• Zondag 17 maart 2019
 • 9 dagen
 • Amsterdam – Oslo – Alta en Alta – Tromsø – Oslo – Amsterdam
 • Groepsreis: noorderlicht, sneeuwscooter, hondenslede en sneeuwschoenwandelen
 • Volgeboekt! Mail ons op info@fruamundsen.nl als u belangstelling hebt voor deze reis in 2020!
 • Vanaf € 2.199,- p.p.

Actieve sneeuwvakantie in het noorden van Noorwegen

Husky's Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Bjorn Klauer, www.nordnorge.com

Met een sneeuwscooter door het landschap van de Finnmarksvidda, op sneeuwschoenen door de knisperende sneeuw of met een span uitgelaten husky’s voor de hondenslee – in Finnmark ontdekt u een keur aan avontuurlijke activiteiten in een sprookjesachtig winterland.

Van 17 tot en met 25 maart 2019 organiseert Fru Amundsen een actieve noorderlichtreis die bol staat van winteractiviteiten. Gedurende de hele reis verblijven we in een hytte bij de Gargia Fjellstue wat ons de mogelijkheid geeft de omgeving ontspannen op velerlei manieren te ontdekken.

Noorderlicht bij Gargia Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht bij Gargia Foto: Fru Amundsen ©

Gargia ligt op een half uur rijden buiten Alta – de stad van het noorderlicht. In 1899 werd in het observatorium op de berg Haldde, even buiten Alta, door de Noorse wiskundige Kristian Birkeland baanbrekend onderzoek gedaan naar het ontstaan van het poollicht. Al in 1838 werd er in de omgeving van Alta noorderlichtonderzoek gedaan door de Franse expeditie La Recherche die zowel Finnmark als Spitsbergen als bestemming had. Mede door deze activiteiten heeft men in Alta een spectaculair uitziende kerk laten bouwen in de vorm van noorderlicht. Gargia bevindt zich in de provincie Finnmark, wat zoveel betekent als land van de Samen. Zowel in het Alta museum als tijdens onze dagtocht naar Kautokeino zullen we uitgebreid aandacht besteden aan de cultuur van de oorspronkelijke bevolking van dit gebied.

Deze Fru Amundsen-groepsreis wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers en met deskundige reisleiding.

Activiteiten

Noorderlichtkathedraal Alta Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtkathedraal Alta Foto: Fru Amundsen ©

Tijdens de reis ontdekken we de omgeving van Alta. We verblijven aan de voet van de Finnmarksvidda in het noorden van de provincie Finnmark.   Deze  omgeving is bij uitstek geschikt voor avontuurlijke wandelingen op sneeuwschoenen,  een rit op een sneeuwscooter  en bovendien een tocht met een hondenslede. Een normale conditie is voor deze excursies in principe voldoende en voor het besturen van een sneeuwscooter is een geldig rijbewijs verplicht.

In de stad Alta bezoeken we het interessante Alta Museum. Hoewel de wereldberoemde rotstekeningen nog onder de sneeuw verborgen liggen, heeft dit museum meer dan genoeg te bieden, zoals vaste tentoonstellingen over de rotstekeningen, (Samisch) geloof en religie en de geschiedenis van Alta. Natuurlijk slaan we de bijzonder vormgegeven Noorderlichtkathedraal niet over. Natuurlijk gaan wij, in navolging van de onderzoekers voor ons, ook op zoek naar het noorderlicht!

Regina Juls legt uit Zilversmid Juhls Foto: Fru Amundsen ©
Regina Juls vertelt over haar werk als zilversmid Foto: Fru Amundsen ©

De route naar Kautokeino voert ons deels langs de Alta-rivier en brengt ons over de hoogvlakte. In Kautokeino bezoeken we Juhls Silver Gallery en het Samisch museum.

Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Accommodatie

We verblijven tijdens de hele reis in Gargia Fjellstue, een in de bossen gelegen authentiek kleinschalig berghotel met enkele bijgebouwen. Onze gezellige hytte is een van de bijgebouwen en we beschikken hier over 2-persoonskamers. Alle kamers hebben een eigen douche en toilet. Een van de kamers beschikt over een keuken en zitgedeelte. Fru Amundsen verzorgt hier de traditioneel Noorse maaltijden.

