• Dinsdag 20 februari 2018 en dinsdag 27 februari 2018 – Beide reizen zijn volgeboekt. Stuur ons een bericht op info@fruamundsen.nl als u een mail wilt zodra de data voor 2019 bekend zijn!
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo en Oslo-Tromsø
 • Groepsreis, noorderlichtreis
 • Volgeboekt
 • Vanaf € 2.179,- p.p.

Op avontuur in het Hoge Noorden

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Tromsø en de Lyngen Alpen

In februari 2018 organiseert Fru Amundsen 2 avontuurlijke 8-daagse winterreizen naar Tromsø en de Lyngen Alpen:
dinsdag 20 februari tot en met dinsdag 27 februari 2018
dinsdag 27 februari tot en met dinsdag 6 maart 2018

Sneeuwscootertocht met Fru Amundsen in Noorwegen
© foto Lyngsfjord Adventure

Het noorden van Noorwegen biedt talloze mogelijkheden voor een vakantie om nooit te vergeten!. Cultuur en natuur gaan hier hand in hand – geweldige musea in de stad en een meer dan grandioze natuur daaromheen. En wat dacht u van al die verschillende arctische activiteiten zoals een wandeling op sneeuwschoenen, een rit met een rendierslede, en een rit met een hondenslede of sneeuwscooter? Deze reizen worden uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers en deskundige reisleiding. 

Activiteiten

Deze reis begint in de stad Tromsø, de grootste stad van Noord-Noorwegen – ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd. Door de noordelijke ligging is de stad al eeuwen een natuurlijke uitvalsbasis voor poolreizen.  Mede daardoor zijn er in Tromsø een aantal interessante musea te bezichtigen over onder andere de beroemde poolreizigers Fridtjof Nansen en Roald Amundsen, het noorderlicht en het dagelijkse leven in een arctische omgeving. We maken er ook kennis met de cultuur van de Samen en nemen natuurlijk een kijkje bij de beroemde IJszeekathedraal, waar we een middernachtelijk concert zullen bijwonen. In de stad heerst altijd een levendige en gezellige sfeer, mede door het veelzijdige aanbod aan winkels, cafés en restaurants.

De vierde dag verruilen we de stad voor een klein dorpje aan de oever van de Lyngenfjord. We maken een dagtocht naar het Tamokdal, waar u naar keuze een hondensledetocht kunt maken of een rit met een sneeuwscooter. Ook bezoeken we Manndalen, een dorp waar van oudsher drie bevolkingsgroepen – Samen, Kvenen en Noren – samen hebben gewoond en gewerkt. Onder begeleiding van een lokale gids maken we een wandeling op sneeuwschoenen door het Nordmannvikdal zodat we ook op deze manier kennis maken met de prachtige omgeving.

Noorderlicht

Tromsø en het gebied rond de Lyngen Alpen liggen gunstig voor het zien van het noorderlicht en tijdens deze reis doen we ons best om uw kansen op het zien ervan zo groot mogelijk te maken. Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Lyngen Fjordbuer © foto Ingar Hugo Lyngmo

Accommodaties

In Tromsø verblijven we in een hotel in het centrum van de stad. We kunnen hier beschikken over 1- en 2-persoonskamers. Deze kamers beschikken over een wastafel op de kamer, douche en toilet worden gedeeld. Overdag maken we gebruik van de eet- en zitruimte. We hebben hier de beschikking over een keuken, zodat u elke dag kunt genieten van de traditioneel Noorse maaltijden van Fru Amundsen.

De laatste vier nachten van deze reis verblijven we in een tweetal prachtig gelegen houten villa’s in Nordmannvik, gelegen aan oever van de Lyngenfjord met uitzicht op de Lyngen Alpen. Elk huis beschikt over 3 slaapkamers, 2 badkamers en een sauna. Een van beide huizen gebruiken we voor de gezamenlijke maaltijden en om na te praten over de dag.

