• Woensdag 20 februari en 27 februari 2019
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Kopenhagen – Tromsø
  Tromsø – Oslo – Amsterdam
 • Groepsreis: noorderlicht, hondenslede en sneeuwschoenwandeling
 • 20 februari: volgeboekt!
 • 27 februari: volgeboekt! Mail ons op info@fruamundsen.nl als u belangstelling hebt voor deze reis in 2020!
 • vanaf € 2.289,- p.p.

Op avontuur in het Hoge Noorden

Noorderlicht Tromso, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Het noorden van Noorwegen biedt talloze mogelijkheden voor een vakantie om nooit te vergeten!. Cultuur en natuur gaan hier hand in hand – geweldige musea in de stad Tromsø en een meer dan grandioze natuur daaromheen. En wat dacht u van al die arctische activiteiten zoals een wandeling op sneeuwschoenen, een rit met een rendierslede en een rit met een hondenslede? Deze reis wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers en deskundige reisleiding. 

Activiteiten

Nordmannvik Lyngen Alpen sneeuwschoenwandeling Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©

Deze reis begint in de stad Tromsø, de grootste stad van Noord-Noorwegen – ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd. Door de noordelijke ligging is de stad al eeuwen een natuurlijke uitvalsbasis voor poolreizen. Mede daardoor zijn er in Tromsø een aantal interessante musea te bezichtigen over onder andere de beroemde poolreizigers Fridtjof Nansen en Roald Amundsen, maar ook over het noorderlicht en het dagelijkse leven in een arctische omgeving. In de omgeving van Tromsø maken we een avontuurlijke tocht met een hondenslede. Natuurlijk nemen we ook een kijkje bij de beroemde IJszeekathedraal, waar we een middernachtelijk concert zullen bijwonen. In de stad heerst altijd een levendige en gezellige sfeer, mede door het veelzijdige aanbod aan winkels, cafés en restaurants.

De vierde dag verruilen we de stad voor een klein dorpje aan de oever van de Lyngenfjord. Voor we daar aankomen bezoeken we nog een Samenkamp. Hier maken we kennis met hun fascinerende cultuur en een ritje met een rendierslede ontbreekt vanzelfsprekend niet. Met de eigenaar van onze prachtige accommodatie aan de oever van de fjord, een bevlogen, ervaren gids, gaan we maar liefst 2 keer een tocht op sneeuwschoenen maken; een activiteit die de afgelopen jaren voor velen het hoogtepunt van de reis was. Ook bezoeken we Manndalen, een dorp waar van oudsher drie bevolkingsgroepen – Samen, Kvenen en Noren – hebben gewoond en gewerkt.

Lyngsalpene noorderlicht, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht

Tromsø en het gebied rond de Lyngenfjord liggen gunstig voor het zien van het noorderlicht en tijdens deze reis doen we ons best om uw kansen op het zien ervan zo groot mogelijk te maken. De veranda van de huizen aan de fjord biedt een fantastisch uitzicht op de Lyngen Alpen en is bovendien dé plek om het noorderlicht te aanschouwen. Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Accommodaties

In Tromsø verblijven we in een appartement in het centrum van de stad. Dit appartement beschikt over 2 badkamers voor gezamenlijk gebruik en een keuken waar Fru Amundsen haar beroemde traditioneel Noorse maaltijden zal bereiden. Afhankelijk van de samenstelling van de groep maken we mogelijk gebruik van extra kamers in het pal naast het appartement gelegen hotel.

Nordmannvik, accommodatie, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

De laatste vier nachten van deze reis verblijven we in een tweetal prachtig gelegen houten villa’s in Nordmannvik. Elk huis beschikt over 3 slaapkamers, 2 badkamers en een sauna. Een van beide huizen gebruiken we voor de gezamenlijke maaltijden en om na te praten over de dag.

