Wandelen in Noorwegen

Wil je de Noorse natuur echt goed beleven? Maak dan een wandeling! De natuur ontdek je te voet pas echt. Laat het ongerepte landschap en de stilte op je inwerken.

Fru Amundsen organiseert wandelreizen en reizen met wandelingen. Het verschil is het doel van de reis en de intensiteit van de wandelingen. Onze wandelreizen voeren langs gedeeltes van het Olavspad, een pelgrimsroute tussen Oslo en Trondheim. Het thema van deze reizen is wandelen en je brengt dan ook vrijwel alle dagen door in de prachtige Noorse natuur. Bij al onze andere reizen gaan we ook te voet eropuit, maar minder frequent en vaak minder intensief. Bij de keuze van de tochten zijn altijd de mogelijkheden en wensen van onze deelnemers het uitgangspunt.

Wandelen in NoorwegenWandelen in Noorwegen

Wandelen in Noorwegen kan in alle jaargetijden maar natuurlijk zijn de opties in de winter iets beperkter. De afstanden zijn dan korter en meer afhankelijk van de lokale omstandigheden. Een avontuurlijke uitzondering hierop zijn de sneeuwschoenwandelingen die we inplannen bij onze reizen naar Tromsø en de Lyngenfjord. Lees hier meer over onze sneeuwschoenwandelingen.

Tijdens al onze groepsreizen trekken we er te voet op uit, maar maak je een Fru Amundsen-reis op eigen gelegenheid? Dan voorzien we je van allerlei tips. Voor wandelingen in de bergen, langs de fjorden of door de bossen. Zodat je geniet van al het moois dat de Noorse natuur te bieden heeft.

Wandelen in Noorwegen: 3 voorbeelden van wandelingen uit de reizen van Fru Amundsen

 

wandelen in Noorwegen
Beskades Foto: Fru Amundsen ©

1. Te voet naar de Alta Canyon

De provincie Finnmark is de noordelijkste provincie van Noorwegen en is qua oppervlakte ruim 7000 km2 groter dan Nederland. Het gebied bestaat overwegend uit ongerepte natuur en is dun bevolkt; er wonen amper meer dan 75.000 mensen. De hoogvlakte Finnmarksvidda omvat een uitgestrekt gebied tussen Alta, Kautokeino, Karasjok en de Porsangerfjord en ligt op een hoogte van 300 tot 500 meter. Op deze breedtegraad is dat grotendeels boven de boomgrens. Diverse soorten landschappen zijn hier te vinden en tijdens deze wandeling verkennen we op ons gemak het gebied Beskades, aan de rand van de immense Finnmarksvidda. We kunnen helemaal tot aan de rand van de indrukwekkende kloof Alta Canyon doorlopen. Enkele beekjes steken we via de geplaatste planken over. Ons lunchpakket nemen we mee en wie weet maken we ergens een kampvuur om koffie te koken.

2. Alomar Observatorium

wandelen naar Alomar Observatorium
Alomar Observatorium

Niet ver van het Andøya Spacecenter bij Andenes op de Vesterålen staan op de bergtoppen twee observatoriums. Langs de weg van Kvalnesbrygga naar Andenes, wegnummer Fv82, bevindt zich de parkeerplaats Turløper. Vanaf hier loopt er een brede grusvei naar het Alomar Observatorium. Het uitzicht over de bergen van het eiland Andøya en de zee rondom is overweldigend mooi. Het pad is breed en gemakkelijk te lopen en voert van zeeniveau naar een hoogte van 367 meter.

3. Kongevegen Bleiklindi-Styvi

De Nærøyfjord werd in 2005 verkozen tot natuurlijk werelderfgoed omdat de omgeving wordt beschouwd als een kenmerkend fjordenlandschap van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Met smalle en steile rotswanden tot een hoogte van 1.700 meter boven zeeniveau. Langs de steile wanden van de fjord storten tal van watervallen naar beneden.

Voorjaar in Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Langs de Nærøyfjord maken wij tijdens de groepsreis Proef de Lente een wandeling langs de oostelijke zijde van deze fjord. Aan die kant van het water is er alleen een wandelpad dus het is een heerlijk rustige wandeling en een heel andere beleving van de fjord dan die vanaf de veerboot. De wandeling voert ons over de Kongevegen, een deel van de oude postroute die in de 18e eeuw werd aangelegd tussen Bergen en Oslo.

Met een kleine motorboot varen we vanaf Bakka naar de overkant en hier start de ongeveer 6 kilometer lange wandeling. De fjord is zeer smal, en bij de engte van Bakka slechts 250 m breed. De bergen rondom torenen hoog boven ons uit. De route leidt ons over bospaadjes, weilanden en droge rivierbeddingen vol met keien maar nergens wordt de wandeling extreem moeilijk. We nemen ruim de tijd om de hele dag te genieten. Doel van de wandeling is de boerderij Styvi. Styvi was ooit het kleinste postkantoor van Noorwegen, met een eigen postcode (5748) en poststempel. Hier doen we een lamp aan zodat de passerende veerboot weet dat hij passagiers moet oppikken.

Ervaringen van deelnemers aan de reizen van Fru Amundsen vindt u hier.