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • De stad Tromsø: Parijs van het Noorden
 • Diverse musea in Tromsø: IJszeekathedraal, Polarmuseum, Universiteitsmuseum
 • Middernachtconcert in de IJszeekathedraal
 • Kennismaking met de cultuur van de Samen
 • Rit met een rendierslede
 • Naar keuze een hondensledetocht of een rit met een sneeuwscooter of rendierslede
 • Wandeling op sneeuwschoenen door het Nordmannvikdal onder begeleiding van een lokale gids
 • bezoek aan het Centrum voor noordelijke volkeren in Manndalen
 • Het prachtige landschap van de Lyngen Alpen
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Letterlijk proeven van de lokale cultuur: er wordt traditioneel Noors voor u gekookt

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot ca. 6 weken voor de vertrekdatum, tenzij het minimaal aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

€ 2.179,- per persoon, inclusief excursies, ter waarde van circa € 480,-

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Tromsø met SAS, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie en thee in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

In het hotel in Tromsø is een beperkt aantal kamers met eigen badkamer beschikbaar. Standaard is bij deze reis een kamer met gedeelde badkamer inbegrepen, maar op basis van beschikbaarheid kan tegen een toeslag van € 35,- p.p. een kamer met eigen badkamer worden geboekt.

Dag 1 – dinsdag

Noorderlicht Tromso, Noorwegen, Fru Amundsen
© Foto: Fru Amundsen

Van Amsterdam vliegt u naar Oslo en vervolgens verder naar Tromsø in Noord-Noorwegen, waar u in de loop van de middag aankomt. We rijden naar het centrum van de stad om in te checken in het hotel waar we drie nachten verblijven. Tijdens het diner maken we nader kennis met elkaar en zal de reisleiding van Fru Amundsen meer vertellen over wat u tijdens de reis te wachten staat.

’s Avonds is er gelegenheid voor een korte verkenning van het centrum van Tromsø en – als de omstandigheden gunstig zijn – gaan we op zoek naar het noorderlicht: te voet naar het Prestvannet – op de heuvel, buiten het centrum van de stad – of met de auto buiten de bebouwde kom.

SAS-vlucht Noorwegen, Fru Amundsen
© Foto: Fru Amundsen
Roald Amundsen Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com
Ishavskatedral, Tromsø, Noorwegen, Fru Amundsen
Ishavskatedral

Dag 2 – woensdag

Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com

Tromsø staat bekend om de musea die aandacht besteden aan natuur, cultuur en leven in het arctisch gebied. Het Universiteitsmuseum van Tromsø toont de Noord-Noorse natuur en cultuur met onder andere een afdeling gewijd aan de Samische cultuur. Hier maakt u op beeldende wijze kennis met de geschiedenis en cultuur van deze oerbevolking van Noord-Scandinavië; er wordt uitgebreid aandacht besteed aan traditionele kleding en hun manier van leven en wonen.

Ook het noorderlicht heeft in dit museum een prominente plaats gekregen, bijvoorbeeld in de prachtige film waarin dit lichtfenomeen uitvoerig wordt uitgelegd. Naast aandacht voor het wetenschappelijk onderzoek naar poollicht, ziet u ook prachtige opnames de revue passeren.

In de middag maken we een wandeling rond Prestvannet, een populair wandelgebied in een prachtig natuurpark niet ver van het centrum. Rond dit meer bevinden zich uitstekende plekken om ’s avonds het noorderlicht te spotten, dus wie weet, gaan we er in het donker nog een keer naartoe. Ook vlak buiten de stad kunnen we op zoek gaan naar dit fascinerende licht.

© Foto Fru Amundsen Prestvannet
Samische cultuur, Tromsø Museum
Samische cultuur Universiteitsmuseum
Foto: Terella, Universiteitsmuseum Tromsø
Foto: Terella, Universiteitsmuseum

Dag 3 – donderdag

Rit met rendierslede met Fru Amundsen in Noorwegen
© Foto: Tromsø Lapland

Vandaag maken we wederom kennis met de cultuur en leefwijze van de Samen, maar nu tijdens een bezoek aan een Samisch kamp, even buiten Tromsø. In de grote lavvo – een typisch Samische tent – vertellen de rendierhouders over hun leven in de arctische natuur. Er wordt een Samische lunch geserveerd en natuurlijk worden er joiks ten gehore gebracht. Deze fascinerende manier van zingen is een van de belangrijkste karakteristieken van het culturele erfgoed van de Samen. Een tocht van enkele kilometers met een rendierslede door het besneeuwde landschap maakt van deze excursie echt een onvergetelijke belevenis.

In de middag hebt u tijd om op eigen gelegenheid rond te dwalen in het centrum van Tromsø. De Storgata is een van de gezelligste winkelstraten van de stad.

Aan de overkant van de zeestraat Tromsøsundet ligt de Tromsdalen kerk, vanwege zijn karakteristieke vorm beter bekend als de IJszeekathedraal. Er circuleren talloze ideeën en theorieën over wat de architect heeft geïnspireerd bij het ontwerp van deze kerk. Waren het de klippen op het eiland Håjå, de rekken vol stokvis, de Samische tenten of wellicht het noorderlicht? Tijdens ons bezoek aan deze kerk kunt u uw fantasie hierover de vrije loop laten. Vanavond luisteren we hier naar een middernachtelijk noorderlichtconcert. Op het programma staan volksmuziek, klassieke muziek, liederen en Samische muziek.

 

© Foto Fru Amundsen
Rit met rendierslede met Fru Amundsen in Noorwegen
© Foto: Tromsø Lapland
Rit met rendierslede met Fru Amundsen in Noorwegen
© Foto: Tromsø Lapland

Dag 4 – vrijdag, ca. 100 km

Lyngsalpene noorderlicht, Noorwegen, Fru Amundsen
© Foto: Fru Amundsen

Het Polarmuseum is ondergebracht in een van de oudste huizen van Tromsø uit het begin van de 19e eeuw. Hier wordt aandacht besteed aan de ontdekkingsreizen van Roald Amundsen en Fridtjof Nansen, maar ook aan de reis van Willem Barentsz in 1596, zijn ontdekking van Spitsbergen en de daarop volgende reizen van Nederlandse walvisvaarders.

Vanochtend hebben we nog tijd om dit museum te bezoeken en eventueel in de stad nog wat inkopen te doen voordat we in de middag het ‘Parijs van het Noorden’ verlaten en via Svensby en Lyngseidet naar het dorp Nordmannvik aan de oever van de Lyngenfjord rijden. Het landschap van het Lyngen-schiereiland is een van de meest spectaculaire landschappen van Noorwegen, met bergtoppen tot boven 1800 meter. Aan boord van de veerboten van Breivikeidet naar Svensby en van Lyngseidet naar Olderdalen hebben we een fantastisch uitzicht op de Lyngen Alpen.

In Nordmannvik kijken we vanaf de veranda van onze sfeervolle accommodatie uit op de fjord, met vrij uitzicht op het westen en noorden. Laat het noorderlicht maar komen! Ook in Nordmannvik verzorgt Fru Amundsen het traditioneel Noorse diner.

Lyngen fjordbuer, Nordmannvik, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Lyngen fjordbuer, Nordmannvik
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com
Foto: Baard Loeken www.nordnorge.com Tromso
Foto: Baard Loeken www.nordnorge.com

Dag 5 – zaterdag

Nordmannvikdal met Fru Amundsen, Noorwegen
© Foto Fru Amundsen Nordmannvikdal

Vandaag binden we de sneeuwschoenen onder om het Nordmannvik dal nader te verkennen. Met een lokale gids maken we een tocht door dit prachtige natuurgebied en we pauzeren zoals de Noren dat ook doen: met koffie en een gezellig kampvuur. Ingar is in Nordmannvik groot geworden en vertelt enthousiast over de natuur, de dieren die hier leven en de geschiedenis. Hij leert ons op een andere manier naar het landschap te kijken en ervan te genieten.

Deze bijzondere tocht in de ongerepte natuur is voor veel van onze gasten een verrassende ervaring door de pure beleving van het ruige landschap. ‘Het echte Fru-Amundsen-gevoel’. Een normale conditie en mobiliteit zijn voor deze wandeling voldoende.

Natuurlijk grijpen we ’s avonds de kans aan om het bijzondere noorderlichtspektakel te zien. Met een beetje geluk hoeven we alleen maar op de veranda te staan om met volle teugen te genieten.