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • De stad Tromsø: Parijs van het Noorden
 • Diverse musea in Tromsø: IJszeekathedraal, Polarmuseum, Universiteitsmuseum
 • Middernachtconcert in de IJszeekathedraal
 • Tocht met een hondenslede: zelf rijden of gereden worden
 • Kennismaking met de cultuur van de Samen
 • Rit met een rendierslede
 • 2 x wandeling op sneeuwschoenen onder begeleiding van een lokale gids
 • Bezoek aan het Centrum voor noordelijke volkeren in Manndalen
 • Het prachtige landschap rond de Lyngenfjord
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Letterlijk proeven van de lokale cultuur: er wordt traditioneel Noors voor u gekookt

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot ca. 6 weken voor de vertrekdatum, tenzij het minimaal aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

Vanaf € 2.289,- per persoon, inclusief excursies en entrees, ter waarde van circa € 480,-

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Kopenhagen en Oslo-Tromsø met SAS, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie en thee in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Dag 1 – woensdag

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Van Amsterdam vliegt u naar Kopenhagen en vervolgens verder naar Tromsø in Noord-Noorwegen, waar u in de loop van de middag aankomt. We rijden naar het centrum van de stad om in te checken in het appartement waar we drie nachten verblijven. Tijdens het diner maken we nader kennis met elkaar en zal de reisleiding van Fru Amundsen meer vertellen over wat u tijdens de reis te wachten staat.

’s Avonds is er gelegenheid voor een korte verkenning van het centrum van Tromsø en – als de omstandigheden gunstig zijn – gaan we op zoek naar het noorderlicht: te voet naar het Prestvannet – op de heuvel, buiten het centrum van de stad – of met de auto buiten de bebouwde kom.

SAS-vlucht Noorwegen, Fru Amundsen
© Foto: Fru Amundsen
Roald Amundsen Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com

Dag 2 – donderdag

Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com

Tromsø staat bekend om de musea die aandacht besteden aan natuur, cultuur en leven in het arctisch gebied. Het Universiteitsmuseum van Tromsø toont de Noord-Noorse natuur en cultuur met onder andere een afdeling gewijd aan de Samische cultuur. Hier maakt u op beeldende wijze kennis met de geschiedenis en cultuur van deze oerbevolking van Noord-Scandinavië; er wordt uitgebreid aandacht besteed aan traditionele kleding en hun manier van leven en wonen.

Ook het noorderlicht heeft in dit museum een prominente plaats gekregen, bijvoorbeeld in de prachtige film waarin dit lichtfenomeen uitvoerig wordt uitgelegd. Naast aandacht voor het wetenschappelijk onderzoek naar poollicht, ziet u ook prachtige opnames de revue passeren.

In de middag maken we een wandeling rond Prestvannet, een populair wandelgebied in een prachtig natuurpark niet ver van het centrum. Rond dit meer bevinden zich uitstekende plekken om ’s avonds het noorderlicht te spotten, dus wie weet, gaan we er in het donker nog een keer naartoe. Ook vlak buiten de stad kunnen we op zoek gaan naar dit fascinerende licht.

© Foto Fru Amundsen Prestvannet
Samische cultuur, Tromsø Museum
Samische cultuur Universiteitsmuseum
Foto: Terella, Universiteitsmuseum Tromsø
Foto: Terella, Universiteitsmuseum

Dag 3 – vrijdag

Hondenslede Tromsø Noorwegen
Foto: Tromsø Villmarksenter ©

Niet ver van het centrum van Tromsø organiseert het Tromsø Villmarksenter verschillende arctische activiteiten. Wij vertrekken vanochtend al vroeg om deel te nemen aan een tocht met een hondenslede. Geheel naar eigen wens kunt u zelf de slee besturen of als passagier met een gids meerijden, afhankelijk van het weer duurt de rit ca. 45 tot 60 minuten. Natuurlijk krijgt u eerst uitleg en veiligheidsinstructies van de gids. U rijdt in paren, een bestuurder en een passagier, en halverwege de rit wisselt u van plek. U ontmoet de 300 Alaskan husky’s en we lunchen bij het Villmarksenter in een traditionele Gamme. De totale excursie duurt zo’n 4 uur.

’s Middags is er nog tijd voor een bezoek aan het Polarmuseum. Hier wordt aandacht besteed aan de ontdekkingsreizen van Roald Amundsen en Fridtjof Nansen, maar ook aan de reis van Willem Barentsz in 1596, zijn ontdekking van Spitsbergen en de daarop volgende reizen van Nederlandse walvisvaarders.

Ook is er nog wat tijd om op eigen gelegenheid rond te dwalen in het centrum van Tromsø. De Storgata is een van de gezelligste winkelstraten van de stad.

Aan de overkant van de zeestraat Tromsøsundet ligt de Tromsdalen kerk, vanwege zijn karakteristieke vorm beter bekend als de IJszeekathedraal. Er circuleren talloze ideeën en theorieën over wat de architect heeft geïnspireerd bij het ontwerp van deze kerk. Waren het de klippen op het eiland Håjå, de rekken vol stokvis, de Samische tenten of wellicht het noorderlicht? Tijdens ons bezoek aan deze kerk kunt u uw fantasie hierover de vrije loop laten. Vanavond luisteren we hier naar een middernachtelijk noorderlichtconcert. Op het programma staan volksmuziek, klassieke muziek, liederen en Samische muziek.

 

Hondenslede Tromsø Noorwegen
Foto: Tromsø Villmarksenter ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©

Dag 4 – zaterdag, ca. 100 km

Rit met rendierslede met Fru Amundsen in Noorwegen
Foto: Tromsø Lapland ©

Vandaag maken we wederom kennis met de cultuur en leefwijze van de Samen, maar nu tijdens een bezoek aan een Samisch kamp. We beginnen met een ritje met een rendierslede door het besneeuwde landschap. Vervolgens gaan we naar de rendieren waar de rendierhouder ons uitgebreid over deze dieren verteld. In de grote lavvo – een typisch Samische tent – vertellen de rendierhouders over hun leven in de arctische natuur. Er wordt een Samische lunch geserveerd en natuurlijk worden er een joik ten gehore gebracht. Deze fascinerende manier van zingen is een van de belangrijkste karakteristieken van het culturele erfgoed van de Samen.

Met de veerboot maken we de oversteek naar Svensby. We rijden dan over het Lyngen-schiereiland naar Lyngseidet waar we wederom aan boord van een veerboot gaan. Deze brengt ons naar de andere kant van de Lyngenfjord, waar we aankomen in Olderdalen. Dan is het niet ver meer naar het dorp Nordmannvik. Aan boord van de veerboten hebben we een fantastisch uitzicht op de Lyngen Alpen, met bergtoppen tot boven 1800 meter.

In Nordmannvik kijken we vanaf de veranda van onze sfeervolle accommodatie uit op de fjord, met vrij uitzicht op het westen en noorden. Laat het noorderlicht maar komen! Ook in Nordmannvik verzorgt Fru Amundsen het traditioneel Noorse diner.

Lyngen fjordbuer, Nordmannvik, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Lyngen fjordbuer, Nordmannvik
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com
Rendierslede, Tromsø Lapland, Noorwegen
Foto: Tromsø Lapland ©

Dag 5 – zondag

Nordmannvikdal met Fru Amundsen, Noorwegen
© Foto Fru Amundsen Nordmannvikdal

Vandaag binden we de sneeuwschoenen onder om het Nordmannvik dal nader te verkennen. Met onze lokale gids maken we een tocht door dit prachtige natuurgebied. We lopen geleidelijk bergopwaarts over een breed pad zodat we de techniek van het wandelen op sneeuwschoenen goed onder de knie krijgen. Dan dalen we weer af over het ijs op de rivier. Het water van de rivier heeft hier prachtige ijs- en sneeuwkunst gecreëerd. We pauzeren zoals de Noren dat ook doen: met koffie en een gezellig kampvuur. Ingar is in Nordmannvik groot geworden en vertelt enthousiast over de natuur, de dieren die hier leven en de geschiedenis. Hij leert ons op een andere manier naar het landschap te kijken en ervan te genieten.

Deze bijzondere tocht in de ongerepte natuur is voor veel van onze gasten een verrassende ervaring door de pure beleving van het ruige landschap. ‘Het echte Fru-Amundsen-gevoel’. Een normale conditie en mobiliteit zijn voor deze wandeling voldoende.

