Kampvuur Finnmark Noorwegen

Hoogtepunten

 • Wandelingen op sneeuwschoenen
 • Husky’s en rit met hondenslede
 • Kennismaking met de cultuur van de Samen
 • Rit met een rendierslee
 • Op zoek naar het noorderlicht
 • Alta: Alta Museum en Noorderlichtkathedraal
 • Hammerfest, de noordelijkste stad ter wereld met bezoek aan het Gjenreisningsmuseum
 • De meest noordelijke Noorse provincie Finnmark

Datum en prijs

 • Maandag 21 februari 2022
 • Minimaal 6. maximaal 7 deelnemers
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Alta v.v. (niet rechtstreeks)
 • Geannuleerd

Winteravontuur Finnmark

Actieve noorderlichtvakantie in Finnmark

Sneeuwschoenwandelen Foto Fru Amundsen ©

Reis mee naar de winterwereld rondom Alta, aan de voet van de uitgestrekte hoogvlakte Finnmarksvidda. Finnmark is de meest noordelijke provincie van Noorwegen en betekent zoveel als land van de Samen. We verblijven in Finnmark een week lang in een aan een fjord gelegen zonnig geel geschilderd huis: Turelv gård . Deze ruime houten woning is onze uitvalsbasis om het gebied uitgebreid te verkennen. In het dal bij Gargia bezoeken we een huskyfarm en maken we een rit met een hondenslee. Maar we wandelen ook op sneeuwschoenen door de knisperende sneeuw langzaam bergopwaarts in de richting van de hoogvlakte. De rust en ruimte rond Turelv gård bieden volop mogelijkheden om het noorderlicht te zien. Vanaf de 19e eeuw werd in de omgeving van Alta al onderzoek gedaan naar de herkomst ervan.

Noorderlicht bij Gargia Finnmark Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlichtonderzoek

Onze accommodatie ligt in Finnmark op een half uur rijden buiten Alta – de stad van het noorderlicht. In 1899 werd in het observatorium op de berg Haldde, even buiten Alta, door de Noorse wiskundige Kristian Birkeland baanbrekend onderzoek gedaan naar het ontstaan van het poollicht. Al in 1838 werd er in de omgeving van Alta noorderlichtonderzoek gedaan door de Franse expeditie La Recherche die zowel Finnmark als Spitsbergen als bestemming had.

Activiteiten

Noorderlichtkathedraal Alta Finnmark Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtkathedraal Alta Foto: Fru Amundsen ©

In de stad Alta bezoeken we het interessante Alta Museum. Hoewel de wereldberoemde rotstekeningen nog onder de sneeuw verborgen liggen, heeft dit museum meer dan genoeg te bieden, zoals vaste tentoonstellingen over de rotstekeningen, (Samisch) geloof en religie en de geschiedenis van Alta. Natuurlijk slaan we de bijzonder vormgegeven Noorderlichtkathedraal met het Aurora Borealis-centrum niet over.

De route naar Masi voert ons deels langs de Alta-rivier en brengt ons over de hoogvlakte die zo kenmerkend is voor Finnmark. In Masi bezoeken we een Samische rendierhouder die ons enthousiast vertelt over zijn volk en zijn cultuur. Een rit met een rendierslede ontbreekt dan natuurlijk niet op het programma.

Tijdens de reis bezoeken we ook Hammerfest, de noordelijkste stad ter wereld.

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in  leest u hier.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Vanaf € 2.159,- per persoon

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

In verband met het herstel van het vliegverkeer in verband met de Covid-19 pandemie zijn de exacte vluchttijden en route pas kort voor vertrek bekend.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. In de accommodatie die we tijdens deze reis gebruiken heeft elke slaapkamer een eigen badkamer.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Alta, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het ontbijt op dag 2 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie en thee in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Boekingskosten à € 20,-

Turelv gård, Alta

We verblijven tijdens de hele reis in Turelv gård, een iets ten noorden van Alta aan de fjord gelegen zonnig geel geschilderd groot houten huis. We beschikken hier over 2-persoonskamers en er bevinden zich 2 badkamers met douche en toilet in het huis. Naast de gezellige woonkamer en keuken heeft dit huis een eigen vuurplaats aan het water. Fru Amundsen verzorgt in Turelv gård de traditioneel Noorse maaltijden.

Turelv gard Alta Finnmark noorderlichtreis
Foto: Krempig.no ©

Noorderlicht

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot. De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven de Lofoten & Vesterålen, Tromsø en Alta. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Deze periode duurt tot eind maart, begin april. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.  Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde noorderlichtreizen het noorderlicht met het blote oog.

