Foto: Fru Amundsen ©

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • De stad Tromsø: Parijs van het Noorden
 • Musea in Tromsø: Polarmuseum, Universiteitsmuseum
 • Middernachtconcert in de IJszeekathedraal
 • Tocht met een hondenslee
 • Kennismaking met de cultuur van de Samen
 • Rit met een rendierslede
 • 2 wandelingen op sneeuwschoenen

Datum en prijs

 • Donderdag 3 en donderdag 10 maart 2022
 • Minimaal 6, maximaal 7 deelnemers
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Tromsø v.v. (niet rechtstreeks)
 • Geannuleerd

Tromsø en de Lyngenfjord

Tromsø: Parijs van het noorden

Noorderlicht Tromso, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Een noorderlichtreis naar Noorwegen inclusief een bezoek aan de stad Tromsø biedt talloze mogelijkheden voor een onvergetelijke reis! Cultuur en natuur gaan hier hand in hand. Tromsø ligt nagenoeg op 70° noorderbreedte en van eind november tot half januari heeft de stad te maken met de poolnacht. Begin maart is het echter al van zeven uur in de ochtend tot ’s middags vijf uur licht.

Door de noordelijke ligging is Tromsø al eeuwen een natuurlijke uitvalsbasis voor poolreizen wat ook terug te zien is in de musea en standbeelden in de stad. En hoewel er meer gebieden in Noorwegen zijn waar je een goede kans maakt het noorderlicht te aanschouwen, kent de stad sinds een jaar of 10 een toeloop aan mensen die juist hier het noorderlicht willen beleven.

De Lyngenfjord

De Lyngenfjord is met zijn 82 kilometer de langste fjord in de provincie Troms og Finnmark. Vanuit de witte villa’s waar we 5 nachten verblijven hebben we prachtig zicht op de Lyngenalpen. In het gebied rond de Lyngenfjord ontdekken we de natuur op verschillende manieren.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Tijdens deze reis gaan we op zoek naar het noorderlicht en doen we ons best om uw kansen op het zien ervan zo groot mogelijk te maken. Op de stranden bij Tromsø of op de heuvel boven de stad. In Nordmannvik hoeven we alleen maar naar buiten te stappen. De locatie is perfect gelegen voor het noorderlicht door de geringe lichtvervuiling en het weidse uitzicht over de Lyngenfjord en de Lyngen Alpen aan de overkant.

Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Activiteiten

In Tromsø bezichtigen we een aantal interessante musea over onder andere de beroemde poolreizigers Fridtjof Nansen en Roald Amundsen, maar ook over het noorderlicht en het dagelijkse leven in een arctische omgeving.

De IJszeekathedraal
Nordmannvik Lyngen Alpen sneeuwschoenwandeling Fru Amundsen
Sneeuwschoenwandelen

Natuurlijk nemen we ook een kijkje bij de beroemde IJszeekathedraal, waar we een middernachtelijk concert zullen bijwonen. In de stad heerst altijd een levendige en gezellige sfeer, mede door het veelzijdige aanbod aan winkels, cafés en restaurants.

Op de derde dag brengen we de ochtend nog in Tromsø door,  ’s middags verruilen we de stad voor een klein dorpje aan de oever van de Lyngenfjord. Met de eigenaar van onze prachtige accommodatie – een bevlogen, ervaren gids – gaan we maar liefst 2 keer een tocht op sneeuwschoenen maken; een activiteit die de afgelopen jaren voor velen het hoogtepunt van de reis was.

In ons blog Sneeuwschoenwandelen leest u een verslag van deze activiteit.

Nog meer activiteiten

We besteden aandacht aan de bevolkingsgroep die van oudsher in Noord-Noorwegen heeft gewoond en gewerkt – De Samen. Tijdens ons bezoek aan een Samische familie van rendierhouders maken we een ritje met een rendierslee. In het Reisadal maken we later nog een avontuurlijke tocht met een hondenslede. De tocht voert ons door de bossen en over open vlaktes.

Lyngsalpene noorderlicht, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Vanaf € 2.179,- per persoon

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

In verband met het herstel van het vliegverkeer in verband met de Covid-19 pandemie zijn de exacte vluchttijden en route pas kort voor vertrek bekend.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Elke accommodatie heeft altijd twee of meer badkamers/douches voor gezamenlijk gebruik, waar u natuurlijk wel privé over beschikken kunt.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Tromsø (niet rechtstreeks), inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie en thee in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Boekingskosten à € 20,-

Smart Hotel, Tromsø

Dit hotel beschikt over 2-persoonskamers met 2-persoonsbedden met eigen badkamer. Wanneer u alleen reist heeft u deze kamer voor u alleen ter beschikking.  Het Smart Hotel ligt in het centrum van Tromsø.

Foto: Smart Hotell Tromsø
Foto: Smart Hotell Tromsø ©

Lyngen fjordbuer, Nordmannvik

Het tweede deel van de reis nemen we onze intrek in een tweetal prachtig gelegen houten villa’s in Nordmannvik. Elk huis beschikt over 3 slaapkamers, 2 badkamers en een sauna. Een van beide huizen gebruiken we voor de gezamenlijke maaltijden. Op de veranda van de huizen hebben we een prachtig uitzicht op de Lyngen Alpen en wanneer het zich aandient ook het noorderlicht.

Lyngen fjordbuer, Nordmannvik, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Lyngen fjordbuer ©

Noorderlicht

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot. De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven de Lofoten & Vesterålen, Tromsø en Alta. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Deze periode duurt tot eind maart, begin april. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.  Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde noorderlichtreizen het noorderlicht met het blote oog.

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht in Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Ervaringen van deelnemers aan de reizen van Fru Amundsen leest u hier

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

drinkkop mok Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

 

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

 

Noorse gerechten, kookboek, smullen, lekker eten, Noorse keuken
Smullen met Fru Amundsen – Foto: Fru Amundsen ©

Een aantal recepten die we bereiden tijdens de reizen van Fru Amundsen hebben we gebundeld in ons kookboekje “Smullen met Fru Amundsen”.

Dag tot Dag

Noorderlichtreis naar het Hoge Noorden

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Van Amsterdam vliegt u naar Tromsø in Noord-Noorwegen. Het is slechts een korte rit naar de stad waar we inchecken in de accommodatie waar we 2 nachten verblijven. Tijdens het diner maken we nader kennis met elkaar en zal de reisleiding van Fru Amundsen meer vertellen over wat u tijdens de reis te wachten staat.

’s Avonds is er gelegenheid voor een korte verkenning van het centrum van Tromsø en wanneer de omstandigheden gunstig zijn gaan we op zoek naar het noorderlicht: naar het Prestvannet – op de heuvel – of met de auto buiten de bebouwde kom.

SAS-vlucht Noorwegen, Fru Amundsen
© Foto: Fru Amundsen
Roald Amundsen Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com

Cultuursnuiven in Tromsø

Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com

Tromsø staat bekend om de musea die aandacht besteden aan natuur, cultuur en leven in het arctisch gebied. Het Universiteitsmuseum van Tromsø toont de Noord-Noorse natuur en cultuur met onder andere een afdeling gewijd aan de Samische cultuur. Hier maakt u op beeldende wijze kennis met de geschiedenis en cultuur van deze oerbevolking van Noord-Scandinavië; er wordt uitgebreid aandacht besteed aan traditionele kleding en hun manier van leven en wonen.

Ook het noorderlicht heeft in dit museum een prominente plaats gekregen, bijvoorbeeld in de prachtige film waarin dit lichtfenomeen uitvoerig wordt uitgelegd. Naast aandacht voor het wetenschappelijk onderzoek naar poollicht, ziet u ook prachtige opnames de revue passeren.

In de middag maken we een wandeling rond Prestvannet, een populair wandelgebied in een prachtig natuurpark niet ver van het centrum.

De Tromsdalen kerk staat vanwege zijn karakteristieke vorm beter bekend als de IJszeekathedraal. Er circuleren talloze ideeën en theorieën over wat de architect heeft geïnspireerd bij het ontwerp van deze kerk. Waren het de klippen op het eiland Håjå, de rekken vol stokvis, de Samische tenten of wellicht het noorderlicht? Tijdens ons bezoek aan deze kerk kunt u uw fantasie hierover de vrije loop laten. Vanavond luisteren we hier naar een middernachtelijk noorderlichtconcert. Op het programma staan volksmuziek, klassieke muziek, liederen en Samische muziek.

© Foto Fru Amundsen Prestvannet
Samische cultuur, Tromsø Museum
Samische cultuur Universiteitsmuseum
De IJszeekathedraal Foto Fru Amundsen ©

Poolexpedities

In de ochtend bezoeken we het Polarmuseum. Hier wordt aandacht besteed aan de ontdekkingsreizen van Roald Amundsen en Fridtjof Nansen, maar ook aan de reis van Willem Barentsz in 1596, zijn ontdekking van Spitsbergen en de daarop volgende reizen van Nederlandse walvisvaarders.

Ook is er nog wat tijd om op eigen gelegenheid rond te kijken in het centrum van Tromsø. De Storgata is een van de gezelligste winkelstraten van de stad.

Aan het begin van de middag vertrekken we uit de stad. Met de veerboot maken we de oversteek naar Svensby. We rijden dan over het Lyngen-schiereiland naar Lyngseidet waar we wederom aan boord van een veerboot gaan. Deze brengt ons naar de andere kant van de Lyngenfjord, waar we aankomen in Olderdalen. Dan is het niet ver meer naar het dorp Nordmannvik. Aan boord van de veerboten hebben we een fantastisch uitzicht op de Lyngen Alpen, met bergtoppen tot boven 1800 meter.

In Nordmannvik kijken we vanaf de veranda van onze sfeervolle accommodatie uit op de fjord, met vrij uitzicht op het westen en noorden. Laat het noorderlicht maar komen! In Nordmannvik verzorgt Fru Amundsen het traditioneel Noorse diner.

 

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Polar nuseum Tromso
Foto: Fru Amundsen ©

Sneeuwschoenwandelen

Vandaag binden we de sneeuwschoenen onder om het Nordmannvikdal nader te verkennen. Met onze lokale gids maken we een tocht door dit prachtige natuurgebied. We lopen geleidelijk bergopwaarts over een breed pad zodat we de techniek van het wandelen op sneeuwschoenen goed onder de knie krijgen. Dan dalen we weer af over het ijs op de rivier. Het water van de rivier heeft hier prachtige ijs- en sneeuwkunst gecreëerd. We pauzeren zoals de Noren dat ook doen: met koffie en een gezellig kampvuur. Ingar is in Nordmannvik groot geworden en vertelt enthousiast over de natuur, de dieren die hier leven en de geschiedenis. Hij leert ons op een andere manier naar het landschap te kijken en ervan te genieten.

Foto: Fru Amundsen ©

Deze bijzondere tocht in de ongerepte natuur is voor veel van onze gasten een verrassende ervaring door de pure beleving van het ruige landschap. Een normale conditie en mobiliteit zijn voor deze wandeling voldoende.

Lees hier ons blog over sneeuwschoenwandelen.

Hopelijk krijgen we ’s avonds de kans om het bijzondere noorderlichtspektakel te zien. Met een beetje geluk hoeven we alleen maar op de veranda te staan om met volle teugen te genieten.

 

Lyngen fjordbuer, Nordmannvik, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Lyngen fjordbuer, Nordmannvik
Foto: Fru Amundsen ©

Rit op een rendierslee

Deze dag brengen we een bezoek aan een Samische familie van rendierhouders. Zij vertellen ons over hun manier van leven met de rendieren dat nog bol staat van tradities.

We mogen de rendieren voeren en maken een rit met de rendierslee door de prachtige natuur. Hierna zitten we bij elkaar in een lavu om te genieten van een traditionele Samische maaltijd.

Foto: Anne Katja Gaup ©
Rendier Inga Sami Siida Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Anne Katja Gaup ©

Hondensleetocht in het Reisadal

We volgen een stukje de E6  in noordelijke richting en via Storslett bereiken we het Reisadal. Hier maken we kennis met Tom van Riverland Husky en krijgen we uitleg over de honden en de sleden. Met z’n tweeën delen we een slee waar 5 of 6 honden voor gespannen worden: de een stuurt en de ander zit als passagier op de slee. Na een tocht van een kilometer of zes komen we bij een kamp waar we lunchpauze houden. Op de terugweg ruilen we van plaats zodat we allemaal een keer kunnen sturen.

husky huskytocht hondenslee noorderlichtreis tromso
Riverland husky ©

Na afloop hebben we in Storslett nog gelegenheid voor inkopen en dan rijden we terug naar Nordmannvik.

 

Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©

 

 

 

 

Sneeuwschoenwandelen

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Met onze lokale gids Ingar gaan we nogmaals op pad op onze sneeuwschoenen. Afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden kiest Ingar een route. Misschien word het de berg Storhaugen. Langs de helling wandelen we omhoog. Het fenomenale uitzicht staat wijd en zijd bekend dus dat belooft wat!

Deze wandeling kent enkele steilere delen maar de route leidt ons zo dat de passage van deze delen niet heel moeilijk is. Natuurlijk houden we onderweg korte pauzes waarin de gids ons vertelt over vroeger en de manier van leven rondom de Lyngenfjord. We worden uiteindelijk beloond met een fantastisch uitzicht over de Lyngenfjord, we kijken richting de Lyngen Alpen en zien de grote eilanden die verder op zee liggen. Natuurlijk zal er tijd zijn om onderweg ook foto’s te maken van deze schitterende omgeving.

De boomgrens ligt hier op zo’n 400 tot 500 meter hoog en het terrein wordt dan wat vlakker. We maken een lunchstop en genieten van de warme chocolade, thee of koffie die we bij ons hebben.  Afhankelijk van de omstandigheden qua weer en sneeuw wandelen we dezelfde of een andere route terug totdat we weer bij de auto zijn. In totaal zijn we zo’n 4 à 5 uur onderweg tijdens deze wandeling.

Ook deze avond verzorgt de reisleiding van Fru Amundsen het diner en houden we de noorderlichtactiviteit in de gaten. Zou het poollicht zich nog een laatste keer laten zien?

Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Terug naar Tromsø – en terug naar huis

Scandinavian Airlines (SAS)
Scandinavian Airlines (SAS)

Na een vroeg ontbijt rijden we vanuit Nordmannvik via de E6 en de E8 terug naar Tromsø. Onderweg genieten we nog van het natuurschoon en prachtige vergezichten. Rond een uur of 11  komen we bij het vliegveld van Tromsø waar het vliegtuig vertrekt richting Amsterdam.

Hopelijk draagt u de indrukken van deze reis nog lange tijd met u mee.

Boekingsformulier