• Dinsdag 15 mei 2018
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo en Oslo – Evenes
 • Groepsreis, lentereis
 • 1 plaatsen beschikbaar
 • Vanaf € 1.999,- p.p.

8 dagen genieten van papegaaiduikers, walvissen, rendieren en meer

Foto: Marten Bril ©
Foto: Marten Bril ©

Op de eilanden van de Vesterålen, ten noorden van de poolcirkel, is de zee nooit ver weg. Het landschap is gevarieerd: ruige rotsformaties worden afgewisseld met vlakke stukken waar zelfs landbouw mogelijk is. Laat u verrassen door de prachtige, hagelwitte zandstranden!

In de lente zijn de Vesterålen een eldorado voor allerlei diersoorten. Papegaaiduikers komen hier om hun eieren te leggen, diverse walvissoorten profiteren van de voedselrijke omstandigheden en elanden en rendieren zijn hier het hele jaar door. En wat dacht u van jan-van-genten, alken, zeearenden en zeehonden?

Half mei is het hier dag en nacht licht: over enkele dagen begint de midzomernacht en we zullen van alle dagdelen gebruik maken om de dieren te kunnen zien. We overnachten in een vlak aan de kust gelegen traditioneel houten huis en in een tweetal hotels in de omgeving van het vliegveld. De natuur, cultuur en tradities van Noorwegen komen tijdens deze reis ruimschoots aan bod. Op 17 mei vindt de Noorse nationale feestdag plaats waardoor we de Noorse klederdracht ruimschoots kunnen bewonderen. Daarnaast maakt u tijdens deze reis uitgebreid kennis met de Noorse keuken.

 

De activiteiten

Foto: Marten Bril ©
Foto: Marten Bril ©

Dit is een reis om het dierenleven op de Vesterålen en de ontluikende natuur van de Noorse lente te ervaren. We gaan maar liefst 3 keer op pad met een RIB-boot om walvissen en zeevogels te spotten. Een RIB-boot is een open, gemotoriseerde boot met een aluminium of kunststof bodem en stevige opblaasbare rubberen randen. Tijdens het varen blijft u op uw plaats zitten. De boot wordt regelmatig stil gelegd zodat we de dieren beter kunnen bekijken en, voor wie wil, kunnen fotograferen. Hoewel de kapitein zeer bekwaam en zorgvuldig de boot bestuurt, is dit type vaartuig minder geschikt voor personen met zware rugklachten. Tijdens alle excursies met de RIB-boot wordt u een wind- en waterdicht pak ter beschikking gesteld.

Naast de excursies per boot gaan we op land op zoek naar elanden en rendieren die hier in het wild rondlopen. En vanzelfsprekend nemen we wandelend de tijd om van de stilte te genieten, de geuren op te snuiven en het landschap in te laten werken. We leren Noorwegen en de Noren beter en op een andere manier kennen. De wandelingen staan niet vooraf vast: we kiezen de routes die passen bij de wensen en mogelijkheden van de deelnemers aan deze reis. Maar we hebben natuurlijk wel een paar prachtige locaties voor u in petto! Natuurlijk laten we de unieke kans om de Noorse nationale feestdag van dichtbij mee te maken niet lopen. We bezoeken een of meerdere optochten en/of lokale activiteiten die in dit kader worden georganiseerd. Meer algemene informatie over de lente in Noorwegen leest u hier.

Accommodatie

Foto: Marten Bril ©
Foto: Marten Bril ©

In Kvalnes verblijven we in Kvalnesbrygga, een voormalige handelspost waar in het verleden de vis aan land werd gebracht en verhandeld. Het gebouw, dat ruim honderd jaar oud is, deed ook dienst als telegraafstation, winkel en woonhuis. Het huis is in 1991 gemoderniseerd. Deze accommodatie beschikt over een aantal 2-persoonskamers, een gezamenlijke ruimte en een grote eetkeuken waar we kunnen genieten van heerlijke, Noorse maaltijden. Hier delen we de sanitaire voorzieningen maar u kunt de badkamers privé gebruiken, het zijn geen open douches zoals bijvoorbeeld in een zwembad of sportaccommodatie.