Natuurlijk grijpen we ’s avonds de kans aan om het bijzondere noorderlichtspektakel te zien. Met een beetje geluk hoeven we alleen maar op de veranda te staan om met volle teugen te genieten.

Sneeuwschoenwandeling met kampvuur, Fru Amundsen, Noorwegen
© Foto Fru Amundsen
Wandeling op sneeuwschoenen, Fru Amundsen, Noorwegen
© Foto Fru Amundsen
Noorderlicht in Lyngen, Noorwegen, © foto Fru Amundsen
© Foto Fru Amundsen

Dag 6 – maandag, ca. 80 km

Lyngen Fjordbuer © foto Ingar Hugo Lyngmo

Deze dag staat een bezoek aan het Centrum voor noordelijke volkeren in Manndalen op het programma – een Samisch- en internationaal cultuurcentrum met focus op de kunst, cultuur en kennis van en over de Samische en andere noordelijke oervolken.

En als we dan toch in Manndalen zijn, mag een bezoek aan Manndalen Husfliden niet ontbreken. Vooral de wens om de oude ‘grenevev-traditie’ te bewaren was in 1966 de reden voor de oprichting van deze husflid-vereniging die in heel Noorwegen beroemd is vanwege deze weeftechniek. Naast Noorse handwerk is er ook veel Samisch duodji (handwerk) te vinden.

Na het door Fru Amundsen verzorgde Noorse diner hopen we dat het sprookjesachtige noorderlicht zich nog een keer vertoont.

Foto: Trym Ivar Bergsmo www.nordnorge.com
Foto: Trym Ivar Bergsmo www.nordnorge.com
Foto: Gunn Isaksen www.nordnorge.com Lyngen
Foto: Gunn Isaksen www.nordnorge.com
Foto: Gunn Isaksen www.nordnorge.com Lyngen
Foto: Gunn Isaksen www.nordnorge.com

Dag 7 – dinsdag

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Met onze lokale gids Ingar gaan we nogmaals op pad op onze sneeuwschoenen. Na een korte autorit komen we bij de berg Storhaugen met een hoogte van 1142 meter. Langs deze berg zullen we omhoog wandelen. Het fenomenale uitzicht staat wijd en zijn bekend dus dat belooft wat!

Deze wandeling kent enkele steilere delen maar de route leidt ons zo dat de passage van deze delen niet heel moeilijk is. Ook vandaag hebben we korte pauzes onderweg waarin de gids ons vertelt over vroeger en de manier van leven rondom de Lyngenfjord. We worden uiteindelijk beloond met een fantastisch uitzicht over de Lyngenfjord, we kijken richting de Lyngen Alpen en zien de grote eilanden die verder op zee liggen. Natuurlijk zal er tijd zijn om onderweg ook foto’s te maken van deze schitterende omgeving.

De boomgrens ligt hier op zo’n 4- tot 500 meter en het terrein wordt dan wat vlakker. We maken een lunchstop en genieten van de warme chocolade, thee of koffie die we bij ons hebben.  Afhankelijk van de omstandigheden qua weer en sneeuw wandelen we dezelfde of een andere route terug totdat we weer bij de auto zijn. In totaal zijn we zo’n 4 à 5 uur onderweg tijdens deze wandeling.

Ook deze avond verzorgt de reisleiding van Fru Amundsen het diner en houden we de noorderlichtactiviteit in de gaten. Zou het poollicht zich nog een laatste keer laten zien?

Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 8 – woensdag, ca. 200 km

Scandinavian Airlines (SAS)
Scandinavian Airlines (SAS)

Na het ontbijt rijden we vanuit Nordmannvik via de E6 en de E8 terug naar Tromsø. Onderweg genieten we nog van het natuurschoon en prachtige vergezichten. Rond het middaguur komen we bij het vliegveld van Tromsø, waar om 14.00 uur de vlucht naar Oslo vertrekt. Daar stapt u over op het vliegtuig naar Amsterdam, waar u in de vroege avond arriveert.

Hopelijk draagt u de indrukken van deze reis nog lange tijd met u mee.

Boekingsformulier