Gargia Fjellstue, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Gargia Fjellstue Foto: Fru Amundsen ©

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Wandelingen op sneeuwschoenen
 • Hondensledetocht
 • Rit met een sneeuwscooter (2 personen per scooter)
 • Kennismaking met de cultuur van de Samen
 • Veel aandacht voor het fenomeen noorderlicht
 • Alta: het Alta Museum en de Noorderlichtkathedraal
 • Kautokeino: Samisch Museum en Juhls Silver Gallery
 • Het fascinerende, arctische landschap van de Finnmarksvidda
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Facultatief: bubbelbad/sauna. Voor deze activiteiten gelden meerkosten.

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot 4 weken voor de vertrekdatum, tenzij het minimaal aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

€ 2.199,- per persoon, inclusief excursies en entrees ter waarde van circa € 300,-

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Alta via Oslo en Alta-Amsterdam via Tromsø en Oslo, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 8 overnachtingen, per kamer eigen badkamer en toilet
 • Vervoer in Noorwegen
 • Maaltijden: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 9
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-Reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering Let op! Informeer bij uw eigen reisverzekering of activiteiten zoals het rijden op een sneeuwscooter gedekt zijn.
 • Boekingskosten à € 20,-
 • Facultatieve activiteiten

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Gargia fjellstue, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Onze accommodatie Foto: Fru Amundsen ©

DAG 1 – zondag 17 maart 2019 – 30 km

Van Amsterdam vliegt u via Oslo naar Alta in Noord-Noorwegen, waar u vroeg in de avond landt. Na aankomst rijden we tussen de besneeuwde naaldbomen door naar onze accommodatie waar we de hele reis zullen verblijven. Gargia Fjellstue ligt in het zuidelijk deel van het dal van de Alta-rivier, aan de oude postweg tussen Alta en Kautokeino. Vlak na de fjellstue is de weg niet meer toegankelijk voor gewoon verkeer. Dit zorgt voor een rustige, ontspannen sfeer en stilte die slechts af en toe onderbroken wordt door het enthousiaste geblaf van de husky’s. Tijdens het diner maken we nader kennis met elkaar en vertelt de reisleiding meer over wat u tijdens de reis te wachten staat.

 

Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Foto: Gargia Fjellstue
Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Velkommen!
Gargia fjellstue, paasreis Finnmark Fru Amundsen, Noorwegen
Foto: Gargia Fjellstue

Kampvuur Finnmark Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

DAG 2 – maandag 18 maart 2019

De provincie Finnmark is de noordelijkste provincie van Noorwegen en qua oppervlakte iets groter dan Nederland. Met ruim 76.000 inwoners is het tegelijkertijd ook de Noorse provincie met het minste aantal inwoners. De hoogvlakte, Finnmarksvidda, omvat een uitgestrekt gebied tussen Alta, Kautokeino, Karasjok en de Porsangerfjord en ligt tussen de 300 en 500 meter hoog. Omdat deze hoogvlakte op 70 graden noorderbreedte ligt, is dit al hoog genoeg om regelmatig boven de boomgrens te zijn. Diverse soorten landschappen zijn hier te vinden en vandaag verkennen we op ons gemak de omgeving van onze accommodatie. We wandelen op sneeuwschoenen langs de oude postroute die door het berggebied Bæskades loopt. Deze route biedt de mogelijkheid rustig te wennen aan deze hulpmiddelen tijdens het lopen op door de diepere sneeuw. Ons lunchpakket nemen we mee. Wie weet kunnen we ergens een kampvuurtje maken!

De laatste periode van de winter is in deze omgeving een populaire tijd voor activiteiten in het betoverende sneeuwlandschap. De dagen worden langer, de zon staat alweer hoger aan de horizon en wint aan kracht – de temperatuur ligt in deze tijd normaal gesproken net rond of onder het vriespunt maar het landschap is nog steeds getooid in een sprookjesachtige sneeuwlaag.

’s Avonds bereidt Fru Amundsen een traditioneel Noorse maaltijd voor u en doen we ons best om het noorderlicht te zien als de omstandigheden gunstig zijn.

Sneeuwschoenwandelen, Finnmark, Noorwegen
Moderne sneeuwschoenen Foto: Fru Amundsen ©
Finnmark, Noorwegen, sneeuwschoenwandeling
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Gargia Finnmark Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlichtkathedraal, Alta, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©

DAG 3 – dinsdag 19 maart 2019 – ca. 70 km

Tijd voor een bezoek aan het centrum van Alta, waar in 2013 de bijzonder vormgegeven Noorderlichtkathedraal werd ingewijd. Met zijn 47 m hoge toren is de met titianium beklede kerk een baken voor de noorderlichtstad Alta geworden. Het interieur van de kerk is vormgegeven door de Deense kunstenaar Peter Brandes.

In de kerk is sinds 2016 de interactieve noorderlichtbelevenis Borealis Alta ondergebracht. Het noorderlicht is sinds mensenheugenis een bron geweest voor mythen en sagen, terwijl latere wetenschappers vooral zochten naar een natuurwetenschappelijke verklaring. Deze invalshoeken vormen de basis voor de tentoonstelling.

Aan het eind van deze dag tovert de reisleiding van Fru Amundsen weer een heerlijke Noorse maaltijd op tafel. En natuurlijk houden we de noorderlichtactiviteit in de gaten.

Noorderlichtstad Alta
Noorderlichtstad Alta
Alta, Noorderlichtonderzoeker Birkeland Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlichtonderzoeker Birkeland Foto: Fru Amundsen ©
Onderweg naar Alta Foto: Fru Amundsen ©
Onderweg naar Alta Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht Gargia Fjellstue Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Gargia Fjellstue Foto: Fru Amundsen ©

DAG 4 – woensdag 20 maart 2019

Hebt u altijd al eens op een sneeuwscooter willen rijden? Dan is dit uw kans. Onder begeleiding van een gids maken we een rit op deze machtige machines in de omgeving van onze hytte. Elke sneeuwscooter wordt door twee personen gebruikt. Om de sneeuwscooter zelf te mogen besturen, is het nodig dat u een geldig rijbewijs hebt. Voorzien van een helm en de benodigde instructies gaan we op pad voor deze opwindende tocht.

Het diner komt vanavond weer voor rekening van Fru Amundsen. Rond de equinox op 20 maart, het moment waarop de zon recht boven de evenaar staat, is er om onverklaarbare redenen vaak extra noorderlichtactiviteit. Hopelijk vanavond ook?

Sneeuwscooter avontuur Finnmark Fru Amundsen
Foto: Trym Ivar Bergsmo www.nordnorge.com
Sneeuwscooter avontuur Finnmark Fru Amundsen
Foto: Gargia Fjellstue
Winter, Finnmark, Fru Amundsen, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©

Kloof bij Alta Rivier, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©

DAG 5 – donderdag 21 maart 2019, ca. 280 km

Vandaag gaan we vroeg op pad want we hebben een prachtige rit voor de boeg. De E45 brengt ons naar Kautokeino – de deels kronkelende, deels kaarsrechte weg leidt ons langs de Alta-rivier en door een kloof met bevroren watervallen langs de wanden. Over de hoogvlakte Finnmarksvidda rijden we vervolgens met een weids uitzicht naar Kautokeino.

In Kautokeino nemen we een kijkje bij de rode houten kerk en bezoeken we het Samisch museum. Dit museum biedt veel informatie over de plaatselijke geschiedenis en het nomadische bestaan van de Samen. Natuurlijk maken we tijd voor een bezoek aan Juhls, een familie van zilversmeden. De eigenaren zijn sinds decennia gebiologeerd door nomadische volkeren wat tot uiting komt in hun bijzondere collectie en wereldberoemde galerie. Juhls herbergt niet alleen een uitgebreide collectie zilveren sieraden die bestaat uit traditionele Noorse en Samische ontwerpen en zelfontworpen stukken gebaseerd op de natuur. U treft er ook een scala aan voorwerpen die nomadische culturen uit de hele wereld vertegenwoordigen en die in een museum niet zouden misstaan.

In de loop van de middag verlaten we Kautokeino en aanvaarden we de terugreis naar Gargia.  Na deze enerverende dag staat er weer een heerlijke maaltijd op u te wachten. En wellicht gaan we, bij gunstige omstandigheden, nog op noorderlichtjacht.

Kautokeino Foto: Fru Amundsen ©
Samische klederdracht Kautokeino Foto: Fru Amundsen ©
Zilversmid Juhls Foto: Fru Amundsen ©
Zilversmid Juhls Foto: Fru Amundsen ©
Kautokeino Foto: Fru Amundsen ©
Kautokeino Foto: Fru Amundsen ©

DAG 6 – vrijdag 22 maart 2019

ijswand, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Vandaag binden we opnieuw de sneeuwschoenen onder en deze keer zoeken we ons een weg door de ongerepte natuur – natuurlijk gaat daarvoor een gids met ons mee. Een wandeling op sneeuwschoenen is een belevenis op zich. De rust en het één zijn met de omgeving is een fantastische ervaring. Het is gemakkelijk onder de knie te krijgen en je hoeft er geen topsporter voor te zijn. Als u kunt wandelen, kunt u dat ook op sneeuwschoenen. Samen met de gids ontdekken we mooie en eenzame plekjes. Door het bos lopen we langzaam bergopwaarts totdat we uiteindelijk aankomen bij een indrukwekkende waterval die in deze tijd van het jaar nog bevroren is.

De door Fru Amundsen bereide maaltijd en aandacht voor het noorderlicht staan ook vandaag op het programma.

van winter naar lente, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Gargia, Finnmark, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Gargia, Finnmark, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Richting Kåfjord, Finnmark, Noorwegen, Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

DAG 7 – zaterdag 23 maart 2019 – ca. 80 km

Vanochtend rijden we terug naar de kust en de stad Alta. Alta heeft de bijnaam ‘stad van het noorderlicht’ verdiend doordat er meerdere keren vanuit Alta en omgeving onderzoek is verricht naar dit bijzondere natuurverschijnsel. Het verhaal luidt dat Birkeland het gebied Bæskades bij Gargia ook geschikt achtte als locatie voor zijn noorderlichtonderzoek. Maar uiteindelijk koos hij toch voor het meer aan de kust liggende Haldde.

De berg Haldde is in de winter niet te beklimmen, maar de route erheen levert prachtige vergezichten. We rijden dan ook via Kåfjord naar het wereldberoemde Alta Museum. In de omgeving van het museum zijn duizenden jaren oude rotstekeningen gevonden. Naar alle waarschijnlijkheid liggen deze verborgen onder een sneeuwdek, maar het museum zelf is het bezoek meer dan waard. Er wordt hier uitgebreid aandacht besteed aan de rotstekeningen maar ook aan onderwerpen als Samische religie en noorderlichtonderzoek.

Rond een uur of 7 is het weer tijd voor de avondmaaltijd en hopelijk ook voor het noorderlicht!

Noorderlicht Gargia, Finnmark
Foto: Gargia fjellstue ©
Alta Museum, rotstekeningen
Alta Museum Foto: Svetlana Funtusova © www.nordnorge.com
Nordlys is noorderlicht
Nordlys komt vaak voor in Alta … Foto: Fru Amundsen ©

Sledehonden, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Gargia Fjellstue

DAG 8 – zondag 24 maart 2019

Vandaag gaat u op avontuur! Met de mensen van Garga Fjellstue maken we een tocht met een hondenslede. Natuurlijk starten we met uitleg en veiligheidsinstructies. In principe rijden we samen met een gids, maar als het weer en de sneeuwconditie dat toelaten, kunt u wellicht uw eigen hondenslede rijden. Sølvi, de eigenaresse van Gargia Fjellstue, is een ervaren deelnemer aan de Finnmarksløpet. Dit is een lange afstandswedstrijd voor hondensleden, de variant van 1000 km is zelfs de langste in Europa. Een aantal keren voltooide zij de 500 km race, waarbij de deelnemers tot zo’n 60 uur onderweg zijn. U bent dus in goede handen!

Vanavond genieten we met elkaar voor de laatste keer van het door Fru Amundsen bereide diner. En wie weet, laat het noorderlicht zich nog eens zien!

Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Husky Gargia
Foto: Gargia fjellstue ©
Overal husky's Foto: Fru Amundsen ©
Overal husky’s Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

DAG 9 – maandag 25 maart 2019,  30 km.

Na het ontbijt rijden we s ’ochtends naar het vliegveld van Alta, waar u om 11.25 uur vertrekt naar Tromsø. Het eerste deel van de reis gaat met een vliegtuig van de maatschappij Widerøe – zij vliegen over het algemeen minder hoog dan de vliegtuigen van SAS en bij helder weer zal het uitzicht over het Noord-Noors berggebied en de gevarieerde fjordenkust sensationeel zijn! Via Oslo vliegt u vervolgens naar Amsterdam, waar u iets voor half zeven in de avond arriveert. Hopelijk is het een reis geworden om niet snel te vergeten!

Boekingsformulier