In Tjeldsund en Bjerkvik hebben we voor hotelovernachtingen gekozen. Beide hotels beschikken over 2-persoonskamers met een eigen douche en toilet. Alle accommodaties tijdens deze reis liggen in de directe nabijheid van de zee of een fjord. De excursies, overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag.

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Potvissen, alken, zeearenden, papegaaiduikers, jan-van-genten, zeekoeten en met een beetje geluk ook dwergvinvissen, grienden, dolfijnen en orka’s
 • Walvissafari
 • Vogelsafari avond
 • Vogelsafari ochtend
 • Viering van de Noorse nationale feestdag 17 mei
 • Op zoek naar elanden en rendieren
 • Wandelen op Andøya: het strand van Bleik en meer
 • De verrassend veelzijdige natuur van de Vesterålen
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Letterlijk proeven van de lokale cultuur: er wordt traditioneel Noors voor u gekookt

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot ca. 6 weken voor de vertrekdatum, tenzij het minimaal aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

€ 1.999,- per persoon, inclusief excursies ter waarde van circa € 250,-

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Indien geen vliegtickets in de genoemde klasse meer beschikbaar zijn, nemen wij eerst contact met u op over de meerprijs. Het is bij vliegtickets gebruikelijk dat deze duurder worden naar mate de vertrekdatum dichterbij komt.

Dag 1 – ca. 20 km

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Van Schiphol vliegt u via Oslo Gardermoen naar het vliegveld Evenes waar u wordt opgewacht door Fru Amundsen. Met een 9-persoons busje rijden we naar ons hotel dat vlakbij de Tjeldsundbrug ligt. Deze brug is ruim een kilometer lang en verbindt het vasteland met het eiland Hinnøya.

We verblijven 1 nacht in het Tjeldsund Hotell, waar u met een Noors welkomstdiner wordt ontvangen. Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten. Het is vanavond lang licht, dus wellicht is een wandelingetje langs het water een leuke afsluiting van de dag.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Tjeldsund brug. Foto: Fru Amundsen ©
Tjeldsund brug
Tjeldsund Kro og Motell
Foto: Tjeldsund Kro & Motell ©

Dag 2 – ca. 180 km

Kvalnesbrygga, Andoya, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Na het ontbijt steken we via de Tjeldsundbrug over naar de Vesterålen. We vertrekken op tijd zodat we onderweg naar het eiland Andøya alle gelegenheid hebben om op mooie plekken te stoppen of een wandeling te maken.

In de plaats Sortland halen we boodschappen en in de loop van de middag arriveren we bij onze accommodatie Kvalnesbrygga waar we de komende 5 nachten zullen verblijven. Deze accommodatie ligt direct aan zee met een prachtig vrij uitzicht op het water en de bergen om ons heen. Het traditioneel Noorse diner wordt door Fru Amundsen voor u bereid.

Kvalnesbrygga
Foto: Kvalnesbrygga ©
Meeuw op de Lofoten, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Rendieren onderweg, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 3 – ca. 50 km

Kransekake 17 mei Nationale feestdag Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Vandaag is het 17 mei, de Noorse nationale feestdag. In de loop van de morgen gaan we er op uit om een glimp op te vangen van de festiviteiten rondom 17. mai, de dag dat in 1814 in Eidsvoll de Noorse grondwet werd geproclameerd. Veel Noren dragen deze dag hun prachtige klederdracht en schoolkinderen lopen met de Noorse vlag in een optocht door de straten, begeleid door muziekkorpsen. Als we genoeg hebben gezien van het feestgedruis is er vast nog tijd voor een mooie wandeling in de omgeving.

Voor Fru Amundsen de uitdaging om u vandaag een extra feestelijke maaltijd te serveren. We overnachten in Kvalnesbrygga.

Optocht 17 mei, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Nordlandsbunad, klederdracht Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 4 – ca. 100 km

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Vanochtend nemen we u mee naar het verrassende zandstrand van Bleik. We maken hier een wandeling en bekijken de scherp gevormde bergtoppen op dit deel van Andøya.

Vandaag is de warme maaltijd vroeg want om 18.30 uur worden we in Andenes verwacht. Samen met natuurfotograaf Marten Bril of een van zijn collega’s gaan we de zeevogels in de omgeving bekijken. In dit gebied komen aalscholvers, alken, jan-van-genten, zeekoeten, zeearenden en nog veel meer soorten voor. Met als klapstuk de aandoenlijke papegaaiduikers. Deze vogels met hun typisch gekleurde snavel verblijven ’s winters op zee en komen in de lente aan wal om hun eieren te leggen en jongen groot te brengen. In de nabije omgeving van Andenes bevindt zich op een eiland een grote kolonie van deze koddige vogels. Voor wie dat leuk vindt is dit ook een prachtige gelegenheid deze dieren te fotograferen, bovendien vertelt Marten of zijn collega ons over alle vogelsoorten die we zien. We dineren en overnachten in Kvalnesbrygga.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Bleik, Andoya, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 5 – ca. 50 km

Marten Bril ©
Marten Bril ©

Vandaag starten we met het zoeken naar walvissen.

Het eiland Andøya ligt dichtbij de rand van het continentaal plat. Hier daalt de zeebodem plotseling fors waardoor het gebied zeer voedselrijk is. Daarom is het een bekende locatie om walvissen te spotten die hier bijvoorbeeld diepzee inktvissen als voedsel vinden. In de lente bevinden zich in deze omgeving potvissen, grienden, dwergvinvissen, dolfijnen en soms ook orka’s. Onze kapitein doet zijn uiterste best u deze dieren te laten zien en onze gids vertelt u er over.

Vanmiddag laten we u de plaats Andenes zien en bekijken we weer een stuk van de prachtige kustlijn of maken we een leuke wandeling. In de namiddag rijden we terug naar Kvalnesbrygga.

Foto: Marten Bril ©
Foto: Marten Bril ©
Foto: Marten Bril ©
Foto: Marten Bril ©
Potvis bij Andenes, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 6 – ca. 75 km

Zeearend, Vesteralen, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©

We beginnen de dag met een vroege excursie per RIB-boot naar de papegaaiduikers. In het ochtendlicht ziet de wereld er weer heel anders uit! De kans om zeearenden te zien is zeker ook aanwezig: voor deze ‘vliegende deuren’ vormen de in grote getale aanwezige papegaaiduikers een heerlijk hapje.

Ook gaan we vandaag extra ons best doen om elanden te spotten. De eland is de grootste hertensoort. Het mannetje, de stier, ontwikkelt jaarlijks een nieuw gewei dat tot wel 15 kg kan wegen. De stier is beduidend groter en zwaarder dan de elandkoe, ze kunnen respectievelijk 750 en 450 kg wegen. Vanmiddag kunt u van de omgeving van de accommodatie genieten en als er belangstelling voor is, nemen wij u graag mee op pad. Bent u al benieuwd wat wij voor het diner voor u in petto hebben? Ook vanavond verzorgt Fru Amundsen de maaltijd. We verblijven de komende nacht voor het laatst in Kvalnesbrygga.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Andoya, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 7 – Ca. 250 km

Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

We nemen afscheid van Kvalnesbrygga en rijden zuidwaarts.

Misschien zien we vandaag wel rendieren onderweg! Op Andøya komen ze normaal gesproken niet voor, maar tijdens onze route van vandaag over het grootste Noorse eiland Hinnøya passeren we enkele locaties waar ze vaak staan te grazen. Graag vertellen we u wat meer over deze arctische dieren en over de rendierhoudende Samen.

Ook vandaag zullen we weer regelmatig stoppen om wat rond te kijken of een stukje te wandelen. Via een schitterende route rijden we naar ons hotel in Bjerkvik, gelegen aan de Ofotfjord.

Tjeldsundbrug, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Foto: Bjerkvik Hotell ©
Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Bjerkvik Hotel

Dag 8 – 42 km

Onderweg met SAS
Foto: Fru Amundsen ©

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. Na het ontbijt brengen wij u naar het vliegveld Evenes, waarna u met SAS eerst naar Oslo en vervolgens naar Amsterdam vliegt.

Boekingsformulier