Sneeuwschoenwandeling met kampvuur, Fru Amundsen, Noorwegen
© Foto Fru Amundsen
Wandeling op sneeuwschoenen, Fru Amundsen, Noorwegen
© Foto Fru Amundsen
Noorderlicht in Lyngen, Noorwegen, © foto Fru Amundsen
© Foto Fru Amundsen

Dag 6 – zondag, ca. 220 km

Sneeuwscootertocht met Fru Amundsen in Noorwegen
© Foto: Lyngsfjord Adventure

Vanochtend gaan we vroeg op pad! Na een prachtige rit langs de oever van de Lyngenfjord arriveren we in de loop van de ochtend in Camp Tamok in het Tamokdal. Na aankomst kleden we ons eerst om – want hier ontdekt u pas echt de arctische winter. U krijgt een isolatiepak, warme schoenen, handschoenen en een muts – en dan begint het avontuur!

Naar keuze maakt u een hondensledetocht of een rit op een sneeuwscooter. Bij beide activiteiten krijgt u eerst uitleg en veiligheidsinstructies van de gids. U rijdt in paren, een bestuurder en een passagier, en halverwege de rit wisselt u van plek.

De hondensledetocht heeft een lengte van ongeveer 15 kilometer, op de sneeuwscooter rijdt u zo’n 30 kilometer. Deze tocht voert naar een bergmeer, waar eventueel nog mogelijkheid is om te ijsvissen. Vanwege het landschap zal er niet al te snel worden gereden, pas op het bevroren meer mag u de snelheid wat opvoeren. Om zelf de sneeuwscooter te mogen besturen is een (auto)rijbewijs verplicht. Als deze twee activiteiten u niet trekken, hebt u ook de mogelijkheid om nogmaals met een rendierslede op pad te gaan.

Terug in het wilderniskamp gebruiken we nog een warme maaltijd in een van de houten lavvo’s en dan is het al weer tijd voor de terugreis naar Nordmannvik.

Vanavond wachten we natuurlijk weer vol spanning of en hoe het noorderlicht zich aan de hemel zal vertonen.

Foto: Lloyd Rehnlund Lyngsfjord Adventure Balsfjord, Storfjord
Foto: Lloyd Rehnlund Lyngsfjord Adventure
Foto: Lloyd Rehnlund Lyngsfjord Adventure Balsfjord, Storfjord
Foto: Lloyd Rehnlund Lyngsfjord Adventure
Huskytocht in Noord-Noorwegen
© Foto: Lyngsfjord Adventure

Dag 7 – maandag, ca. 80 km

Foto: Gunn Isaksen www.nordnorge.com Lyngen
Foto: Gunn Isaksen www.nordnorge.com

Deze dag ontdekken we de omgeving van onze prachtig gelegen accommodatie en  staat een bezoek aan het Centrum voor noordelijke volkeren in Manndalen op het programma – een Samisch- en internationaal cultuurcentrum met focus op de kunst, cultuur en kennis van en over de Samische en andere noordelijke oervolken.

En als we dan toch in Manndalen zijn, mag een bezoek aan Manndalen Husfliden niet ontbreken. Vooral de wens om de oude ‘grenevev-traditie’ te bewaren was in 1966 de reden voor de oprichting van deze husflid-vereniging die in heel Noorwegen beroemd is vanwege deze weeftechniek. Naast Noorse handwerk is er ook veel Samisch duodji (handwerk) te vinden.

Na het door Fru Amundsen verzorgde Noorse diner hopen we dat het sprookjesachtige noorderlicht zich nog een laatste keer vertoont.

Noorderlicht, Fru Amundsen, Noord-Noorwegen
© Foto Fru Amundsen
Foto: Trym Ivar Bergsmo www.nordnorge.com
Foto: Trym Ivar Bergsmo www.nordnorge.com
Foto: Gunn Isaksen www.nordnorge.com Lyngen
Foto: Gunn Isaksen www.nordnorge.com

Dag 8 – dinsdag, ca. 200 km

Scandinavian Airlines (SAS)
Scandinavian Airlines (SAS)

Na het ontbijt rijden we vanuit Nordmannvik via de E6 en de E8 terug naar Tromsø. Onderweg genieten we nog van het natuurschoon en prachtige vergezichten. Rond het middaguur komen we bij het vliegveld van Tromsø, waar om 14.00 uur de vlucht  naar Oslo vertrekt. Daar stapt u over op het vliegtuig naar Amsterdam, waar u in de vroege avond arriveert.

Hopelijk draagt u de indrukken van deze reis nog lange tijd met u mee.

Boekingsformulier