• Donderdag 20 februari 2020
 • Donderdag 27 februari 2020
 • Donderdag 5 maart 2020
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Kopenhagen – Tromsø
  Tromsø – Oslo – Amsterdam
 • Groepsreis: noorderlicht, hondenslee en sneeuwschoenwandelingen
 • 20 februari: beschikbaar!
 • 27 februari: beschikbaar!
 • 5 maart: beschikbaar
 • vanaf € 2.159,- p.p.

Cultuur en natuur in het Hoge Noorden

Noorderlicht Tromso, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Het noorden van Noorwegen biedt talloze mogelijkheden voor een onvergetelijke reis! Cultuur en natuur gaan hier hand in hand – interessante musea in de stad Tromsø en een grandioze natuur daaromheen. In het gebied rond de Lyngenfjord ontdekken we de natuur op sneeuwschoenen en maken we een fantastische tocht met een hondenslee.

Noorderlicht

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Tijdens deze reis gaan we op zoek naar het noorderlicht en doen we ons best om uw kansen op het zien ervan zo groot mogelijk te maken. Op de stranden bij Tromsø of op de heuvel boven de stad. In Nordmannvik hoeven we alleen maar naar buiten te stappen. De locatie is perfect gelegen voor het noorderlicht door de geringe lichtvervuiling en het weidse uitzicht over de Lyngenfjord en de Lyngen Alpen aan de overkant.

Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Activiteiten

Nordmannvik Lyngen Alpen sneeuwschoenwandeling Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©

De reis begint in de stad Tromsø, de grootste stad van Noord-Noorwegen – ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd. Door de noordelijke ligging is de stad al eeuwen een natuurlijke uitvalsbasis voor poolreizen.  Mede daardoor zijn er in Tromsø een aantal interessante musea te bezichtigen over onder andere de beroemde poolreizigers Fridtjof Nansen en Roald Amundsen, maar ook over het noorderlicht en het dagelijkse leven in een arctische omgeving. Natuurlijk nemen we ook een kijkje bij de beroemde IJszeekathedraal, waar we een middernachtelijk concert zullen bijwonen. In de stad heerst altijd een levendige en gezellige sfeer, mede door het veelzijdige aanbod aan winkels, cafés en restaurants.

Op de derde dag brengen we de ochtend nog in Tromsø door,  ’s middags verruilen we de stad voor een klein dorpje aan de oever van de Lyngenfjord. Met de eigenaar van onze prachtige accommodatie – een bevlogen, ervaren gids – gaan we maar liefst 2 keer een tocht op sneeuwschoenen maken; een activiteit die de afgelopen jaren voor velen het hoogtepunt van de reis was. Ook bezoeken we Manndalen, een dorp waar van oudsher drie bevolkingsgroepen – Samen, Kvenen en Noren – hebben gewoond en gewerkt. In het Reisadal maken we een avontuurlijke tocht met een hondenslede. De tocht voert ons door de bossen en over open vlaktes.

Lyngsalpene noorderlicht, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Accommodaties

In Tromsø verblijven we in een huis in de buurt van de beroemde IJszeekathedraal, niet ver van het centrum. Het huis beschikt over 2 badkamers voor gezamenlijk gebruik en een keuken waar Fru Amundsen haar traditioneel Noorse maaltijden zal bereiden.

Het tweede deel van de reis nemen we onze intrek in een tweetal prachtig gelegen houten villa’s in Nordmannvik. Elk huis beschikt over 3 slaapkamers, 2 badkamers en een sauna. Een van beide huizen gebruiken we voor de gezamenlijke maaltijden.

Nordmannvik, accommodatie, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • De stad Tromsø: Parijs van het Noorden
 • Musea in Tromsø: Polarmuseum, Universiteitsmuseum
 • Middernachtconcert in de IJszeekathedraal
 • Tocht met een hondenslee
 • Kennismaking met de cultuur van de Samen
 • 2 x wandeling op sneeuwschoenen

Prijsinformatie

Vanaf € 2.159,- per persoon, inclusief excursies en entrees, ter waarde van circa € 340,-

Exclusief €20 boekingskosten

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Tromsø met SAS, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie en thee in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Reis naar het Hoge Noorden

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Van Amsterdam vliegt u naar Kopenhagen en vervolgens verder naar Tromsø in Noord-Noorwegen, waar u in de loop van de middag aankomt. We rijden naar de stad om in te checken in het huis waar we 2 nachten verblijven. Tijdens het diner maken we nader kennis met elkaar en zal de reisleiding van Fru Amundsen meer vertellen over wat u tijdens de reis te wachten staat.

’s Avonds is er gelegenheid voor een korte verkenning van het centrum van Tromsø en – als de omstandigheden gunstig zijn – gaan we op zoek naar het noorderlicht: naar het Prestvannet – op de heuvel – of met de auto buiten de bebouwde kom.

SAS-vlucht Noorwegen, Fru Amundsen
© Foto: Fru Amundsen
Roald Amundsen Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com

Natuur en cultuur

Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com

Tromsø staat bekend om de musea die aandacht besteden aan natuur, cultuur en leven in het arctisch gebied. Het Universiteitsmuseum van Tromsø toont de Noord-Noorse natuur en cultuur met onder andere een afdeling gewijd aan de Samische cultuur. Hier maakt u op beeldende wijze kennis met de geschiedenis en cultuur van deze oerbevolking van Noord-Scandinavië; er wordt uitgebreid aandacht besteed aan traditionele kleding en hun manier van leven en wonen.

Ook het noorderlicht heeft in dit museum een prominente plaats gekregen, bijvoorbeeld in de prachtige film waarin dit lichtfenomeen uitvoerig wordt uitgelegd. Naast aandacht voor het wetenschappelijk onderzoek naar poollicht, ziet u ook prachtige opnames de revue passeren.

In de middag maken we een wandeling rond Prestvannet, een populair wandelgebied in een prachtig natuurpark niet ver van het centrum.

De Tromsdalen kerk staat vanwege zijn karakteristieke vorm beter bekend als de IJszeekathedraal. Er circuleren talloze ideeën en theorieën over wat de architect heeft geïnspireerd bij het ontwerp van deze kerk. Waren het de klippen op het eiland Håjå, de rekken vol stokvis, de Samische tenten of wellicht het noorderlicht? Tijdens ons bezoek aan deze kerk kunt u uw fantasie hierover de vrije loop laten. Vanavond luisteren we hier naar een middernachtelijk noorderlichtconcert. Op het programma staan volksmuziek, klassieke muziek, liederen en Samische muziek.

© Foto Fru Amundsen Prestvannet
Samische cultuur, Tromsø Museum
Samische cultuur Universiteitsmuseum
Foto: Terella, Universiteitsmuseum Tromsø
Foto: Terella, Universiteitsmuseum

Poolexpedities

In de ochtend bezoeken we het Polarmuseum. Hier wordt aandacht besteed aan de ontdekkingsreizen van Roald Amundsen en Fridtjof Nansen, maar ook aan de reis van Willem Barentsz in 1596, zijn ontdekking van Spitsbergen en de daarop volgende reizen van Nederlandse walvisvaarders.

Ook is er nog wat tijd om op eigen gelegenheid rond te kijken in het centrum van Tromsø. De Storgata is een van de gezelligste winkelstraten van de stad.

Aan het begin van de middag vertrekken we uit de stad. Met de veerboot maken we de oversteek naar Svensby. We rijden dan over het Lyngen-schiereiland naar Lyngseidet waar we wederom aan boord van een veerboot gaan. Deze brengt ons naar de andere kant van de Lyngenfjord, waar we aankomen in Olderdalen. Dan is het niet ver meer naar het dorp Nordmannvik. Aan boord van de veerboten hebben we een fantastisch uitzicht op de Lyngen Alpen, met bergtoppen tot boven 1800 meter.

In Nordmannvik kijken we vanaf de veranda van onze sfeervolle accommodatie uit op de fjord, met vrij uitzicht op het westen en noorden. Laat het noorderlicht maar komen! Ook in Nordmannvik verzorgt Fru Amundsen het traditioneel Noorse diner.

 

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Polar nuseum Tromso
Foto: Fru Amundsen ©

Sneeuwschoenwandelen

Vandaag binden we de sneeuwschoenen onder om het Nordmannvikdal nader te verkennen. Met onze lokale gids maken we een tocht door dit prachtige natuurgebied. We lopen geleidelijk bergopwaarts over een breed pad zodat we de techniek van het wandelen op sneeuwschoenen goed onder de knie krijgen. Dan dalen we weer af over het ijs op de rivier. Het water van de rivier heeft hier prachtige ijs- en sneeuwkunst gecreëerd. We pauzeren zoals de Noren dat ook doen: met koffie en een gezellig kampvuur. Ingar is in Nordmannvik groot geworden en vertelt enthousiast over de natuur, de dieren die hier leven en de geschiedenis. Hij leert ons op een andere manier naar het landschap te kijken en ervan te genieten.

Foto: Fru Amundsen ©

Deze bijzondere tocht in de ongerepte natuur is voor veel van onze gasten een verrassende ervaring door de pure beleving van het ruige landschap. Een normale conditie en mobiliteit zijn voor deze wandeling voldoende.

Hopelijk krijgen we ’s avonds de kans aan om het bijzondere noorderlichtspektakel te zien. Met een beetje geluk hoeven we alleen maar op de veranda te staan om met volle teugen te genieten.

 

Lyngen fjordbuer, Nordmannvik, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Lyngen fjordbuer, Nordmannvik
Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Gunn Isaksen www.nordnorge.com Lyngen
Foto: Gunn Isaksen www.nordnorge.com

Oerbevolking en huisvlijt

Deze dag staat een bezoek aan het Centrum voor noordelijke volkeren in Manndalen op het programma – een Samisch- en internationaal cultuurcentrum met focus op de kunst, cultuur en kennis van en over de Samische en andere noordelijke oervolken.

En als we dan toch in Manndalen zijn, mag een bezoek aan Manndalen Husfliden niet ontbreken. Vooral de wens om de oude ‘grenevev-traditie’ te bewaren was in 1966 de reden voor de oprichting van deze husflid-vereniging die in heel Noorwegen beroemd is vanwege deze weeftechniek. Naast Noorse handwerk is er ook veel Samisch duodji (handwerk) te vinden.

Copyright tor Ivar Næss Reisadalen
Foto: Tor Ivar Næss © Riverland Husky

Hondensleetocht in het Reisadal

We volgen een stukje de E6  in noordelijke richting en via Storslett bereiken we het Reisadal. Hier maken we kennis met Tom van Riverland Husky en krijgen we uitleg over de honden en de sleden. Met z’n tweeën delen we een slee waar 5 of 6 honden voor gespannen worden: de een stuurt en de ander zit als passagier op de slee. Na een tocht van een kilometer of zes komen we bij een kamp waar we lunchpauze houden. Op de terugweg ruilen we van plaats zodat we allemaal een keer kunnen sturen.

Na afloop hebben we in Storslett nog gelegenheid voor inkopen en dan rijden we terug naar Nordmannvik.

Na het door Fru Amundsen verzorgde Noorse diner hopen we dat het sprookjesachtige noorderlicht zich nog een keer vertoont.

Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©

Sneeuwschoenwandelen

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Met onze lokale gids Ingar gaan we nogmaals op pad op onze sneeuwschoenen. Afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden kiest Ingar een route. Misschien word het de berg Storhaugen. Langs de helling wandelen we omhoog. Het fenomenale uitzicht staat wijd en zijn bekend dus dat belooft wat!

Deze wandeling kent enkele steilere delen maar de route leidt ons zo dat de passage van deze delen niet heel moeilijk is. Natuurlijk houden we onderweg korte pauzes waarin de gids ons vertelt over vroeger en de manier van leven rondom de Lyngenfjord. We worden uiteindelijk beloond met een fantastisch uitzicht over de Lyngenfjord, we kijken richting de Lyngen Alpen en zien de grote eilanden die verder op zee liggen. Natuurlijk zal er tijd zijn om onderweg ook foto’s te maken van deze schitterende omgeving.

De boomgrens ligt hier op zo’n 400 tot 500 meter hoog en het terrein wordt dan wat vlakker. We maken een lunchstop en genieten van de warme chocolade, thee of koffie die we bij ons hebben.  Afhankelijk van de omstandigheden qua weer en sneeuw wandelen we dezelfde of een andere route terug totdat we weer bij de auto zijn. In totaal zijn we zo’n 4 à 5 uur onderweg tijdens deze wandeling.

Ook deze avond verzorgt de reisleiding van Fru Amundsen het diner en houden we de noorderlichtactiviteit in de gaten. Zou het poollicht zich nog een laatste keer laten zien?

Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Terug naar Tromsø – en terug naar huis

Scandinavian Airlines (SAS)
Scandinavian Airlines (SAS)

Na een vroeg ontbijt rijden we vanuit Nordmannvik via de E6 en de E8 terug naar Tromsø. Onderweg genieten we nog van het natuurschoon en prachtige vergezichten. Rond een uur of 11  komen we bij het vliegveld van Tromsø waar naar Oslo in de vroeg middag vertrekt. Daar stapt u over op het vliegtuig naar Amsterdam.

Hopelijk draagt u de indrukken van deze reis nog lange tijd met u mee.

Overzicht van alle groepsreizen van Fru Amundsen

klik hier

Boekingsformulier