Hoogtepunten

 • Wandelingen op sneeuwschoenen
 • Husky’s en hondenslee
 • Kennismaking met de cultuur van de Samen
 • Rit met een rendierslee
 • Noorderlicht
 • Alta: Alta Museum en Noorderlichtkathedraal
 • Hammerfest, de noordelijkste stad ter wereld met bezoek aan het Gjenreisningsmuseum
 • De meest noordelijke Noorse provincie Finnmark
 • Datum en prijs

  • Nieuwe data voor 2022 volgen
  • Nog niet te boeken
  • 8 dagen
  • Amsterdam – Kopenhagen – Oslo – Alta en Alta – Oslo – Kopenhagen – Amsterdam
  • Volgt

 

 

Winteravontuur Finnmark

Actieve noorderlichtvakantie in Finnmark, in het noorden van Noorwegen

Husky's Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Bjorn Klauer, www.nordnorge.com

Reis mee naar de winterwereld van Gargia, aan de voet van de uitgestrekte hoogvlakte Finnmarksvidda. Finnmark is de meest noordelijke provincie van Noorwegen en betekent zoveel als land van de Samen. We verblijven in Finnmark een week lang in een authentiek kleinschalig berghotel aan het eind van een dal. Gargia Fjellstue wordt met liefde en enthousiasme gerund door Sølvi Monsen en haar man Arnt. Sølvi neemt ons mee naar haar husky’s en we mogen zelf een tochtje met een slee maken. Maar we wandelen ook op sneeuwschoenen door de knisperende sneeuw naar een bevroren waterval of bergopwaarts in de richting van de hoogvlakte. De rust en ruimte rond Gargia bieden volop mogelijkheden om het noorderlicht te zien: vanaf de 19e eeuw werd hier al onderzoek gedaan naar de herkomst ervan.

Fru Amundsen organiseert in 2022 twee maal deze actieve noorderlichtreis naar Finnmark die bol staat van winteractiviteiten. Gedurende de hele reis verblijven we in Gargia Fjellstue wat ons de mogelijkheid geeft de omgeving ontspannen op velerlei manieren te ontdekken.

Noorderlicht bij Gargia Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht bij Gargia Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlichtonderzoek

Gargia ligt in Finnmark op een half uur rijden buiten Alta – de stad van het noorderlicht. In 1899 werd in het observatorium op de berg Haldde, even buiten Alta, door de Noorse wiskundige Kristian Birkeland baanbrekend onderzoek gedaan naar het ontstaan van het poollicht. Al in 1838 werd er in de omgeving van Alta noorderlichtonderzoek gedaan door de Franse expeditie La Recherche die zowel Finnmark als Spitsbergen als bestemming had.

Activiteiten

Noorderlichtkathedraal Alta Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtkathedraal Alta Foto: Fru Amundsen ©

In de stad Alta bezoeken we het interessante Alta Museum. Hoewel de wereldberoemde rotstekeningen nog onder de sneeuw verborgen liggen, heeft dit museum meer dan genoeg te bieden, zoals vaste tentoonstellingen over de rotstekeningen, (Samisch) geloof en religie en de geschiedenis van Alta. Natuurlijk slaan we de bijzonder vormgegeven Noorderlichtkathedraal met het Aurora Borealis-centrum niet over.

De route naar Masi voert ons deels langs de Alta-rivier en brengt ons over de hoogvlakte die zo kenmerkend is voor Finnmark. In Masi bezoeken we een Samische rendierhouder die ons enthousiast vertelt over zijn volk en zijn cultuur. Een rit met een rendierslede ontbreekt dan natuurlijk niet op het programma.

Tijdens de reis bezoeken we ook Hammerfest, de noordelijkste stad ter wereld.

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in  leest u hier.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

De prijs van deze reis publiceren wij zodra deze te boeken is.

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Alta met SAS, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie en thee in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Gargia Fjellstue

We verblijven tijdens de hele reis in Gargia Fjellstue, een in de bossen gelegen authentiek kleinschalig berghotel met enkele bijgebouwen. Onze gezellige hytte is een van de bijgebouwen en we beschikken hier over 2-persoonskamers. Alle kamers hebben een eigen douche en toilet. Een van de kamers beschikt over een keuken en zitgedeelte. Fru Amundsen verzorgt hier de traditioneel Noorse maaltijden.

Gargia fjellstue, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Gargia Fjellstue Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot. De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven de Lofoten & Vesterålen, Tromsø en Alta. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Deze periode duurt tot eind maart, begin april. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.  Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde noorderlichtreizen het noorderlicht met het blote oog.

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht in Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Ervaringen van deelnemers aan de reizen van Fru Amundsen leest u hier

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar.

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

drinkkop Fru Amundsen

Dag tot Dag

Op weg naar Finnmark

Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Van Amsterdam vliegt u via Kopenhagen en Oslo naar Alta in Finnmark, in Noord-Noorwegen, waar u aan het begin van de middag aankomt. Na aankomst rijden we tussen de besneeuwde naaldbomen door naar onze accommodatie waar we de hele reis zullen verblijven. Gargia Fjellstue ligt in het zuidelijk deel van het dal van de Alta-rivier, aan de oude postweg tussen Alta en Kautokeino. Vlak na de fjellstue is de weg niet meer toegankelijk voor gewoon verkeer wat zorgt voor een rustige, ontspannen sfeer en stilte die slechts af en toe onderbroken wordt door het enthousiaste geblaf van de husky’s. Tijdens het diner maken we nader kennis met elkaar en zal de reisleiding meer vertellen over wat u tijdens de reis te wachten staat.

 

Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Velkommen!
Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Foto: Gargia Fjellstue
© Gargia Fjellstue

Op sneeuwschoenen

Foto Fru Amundsen ©

De provincie Finnmark is de noordelijkste provincie van Noorwegen en qua oppervlakte iets groter dan Nederland. Met ruim 76.000 inwoners is Finnmark tegelijkertijd ook de Noorse provincie met het minste aantal inwoners. De hoogvlakte, Finnmarksvidda, omvat een uitgestrekt gebied tussen Alta, Kautokeino, Karasjok en de Porsangerfjord en ligt tussen de 300 en 500 meter hoog. Omdat deze hoogvlakte op 70 graden noorderbreedte ligt, is dit al hoog genoeg om regelmatig boven de boomgrens te zijn. Diverse soorten landschappen zijn hier te vinden en vandaag verkennen we op ons gemak de omgeving van onze accommodatie. We wandelen op sneeuwschoenen langs de oude postroute die door het berggebied Bæskades loopt. Deze route biedt de mogelijkheid rustig te wennen aan deze hulpmiddelen tijdens het lopen door de diepere sneeuw. Ons lunchpakket nemen we mee. Wie weet kunnen we ergens een kampvuurtje maken!

In de winter is in deze omgeving een populaire tijd voor activiteiten in het betoverende sneeuwlandschap. Vanaf eind februari worden de dagen al weer langer, de zon staat alweer hoger aan de horizon en wint aan kracht – de temperatuur ligt in deze tijd normaal gesproken net onder het vriespunt en het landschap is getooid in een sprookjesachtige sneeuwlaag.

’s Avonds bereidt Fru Amundsen een traditioneel Noorse maaltijd voor u en doen we ons best om het noorderlicht te zien als de omstandigheden gunstig zijn.

Finnmark, Noorwegen, sneeuwschoenwandeling
In Finnmark Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Gargia Finnmark Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Sneeuwschoenen Foto Fru Amundsen ©
Moderne sneeuwschoenen Foto Fru Amundsen ©

Alta museum en noorderlichtkathedraal

Foto Fru Amundsen ©

Tijd voor een bezoek aan het centrum van Alta, waar in 2013 de bijzonder vormgegeven Noorderlichtkathedraal werd ingewijd. Met zijn 47 m hoge toren is de met titianium beklede kerk een baken voor de noorderlichtstad Alta geworden. Het interieur van de kerk is vormgegeven door de Deense kunstenaar Peter Brandes.

In de kerk is sinds 2016 de interactieve noorderlichtbelevenis Borealis Alta ondergebracht. Het noorderlicht is sinds mensenheugenis een bron geweest voor mythen en sagen, terwijl latere wetenschappers vooral zochten naar een natuurwetenschappelijke verklaring. Deze invalshoeken vormen de basis voor de tentoonstelling.

Ook het wereldberoemde Alta Museum verdient een bezoek. In de omgeving van het museum zijn duizenden jaren oude rotstekeningen gevonden. Naar alle waarschijnlijkheid liggen deze verborgen onder een sneeuwdek, maar in het museum zelf wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed, net als aan Samische religie en noorderlichtonderzoek.

Noorderlichtstad Alta
Noorderlichtstad Alta
Alta, Noorderlichtonderzoeker Birkeland Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtonderzoeker Birkeland Foto: Fru Amundsen ©
Onderweg naar Alta Foto: Fru Amundsen ©
Onderweg naar Alta Foto: Fru Amundsen ©

Hammerfest

Foto Fru Amundsen ©

De rit naar Hammerfest voert ons over Sennalandet, een verlaten berggebied tussen de Altafjord en het Repparfjorddal (Skáidi). De bergpas ligt op een hoogte van 385 meter. Hammerfest ligt op 70,7 graden noorderbreedte. Sinds 2009 mag de stad zich officieel de noordelijkste stad ter wereld noemen. Ondanks deze noordelijke ligging, heeft de stad, net als de andere steden langs de Noorse kust, een ijsvrije haven.

Hammerfest heeft een lange geschiedenis als handels- en visserijstad. In zijn lange geschiedenis is Hammerfest meermaals door orkanen en branden getroffen, maar telkens werd de stad weer opgebouwd. Zelfs toen tijdens de Tweede wereldoorlog de hele stad werd vernietigd door de Duitse bezetter.

Op 28 oktober gaf door generaal Alfred Jodl het bevel tot volledige deportatie van de bevolking in Noord-Noorwegen. Alle huizen werden in brand gestoken en de bevolking werd geëvacueerd. In het Gjenreisningsmuseum wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze tragische periode.

De terugreis doen we per boot. Aan het eind van de middag schepen we in op de sneldienst die ons in ongeveer 2 uur terugbrengt naar Alta. Dan is het nog een half uurtje rijden naar Gargia.

Sneeuwschoenwandelen

Foto Fru Amundsen ©

Vandaag binden we opnieuw de sneeuwschoenen onder en deze keer zoeken we ons een weg door de ongerepte natuur – natuurlijk gaat daarvoor een gids met ons mee. Een wandeling op sneeuwschoenen is een belevenis op zich – de rust en het één zijn met de omgeving is een fantastische ervaring. Het is gemakkelijk onder de knie te krijgen en je hoeft er geen bijzondere conditie voor te hebben. Samen met de gids ontdekken we mooie en eenzame plekjes – door het bos lopen we langzaam bergopwaarts totdat we uiteindelijk aankomen bij een indrukwekkende waterval die in deze tijd van het jaar nog bevroren is.

De door Fru Amundsen bereide maaltijd en aandacht voor het noorderlicht staan ook vandaag op het programma.

koffie koken tijdens sneeuwschoenwandeling
Foto Fru Amundsen ©
Bevroren waterval, Gargia
Foto: Gargia Fjellstue ©

Samische cultuur en rendierhouderij

Rendieren, Inga Sami Siida, Vesterålen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Vandaag hebben we een prachtige rit voor de boeg. De E45 leidt ons langs de Alta-rivier en door een kloof met bevroren watervallen langs de wanden naar de hoogvlakte Finnmarksvidda. We volgen de weg tot aan het dorp Masi, waar we op bezoek gaan bij een Samische rendierhouder.

We worden ontvangen in een lavvo, een typisch Samische tent. Daar horen we verhalen over rendierhouderij, maar ook over de Samische cultuur en geschiedenis. Van oudsher hebben de Samen rendieren als trek- en lastdieren gebruikt. We maken vandaag een ritje met een rendierslede, en wie dat wil mag ook zelf zo’n slee besturen.

Terug in Gargia is het weer tijd voor de avondmaaltijd en hopelijk ook voor het noorderlicht!

Noorderlicht Gargia Fjellstue Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Gargia Fjellstue Foto: Fru Amundsen ©

Husky’s en een tochtje met een hondenslee

Sledehonden, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Gargia Fjellstue

Sølvi, de eigenaresse van Gargia Fjellstue, is een ervaren deelnemer aan de Finnmarksløpet. Dit is een lange afstandswedstrijd voor hondensleden, de variant van 1000 km is zelfs de langste in Europa. Een aantal keren voltooide zij de 500 km race, waarbij de deelnemers tot zo’n 60 uur onderweg zijn.

Vandaag vertelt Sølvi over haar honden en haar deelname aan deze tochten. En natuurlijk worden er ook honden voor de slee gespannen. We maken een rit in de omgeving van de Fjellstue en als de sneeuwomstandigheden dat toelaten, maakt u ook zelf een rit met de hondenslee. Natuurlijk krijgt u daarvoor eerst uitleg en veiligheidsinstructies. U bent dus in goede handen!

Vanavond genieten we met elkaar voor de laatste keer van het door Fru Amundsen bereide diner. En wie weet, laat het noorderlicht zich nog eens zien!

 

Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Husky Gargia
Foto: Gargia fjellstue ©
Overal husky's Foto: Fru Amundsen ©
Overal husky’s Foto: Fru Amundsen ©

Terug naar Nederland

Na het ontbijt  hoeven we ons niet te haasten want we vliegen om 14.30 uur via Oslo en Kopenhagen terug naar Nederland. Bij helder weer zal het uitzicht over het Noord-Noors berggebied en de gevarieerde fjordenkust prachtig zijn!  U arriveert in Amsterdam iets na half tien in de avond. Hopelijk is het een reis geworden om niet snel te vergeten!

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier