Vakantie Noorwegen: 6 redenen om Noorwegen te ontdekken:

Waarom gaan mensen met vakantie naar Noorwegen? De reden daarvoor is natuurlijk heel individueel maar een aantal redenen wordt wel heel vaak genoemd:

De mooie fjorden

Veel mensen gaan met vakantie naar Noorwegen om de prachtige fjorden met eigen ogen te aanschouwen. De fjorden zijn ontstaan tijdens de ijstijden. De enkele kilometers dikke ijslaag heeft de dalen tussen de bergen uitgeslepen. We vinden de fjorden langs de hele westelijke kustlijn en de Sognefjord is de langste fjord van Noorwegen. Het verschil tussen een fjord en een zeestraat is dat een fjord in het binnenland doodloopt en een zeestraat een in- en een uitgang heeft. Veel fjorden kenmerken zich door de steile wanden die oprijzen uit het water, de vele watervallen en rivieren maken het zoute zeewater brak.

Zandstrand bij Utakleiv op De Lofoten. Foto: Fru Amundsen ©

De prachtige stranden

De gletsjers trokken zich aan het eind van de ijstijd steeds verder terug en daar waar het materiaal onder de gletsjer erg fijn was ontstonden prachtige krijtwitte zandstranden. De stranden op de Lofoten doen af en toe tropisch aan, maar een duik in zee laat je weten dat je toch echt enkele honderden kilometers boven de poolcirkel bent.

Noorderlicht

In Noord-Noorwegen maak je tussen de 68e en 70e breedtegraad een goede kans om in de periode tussen begin september en eind maart het noorderlicht te zien. Eén van de grootste redenen om in die tijd met vakantie naar Noorwegen te gaan. Noorderlicht ontstaat doordat magnetisch geladen deeltjes van de zon (zonnewind) botsen op zuurstof- en stikstofdeeltjes in onze atmosfeer. De energie die door deze botsing ontstaat, zien wij als poollicht, op het noordelijk halfrond ‘noorderlicht’ genoemd en op het zuidelijk halfrond ‘zuiderlicht’. De zonnewind wordt aangetrokken door de magnetische Noord- en Zuidpool en rondom beide polen ontstaat een ‘poollichtovaal’.

Noorderlicht op de Noordkaap. Foto: Fru Amundsen ©

Noordkaap

De Noordkaap is voor velen een markant punt waar je eens geweest moet zijn. De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya, dat met een tunnel vanaf het vasteland te bereiken is. Fru Amundsen organiseert een groepsreis naar Noorwegen waarbij we zeker de Noordkaap bezoeken maar waarbij we ook uitgebreid kennismaken met het gebied daaromheen.

Op vakantie naar Noorwegen vanwege de rust en ruimte

Tijdens hun vakantie in Noorwegen zijn ook veel mensen op zoek naar rust en ruimte en dat vinden we nog volop hier. Fru Amundsen mijdt de steden niet en ook niet de toeristische trekpleisters maar daarnaast zoeken we ook de rust en ruimte op en vinden deze op heel veel verschillende plekken en tijdstippen: tijdens een tocht met een rivierboot op de Altarivier, tijdens een hondensleetocht in het Reisadal of tijdens een wandeling langs de Nærøyfjord. Op al onze reizen nemen we de tijd om intens van de natuur te genieten.

De Lofoten

Rond een miljoen toeristen bezoeken ieder jaar tijdens hun vakantie naar Noorwegen de eilandengroep de Lofoten in Noord-Noorwegen. De eilanden zijn ook weergaloos mooi dus dat snappen wij goed. Omdat wij houden van rust en ruimte bezoeken wij deze eilanden niet in de aller drukste periode rond de tijd van de middernachtzon.

 

De reizen naar Noorwegen van Fru Amundsen

Wat maakt de reizen van Fru Amundsen net even anders, meer daarover leest u hier

Benieuwd naar de reizen van Fru Amundsen?

Ervaringen van deelnemers aan de reizen van Fru Amundsen leest u hier