• Woensdag 6 maart 2019
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Kopenhagen – Tromsø en Tromsø – Oslo – Amsterdam
 • Groepsreis: sneeuwwandelen, husky’s, noorderlicht en Tromsø
 • 6 maart: niet meer te boeken
 • Vanaf € 2.159,- p.p.

Actieve noorderlichtreis in het Hoge Noorden

Ontdek het verstilde winterlandschap in het noorden van Noorwegen en trek er te voet op uit. Verken de prachtige en veelzijdige natuur rond de Lyngenfjord op sneeuwschoenen. Op een rustig tempo intens genieten van sneeuw, ijs en stilte.

Tromsø sneeuwschoenen
Foto: Fru Amundsen ©

Natuurlijk is het even wennen om op sneeuwschoenen te lopen, maar onder leiding van onze gids Ingar krijgen we dat al snel onder de knie en stappen we als volleerde sneeuwwandelaars door de knisperende sneeuw en over het ijs op de rivier.

De tocht met een hondenslede in het mooie Reisadal is van een heel ander kaliber. We delen de slede met 2 personen en na ongeveer 8 kilometer wisselen we van plek, zodat we allemaal de kans krijgen de slee te besturen. Per slee worden 5 of 6 honden ingespannen die niets liever doen dan rennen. Waar ze eerst nog enthousiast springen en blaffen, zijn de dieren in opperste concentratie zodra ze aan het werk gaan.

Parijs van het Noorden

De reis begint in Tromsø: we verkennen het gezellige centrum en verdiepen ons in de geschiedenis van deze stad die begin negentiende eeuw tot bloei kwam. Het waren in eerste instantie de pelsjagers die Tromsø welvaart brachten. Later kwam de focus meer te liggen bij poolonderzoek en toerisme. Ontdekkingsreizigers als Fridtjof Nansen en Roald Amundsen gebruikten de stad als uitvalsbasis voor hun expedities. De geschiedenis van de stad komt tot leven in het Polarmuseum, waaraan we dan ook zeker een bezoek zullen brengen. Ook de IJszeekathedraal slaan we niet over. Hier genieten we in de late avonduren van een mooi concert en in het Tromsø Museum maken we kennis met de ins en outs van de Samische bevolking en het noorderlicht.

Lyngsalpene noorderlicht, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht

Dit magische licht met al zijn verschillende tinten heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi! Wilt u het noorderlicht ook beleven? De locaties tijdens deze reis zijn juist met het oog hierop met zorg gekozen!

Accommodaties

In Tromsø verblijven we in een appartement in het centrum van de stad. Dit appartement beschikt over 2 badkamers voor gezamenlijk gebruik en een keuken waar Fru Amundsen haar beroemde traditioneel Noorse maaltijden zal bereiden. Afhankelijk van de samenstelling van de groep maken we mogelijk gebruik van extra kamers in het pal naast het appartement gelegen hotel.

Nordmannvik, accommodatie, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

De laatste 5 nachten van deze reis verblijven we in een tweetal prachtig gelegen houten villa’s in Nordmannvik. Elk huis beschikt over 3 slaapkamers, 2 badkamers en een sauna. Een van beide huizen gebruiken we als gezamenlijke leefruimte en voor de maaltijden.

Tromsø en het gebied rond de Lyngenfjord liggen gunstig voor het zien van het noorderlicht en tijdens deze reis doen we ons best om uw kansen op het zien ervan zo groot mogelijk te maken. De veranda van de huizen aan de fjord biedt een fantastisch uitzicht op de Lyngen Alpen en is bovendien dé plek om het noorderlicht te aanschouwen. Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Groepsreis

Deze reis wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers en deskundige reisleiding. De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • De stad Tromsø: Parijs van het Noorden
 • Diverse musea in Tromsø: IJszeekathedraal, Polarmuseum, Tromsø Museum
 • Middernachtconcert in de IJszeekathedraal
 • Tocht met een hondenslede
 • 3 x wandeling op sneeuwschoenen onder begeleiding van een lokale gids
 • Het prachtige landschap rond de Lyngenfjord
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Letterlijk proeven van de lokale cultuur: er wordt traditioneel Noors voor u gekookt

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot ca. 4 weken voor de vertrekdatum, tenzij het minimaal aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

Vanaf € 2.159,- per persoon, inclusief excursies en entrees, ter waarde van circa € 350,-

Exclusief € 20,- boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Kopenhagen-Tromsø en Tromsø-Oslo-Amsterdam met SAS, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie en thee in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Dag 1 – woensdag

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Van Amsterdam vliegt u naar Oslo en vervolgens verder naar Tromsø in Noord-Noorwegen, waar u in de loop van de middag aankomt. We rijden naar het centrum van de stad om in te checken in het appartement waar we 2 nachten verblijven. Tijdens het diner maken we nader kennis met elkaar en zal de reisleiding van Fru Amundsen meer vertellen over wat u tijdens de reis te wachten staat.

’s Avonds is er gelegenheid voor een korte verkenning van het centrum van Tromsø en – als de omstandigheden gunstig zijn – gaan we op zoek naar het noorderlicht: te voet naar het Prestvannet – op de heuvel, buiten het centrum van de stad – of met de auto buiten de bebouwde kom.

SAS-vlucht Noorwegen, Fru Amundsen
© Foto: Fru Amundsen
Roald Amundsen Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com

Dag 2 – donderdag

Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com

Tromsø staat bekend om de musea die aandacht besteden aan natuur, cultuur en leven in het arctisch gebied. Het Universiteitsmuseum van Tromsø toont de Noord-Noorse natuur en cultuur met onder andere een afdeling gewijd aan de Samische cultuur. Hier maakt u op beeldende wijze kennis met de geschiedenis en cultuur van deze oerbevolking van Noord-Scandinavië; er wordt uitgebreid aandacht besteed aan traditionele kleding en hun manier van leven en wonen.

Ook het noorderlicht heeft in dit museum een prominente plaats gekregen, bijvoorbeeld in de prachtige film waarin dit lichtfenomeen uitvoerig wordt uitgelegd. Naast aandacht voor het wetenschappelijk onderzoek naar poollicht, ziet u ook prachtige opnames de revue passeren.

Vanaf het Tromsø Museum wandelen we naar Prestvannet, een populair wandelgebied in een prachtig natuurpark niet ver van het centrum.

Aan de overkant van de zeestraat Tromsøsundet ligt de Tromsdalen kerk, vanwege zijn karakteristieke vorm beter bekend als de IJszeekathedraal. Er circuleren talloze ideeën en theorieën over wat de architect heeft geïnspireerd bij het ontwerp van deze kerk. Waren het de klippen op het eiland Håjå, de rekken vol stokvis, de Samische tenten of wellicht het noorderlicht? Laat uw fantasie hierover de vrije loop gaan tijdens het bijzondere noorderlichtconcert. Op het programma staan volksmuziek, klassieke muziek, liederen en Samische muziek.

© Foto Fru Amundsen Prestvannet
Samische cultuur, Tromsø Museum
Samische cultuur Universiteitsmuseum
Foto: Terella, Universiteitsmuseum Tromsø
Foto: Terella, Universiteitsmuseum

Dag 3 – vrijdag, ca. 100 km

Vanochtend bezoeken we het Polarmuseum. Dit museum weerspiegelt de geschiedenis van  Tromsø met aandacht voor de pelsjagers, de ontdekkingsreizen van Roald Amundsen en Fridtjof Nansen, maar ook de reis van Willem Barentsz in 1596, zijn ontdekking van Spitsbergen en de daarop volgende reizen van Nederlandse walvisvaarders.

Ten slotte is er nog wat tijd om op eigen gelegenheid rond te dwalen in het centrum van Tromsø voordat we de stad verruilen voor de Lyngenfjord. Met de veerboot maken we de oversteek naar Svensby. We rijden dan over het Lyngen-schiereiland naar Lyngseidet waar we wederom aan boord van een veerboot gaan. Deze brengt ons naar de andere kant van de Lyngenfjord, waar we aankomen in Olderdalen. Dan is het niet ver meer naar het dorp Nordmannvik. Aan boord van de veerboten hebben we een fantastisch uitzicht op de Lyngen Alpen, met bergtoppen tot boven 1800 meter.

In Nordmannvik kijken we vanaf de veranda van onze accommodatie uit op de fjord, met vrij uitzicht op het westen en noorden. Laat het noorderlicht maar komen! Ook in Nordmannvik verzorgt Fru Amundsen het traditioneel Noorse diner.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Nordmannvik, accommodatie, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 4 – zaterdag

Foto: Fru Amundsen ©

Vandaag binden we de sneeuwschoenen onder om het Nordmannvik dal nader te verkennen. Met onze gids maken we een tocht door dit prachtige natuurgebied. We lopen geleidelijk bergopwaarts over een breed pad zodat we de techniek van het wandelen op sneeuwschoenen goed onder de knie krijgen. Dan dalen we weer af over het ijs op de rivier. Het water van de rivier heeft hier prachtige ijs- en sneeuwkunst gecreëerd. We pauzeren zoals de Noren dat ook doen: met koffie en een gezellig kampvuur. Ingar is in Nordmannvik groot geworden en vertelt enthousiast over de natuur, de dieren die hier leven en de geschiedenis. Hij leert ons op een andere manier naar het landschap te kijken en ervan te genieten.

Deze bijzondere tocht in de ongerepte natuur is voor veel van onze gasten een verrassende ervaring door de pure beleving van het ruige landschap. ‘Het echte Fru-Amundsen-gevoel’.

Foto: Fru Amundsen ©

Natuurlijk grijpen we ’s avonds de kans aan om het bijzondere noorderlichtspektakel te zien. Met een beetje geluk hoeven we alleen maar op de veranda te staan om met volle teugen te genieten.

Dag 5 – zondag

Nordmannvikdal met Fru Amundsen, Noorwegen
© Foto Fru Amundsen Nordmannvikdal

Met onze gids Ingar gaan we weer op pad. Na een korte autorit komen we bij de berg Storhaugen met een hoogte van 1142 meter. Langs deze berg zullen we op sneeuwschoenen omhoog wandelen. Het fenomenale uitzicht staat wijd en zijn bekend dus dat belooft wat!

Deze wandeling kent enkele steilere delen maar de route leidt ons zo dat de passage van deze delen niet heel moeilijk is. Ook vandaag hebben we korte pauzes onderweg waarin Ingar vertelt over vroeger en de manier van leven rondom de Lyngenfjord. We worden uiteindelijk beloond met een fantastisch uitzicht over de Lyngenfjord, kijken richting de Lyngen Alpen en zien de grote eilanden die verder op zee liggen. Natuurlijk zal er tijd zijn om onderweg ook foto’s te maken van deze schitterende omgeving.

De boomgrens ligt hier op 400 tot 500 meter hoogte en het terrein wordt dan wat vlakker. We maken een lunchstop en genieten van de warme chocolade, thee of koffie die we bij ons hebben.  Afhankelijk van de omstandigheden qua weer en sneeuw wandelen we dezelfde of een andere route terug totdat we weer bij de auto zijn. In totaal zijn we zo’n 4 à 5 uur onderweg tijdens deze wandeling.

Sneeuwschoenwandeling met kampvuur, Fru Amundsen, Noorwegen
© Foto Fru Amundsen
Wandeling op sneeuwschoenen, Fru Amundsen, Noorwegen
© Foto Fru Amundsen
Noorderlicht in Lyngen, Noorwegen, © foto Fru Amundsen
© Foto Fru Amundsen

Dag 6 – maandag, ca. 80 km

We volgen een stukje de E6  in noordelijke richting en via Storslett bereiken we het Reisadal. Hier maken we kennis met de husky’s en krijgen we uitleg over de honden en de sleden. Met z’n tweeën delen we een slee waar 5 of 6 honden voor gespannen worden: de een stuurt en de ander zit als passagier op de slee. Na een tocht van een kilometer of acht komen we bij een kamp waar we lunchpauze houden. Op de terugweg ruilen we van plaats zodat we allemaal een keer kunnen sturen.

husky hondenslede
Foto: Røyldalen Huskies ©

Na afloop hebben we in Storslett nog gelegenheid voor inkopen en dan rijden we terug naar Nordmannvik.

Na het door Fru Amundsen verzorgde Noorse diner hopen we dat het sprookjesachtige noorderlicht zich nog een keer vertoont.

Dag 7 – dinsdag

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Vandaag staat de laatste sneeuwschoenwandeling op het programma. We rijden een klein stukje in zuidelijke richting en binden dan de sneeuwschoenen weer onder. Het eerste stuk van de tocht voert ons bergopwaarts en eenmaal boven weet Ingar weer veel te vertellen over het gebied. Zowel in zuidelijke als in noordelijke richting hebben we een fantastisch uitzicht over de Lyngenfjord en de dorpen langs de oever. We lopen verder langs de helling tot we op een vlakker terrein komen; daar gaat het nog geleidelijk omhoog naar het plateau waar het uitzicht nog weidser wordt. Ook vandaag genieten we onderweg weer van koffie en warme chocola.

Het pad naar beneden is af en toe steil, maar het is altijd mogelijk om even te gaan zitten en een stukje over de sneeuw te glijden. Moeilijkheden zijn er om te overwinnen!

Na verloop van tijd wordt het terrein steeds vlakker en rustig wandelen we terug naar onze accommodatie aan de fjord.

Ook deze avond verzorgt de reisleiding van Fru Amundsen het diner en houden we de noorderlichtactiviteit in de gaten. Zou het poollicht zich nog een laatste keer laten zien?

Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Sneeuwschoenwandeling Lyngen Alpen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 8 – woensdag, ca. 200 km

Scandinavian Airlines (SAS)
Scandinavian Airlines (SAS)

Na het ontbijt rijden we vanuit Nordmannvik via de E6 en de E8 terug naar Tromsø. Onderweg genieten we nog van het natuurschoon en prachtige vergezichten. Rond het middaguur komen we bij het vliegveld van Tromsø, waar tegen 14.00 uur de vlucht  naar Oslo vertrekt. Daar stapt u over op het vliegtuig naar Amsterdam, waar u in de vroege avond arriveert.

Boekingsformulier