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht in Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Ervaringen van deelnemers aan de reizen van Fru Amundsen leest u hier

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

drinkkop Fru Amundsen

 

Een aantal recepten die we bereiden tijdens de reizen van Fru Amundsen hebben we gebundeld in ons kookboekje “Smullen met Fru Amundsen”.

Dag tot Dag

Noorderlicht Finnmark winteravontuur turelv gard
Foto: Krempig.no ©

Op weg naar Finnmark

Van Amsterdam vliegt u naar Alta in Finnmark in Noord-Noorwegen, of Troms og Finnmark zoals de provincie tegenwoordig heet. Na aankomst rijden we langs de kust een stukje noordwaarts naar onze accommodatie waar we de hele reis zullen verblijven. Turelv gård ligt in het gebied Russeluft aan een fjord. Het huis heeft een weids uitzicht en een eigen vuurplaats. De eerste avond zal de reisleiding meer vertellen over wat u tijdens de reis te wachten staat.

Alta Turelv gard Finnmark
Foto: Krempig.no ©
licht rondom de poolnacht Finnmark Turelv gard
Foto: Krempig.no ©
Woonkamer Turelv gard Finnmark
Foto: Krempig.no ©

Kampvuur Finnmark Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Op sneeuwschoenen

De provincie Troms og Finnmark is de noordelijkste provincie van Noorwegen en qua oppervlakte iets groter dan Nederland. Met ruim 76.000 inwoners is gebied dat het Finnmark-deel beslaat tegelijkertijd ook een erg dun bevolkt gebied. De hoogvlakte, Finnmarksvidda, omvat een uitgestrekt gebied tussen Alta, Kautokeino, Karasjok en de Porsangerfjord en ligt tussen de 300 en 500 meter hoog. Omdat deze hoogvlakte op 70 graden noorderbreedte ligt, is dit al hoog genoeg om regelmatig boven de boomgrens te zijn. Diverse soorten landschappen zijn hier te vinden en vandaag verkennen we op ons gemak de omgeving van onze accommodatie. We wandelen op sneeuwschoenen langs de oude postroute die door het berggebied Bæskades loopt. Deze route biedt de mogelijkheid rustig te wennen aan deze hulpmiddelen tijdens het lopen door de diepere sneeuw. Ons lunchpakket nemen we mee. Wie weet kunnen we ergens een kampvuurtje maken!

Wandelen op sneeuwschoenen is niet moeilijk: u pakt het snel op als u het nooit eerder hebt gedaan. Meer over wandelen op sneeuwschoenen leest u hier in dit blog.

De winter is in deze omgeving een populaire periode voor activiteiten in het betoverende sneeuwlandschap. Vanaf eind februari worden de dagen al weer langer, de zon staat alweer hoger aan de horizon en wint aan kracht – de temperatuur ligt in deze tijd normaal gesproken net onder het vriespunt en het landschap is getooid in een sprookjesachtige sneeuwlaag.

’s Avonds bereidt Fru Amundsen een traditioneel Noorse maaltijd voor u en doen we ons best om het noorderlicht te zien als de omstandigheden gunstig zijn.

Finnmark, Noorwegen, sneeuwschoenwandeling
In Finnmark Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Gargia Finnmark Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Sneeuwschoenen Foto Fru Amundsen ©
Moderne sneeuwschoenen Foto Fru Amundsen ©

De noorderlichtkathedraal van Alta

Foto Fru Amundsen ©

Tijd voor een bezoek aan het centrum van Alta, waar in 2013 de bijzonder vormgegeven Noorderlichtkathedraal werd ingewijd. Met zijn 47 m hoge toren is de met titianium beklede kerk een baken voor de noorderlichtstad Alta geworden. Het interieur van de kerk is vormgegeven door de Deense kunstenaar Peter Brandes.

In de kerk is sinds 2016 de interactieve noorderlichtbelevenis Borealis Alta ondergebracht. Het noorderlicht is sinds mensenheugenis een bron geweest voor mythen en sagen, terwijl latere wetenschappers vooral zochten naar een natuurwetenschappelijke verklaring. Deze invalshoeken vormen de basis voor de tentoonstelling.

We verkennen vandaag het gebied rond Alta ook verder. We rijden langs de kust naar de kerk van Kåfjord, aan de voet van de berg Haldde. Behalve dat het mooi is om te zien, is dit historische grond in relatie tot het verhaal rondom de Noorse wetenschapper Kristian Birkeland die als eerste verklaarde hoe poollicht nu echt ontstaat. We vertellen er u over vandaag.

Noorderlichtstad Alta
Noorderlichtstad Alta
Alta, Noorderlichtonderzoeker Birkeland Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtonderzoeker Birkeland Foto: Fru Amundsen ©
Onderweg naar Alta Foto: Fru Amundsen ©
Onderweg naar Alta Foto: Fru Amundsen ©

Hammerfest

Foto Fru Amundsen ©

De rit naar Hammerfest voert ons over Sennalandet, een verlaten berggebied tussen de Altafjord en het Repparfjorddal (Skáidi). De bergpas ligt op een hoogte van 385 meter. Hammerfest ligt op 70,7 graden noorderbreedte. Sinds 2009 mag de stad zich officieel de noordelijkste stad ter wereld noemen. Ondanks deze noordelijke ligging, heeft de stad, net als de andere steden langs de Noorse kust, een ijsvrije haven.

Hammerfest heeft een lange geschiedenis als handels- en visserijstad. In zijn lange geschiedenis is Hammerfest meermaals door orkanen en branden getroffen, maar telkens werd de stad weer opgebouwd. Zelfs toen tijdens de Tweede wereldoorlog de hele stad werd vernietigd door de Duitse bezetter.

Op 28 oktober gaf generaal Alfred Jodl het bevel tot volledige deportatie van de bevolking in Noord-Noorwegen. Alle huizen werden in brand gestoken en de bevolking werd geëvacueerd. In het Gjenreisningsmuseum wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze tragische periode.

De terugreis doen we per boot. Aan het eind van de middag schepen we in op de sneldienst die ons in ongeveer 2 uur terugbrengt naar Alta. Dan is het nog een half uurtje rijden naar Turelv.

Samische cultuur en rendierhouderij

Rendieren, Inga Sami Siida, Vesterålen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Vandaag hebben we een prachtige rit voor de boeg. De E45 leidt ons langs de Alta-rivier en door een kloof met bevroren watervallen langs de wanden naar de hoogvlakte Finnmarksvidda. We volgen de weg tot aan het dorp Masi, waar we op bezoek gaan bij een Samische rendierhouder.

We worden ontvangen in een lavvo, een typisch Samische tent. Daar horen we verhalen over rendierhouderij, maar ook over de Samische cultuur en geschiedenis. Van oudsher hebben de Samen rendieren als trek- en lastdieren gebruikt. We maken vandaag een ritje met een rendierslede, en wie dat wil mag ook zelf zo’n slee besturen.

Terug in Turelv gård is het weer tijd voor de avondmaaltijd en hopelijk ook voor het noorderlicht!

noorderlricht Finnmark
Foto: Fru Amundsen ©

Alta Museum, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: CH visitnorway.com ©

Het beroemde Alta museum

We rijden nog een keer naar Alta want een van de grootste bezienswaardigheden zijn we tot nu toe voorbij gereden. Even buiten de stad, bij Hjemmeluft, bevindt zich een van de grootste concentraties bergkunst ter werled,; rotstekeningen van tussen de 11.000 en 2.000 jaar oud. Zo indrukwekkend dat deze locatie sinds 1985 de status van werelderfgoed heeft gekregen. Hoogstwaarschijnlijk liggen de rotstekeningen tijdens ons bezoek bedekt onder een laag sneeuw. Maar in dit mooi opgezette museum wordt er uitgebreid aandacht aan besteed. Tevens heeft het museum een interessante tentoonstelling over Samische religie en leert u er vanalles over het noorderlicht.

Ook is er vandaag tijd om een stukje door het stadje te wandelen of in de omgeving van onze accommodatie.

Alta Museum, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©
Foto: Trym Ivar Bergsmo www.nordnorge.com
Foto: Trym Ivar Bergsmo www.nordnorge.com
Nordlys is noorderlicht
Nordlys komt vaak voor in Alta … Foto: Fru Amundsen ©

Huskys Finnmark noorderlichtreis
Foto: Northxpo ©

Husky’s en een rit met een hondenslee

In Gargia, aan de voet van Baeskades, bevindt zich de huskyfarm waar we hartelijk worden ontvangen door Roger en Ingvild. We ontmoeten de honden en na een uitgebreide kennismaking met deze honden die ook graag geknuffeld worden, helpen we met het inspannen van de honden voor de sledes. We rijden mee met een van de gidsen en in overleg mag u zelf een stuk de hondenslee mennen. We praten na bij een kampvuur onder genot van een warme drank en wat lekkers en horen hoe de mensen van deze huskyfarm via Spitsbergen in de omgeving van Alta zijn beland.

Vanavond genieten we met elkaar voor de laatste keer van het door Fru Amundsen bereide diner. En wie weet, laat het noorderlicht zich nog eens zien!

Foto: Northxpo © huskys gargia alta
Foto: Northxpo ©

Terug naar Nederland

Vandaag vliegen we terug naar Nederland. Bij helder weer zal het uitzicht over het Noord-Noors berggebied en de gevarieerde fjordenkust prachtig zijn! Hopelijk is het een reis geworden om niet snel te vergeten!

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier