Noorwegen is het koud en regent het altijd’ is een veelgehoord vooroordeel. Het klimaat in Noorwegen wordt sterk beïnvloed door de warme golfstroom. Door deze relatief warme zeestroom is het met name aan de Noorse kust veel minder koud dan je zou verwachten. Daar waar het in het binnenland in de winter makkelijk 30 graden kan vriezen, ligt de gemiddelde wintertemperatuur op bijvoorbeeld de eilandengroep Lofoten, ten noorden van de poolcirkel, maar een of twee graden onder nul. In het najaar – ook een uitstekende periode om het noorderlicht te zien – kun je bijna alle weersomstandigheden verwachten, variërend van een heerlijke nazomerse dag tot de eerste sneeuwbui eind september, begin oktober. Hoewel de lokale verschillen binnen Noorwegen erg groot kunnen zijn, bevestigen uitzonderingen de regel. In de praktijk betekent dit dat het verstandig is om op meerdere soorten weer voorbereid te zijn en hier met het inpakken van uw kleding rekening mee te houden.

Behalve lekker warm ook een populair souvenir: Noorse wollen wanten. Foto: Fru Amundsen ©
Behalve lekker warm ook een populair souvenir: Noorse wollen wanten. Foto: Fru Amundsen ©

‘Slecht weer bestaat niet …’

‘… slechte kleding wel’ is een veelgehoord gezegde in Noorwegen. Het algemene advies voor kleding die je draagt als je veel buiten bent is om kleding in lagen te dragen. De onderste laag, die op de huid, is idealiter van wol. Dit materiaal zorgt voor warmte en bovendien voert het vocht af. Een katoenen shirt blijft veel langer nat zodat je het sneller koud krijgt. De tweede laag kan een trui of een fleece zijn, zorg er in elk geval voor dat de kleding niet te krap zit. Want het is juist de lucht tussen de laagjes kleding die isolerend werkt. De derde laag is idealiter wind- en waterdicht. Het is niet strikt noodzakelijk, maar in de winter kan bijvoorbeeld een skibroek prettig zijn. Maar neem in elk geval, zowel in de herfst als winter, uw regenkleding mee. Een regenbroek functioneert ook prima als windstopper waardoor je langer warm blijft.

Thermopak en meer

Ongeacht welk seizoen het betreft: als wij tijdens een reis een excursie aanbieden waar speciaal materiaal of speciale kleding noodzakelijk is, wordt deze verstrekt.

Als het noodzakelijk is voor de excursie, krijg je een thermopak te leen. Foto: Fru Amundsen ©
Als het noodzakelijk is voor de excursie, krijg je een thermopak te leen. Foto: Fru Amundsen ©

Zo krijg je bij een zeearend excursie of walvissafari een thermo- of overlevingspak en reddingsvest (afhankelijk van het type vaartuig). Als we gaan wandelen op sneeuwschoenen, adviseren wij stevige schoenen of snowboots mee te nemen maar de sneeuwschoenen worden voor jou gereserveerd. Als je graag gebruik maakt van wandelstokken, dan neem je deze zelf mee op reis. In de winter adviseren wij snowsteps mee te nemen – deze zijn van rubber en hebben metalen nopjes aan de onderzijde. Je doet ze over je schoenen aan zodat je beter grip hebt op de mogelijk gladde ondergrond.

 Ons advies voor mee te nemen kleding:

  • Schoenen met een dikke zool en stevig profiel. In de winter aangevuld met snowsteps.
  • Als je snel koude voeten hebt, is het beter om twee paar dunne, wollen sokken over elkaar te dragen in plaats van een paar dikke sokken.
  • Kleding in laagjes. Een fleece of trui met daaroverheen een warme jas. In de winter is (wollen) thermokleding een aanrader.
  • Een sjaal of buff, muts en handschoenen – bij voorkeur van wol. Wanten zijn warmer dan handschoenen. Een muts zorgt ervoor dat de lichaamswarmte niet via het hoofd ontsnapt.
  • Een zaklamp: op noorderlichtjacht gaan betekent er op uit in het donker.
  • Een paar sloffen of dikke sokken. In de groepsaccommodaties is het vaak gebruikelijk om de schoenen bij de voordeur achter te laten.
  • Voor al onze groepsreizen geldt: liever geen hardschalen koffer omdat de bagageruimte in een 9-persoons busje beperkt is. Een tas of koffer van zachter materiaal pakt gemakkelijker in.
De bagageruimte in een busje is beperkt, maar het busje helpt ons uitstekend bij het zoeken naar het noorderlicht! Foto: Fru Amundsen ©
De bagageruimte in een busje is beperkt, maar het busje helpt ons uitstekend bij het zoeken naar het noorderlicht! Foto: Fru Amundsen ©

Goed voorbereid op pad

Met al deze tips ben je er klaar voor, in elk geval voor wat de inhoud van de koffer betreft qua kleding. Lees ook onze blog over het noorderlicht om je kansen te vergroten het ook daadwerkelijk te zien! Of bezoek een van de lezingen door Fru Amundsen over het noorderlicht. In de agenda op onze homepage staat waar en wanneer er lezingen gepland staan.

Ga je met Fru Amundsen op reis? Dan ontvang je circa drie weken voor vertrek een uitgebreid informatiepakket. Natuurlijk maken kledingtips onderdeel uit van dit pakket.

God tur!