• dinsdag 22 januari 2019
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo – Evenes v.v.
 • Groepsreis: noorderlicht, walvissen, husky’s, Samische rendierhouderij

 • Volgeboekt! Mail ons op info@fruamundsen.nl als u belangstelling hebt voor deze reis in 2020!
 • Vanaf € 2.249,- p.p.

8 dagen op zoek naar potvissen en noorderlicht – een bijzondere ervaring!

Wilt u ook wel eens een de staart van een potvis gracieus onder water zien verdwijnen? Het puffende geluid van een voorbij zwemmende orka horen? En ’s avonds genieten van het betoverende noorderlicht dat zich in ontelbare vormen aan de heldere hemel toont?

Potvis bij Andenes, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Het programma van de reis Winterlicht en Walvissen is erop gericht om de potvissen te zien die het hele jaar door in de omgeving van Andøya verblijven. Afhankelijk van het verloop van de haringtrek zijn er mogelijk ook orka’s en bultruggen. De poolnacht is slechts enkele dagen voorbij en de zon staat in deze periode ongeveer 4 uur boven de horizon. Zodra het donker is, en bij helder weer, is er een zeer goede kans om het noorderlicht te kunnen bewonderen. De reis Winterlicht & Walvissen wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers, met deskundige Fru Amundsen reisleiding.

De eilandengroep Vesterålen

Noorderlicht met volle maan Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht met volle maan Foto: Fru Amundsen ©

Op de Vesterålen is de zee nooit ver weg en het leven wordt dan ook bepaald door de Noorse zee die de eilanden omringd. De archipel, die boven de poolcirkel ligt, bestaat onder meer uit de eilanden Andøya, Langøya en een deel van het grootste Noorse eiland Hinnøya. Het landschap is gevarieerd: ruige rotsformaties worden afgewisseld met vlakkere stukken. De ‘blauwe’ stad Sortland heeft diverse winkel- en uitgaansmogelijkheden en Andøya, het meest noordelijk gelegen eiland, is de geboortegrond van poolreiziger Helmer Hanssen. Hij maakte deel uit van de groep die met Roald Amundsen in 1911 als eerste de Zuidpool bereikte. Daarnaast is Andøya bekend vanwege de raketbasis vanwaar internationaal onderzoek wordt verricht naar het noorderlicht, de nabijheid van walvissen en het hagelwitte strand bij Bleik.

Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Activiteiten

Lynx Polar Park, Bardu, Noord-Noorwegen
Lynx, Polar Park, Foto: Fru Amundsen ©

Tijdens deze reis leert u op een bijzondere manier een van de mooiste eilandengroepen ter wereld kennen. Er staan twee walvissafari’s gepland. In een open RIB-boot gaan we op zoek naar potvissen en mogelijk orka’s en bultruggen. Bij Husky Andøy spannen we de honden voor de slede voor een tocht door het winterse landschap.  Ook maakt u kennis met de enthousiaste Samische Laila en haar rendieren.

Andere dieren uit deze subarctische omgeving ziet u in het Polar Park: denkt u aan lynxen, muskusossen en wolven. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat we elanden zien tijdens onze reizen in deze omgeving. We maken een wandeling over het zandstrand bij Bleik en natuurlijk doen we tijdens deze reis ons uiterste best om het noorderlicht te zien. Alle genoemde excursies zijn bij de reissom inbegrepen.

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht bij onze accommodatie Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht bij onze accommodatie Foto: Fru Amundsen ©

Hoewel deze reis niet expliciet een fotografiereis is, weten we dat het fotograferen van het noorderlicht een droom is van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief voor uw camera helpt om tot een goed resultaat te komen. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont. En wilt u het noorderlicht vooral beleven en bent u niet geïnteresseerd om het te fotograferen, dan is dat natuurlijk ook prima!

Accommodaties

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Op het eiland Andøya verblijven we in Kvalnesbrygga, een voormalige handelspost waar in het verleden de vis aan land werd gebracht en verhandeld. Het gebouw, dat ruim honderd jaar oud is, deed ook dienst als telegraafstation, winkel en woonhuis. Deze accommodatie beschikt over 2-persoonskamers en over een gezamenlijke ruimte en een grote eetkeuken waar we kunnen genieten van heerlijke, Noorse maaltijden. We delen hier de sanitaire voorzieningen. Natuurlijk kunt u de genoemde badkamers privé gebruiken, het zijn geen open douches zoals bijvoorbeeld in een zwembad of sportaccommodatie.

Winterlicht Foto: Fru Amundsen ©
Winterlicht Foto: Fru Amundsen ©

In Tjeldsund en Bjerkvik hebben we voor hotelovernachtingen gekozen. Beide hotels beschikken over 2-persoonskamers met een eigen douche en toilet. Alle accommodaties tijdens deze reis liggen in de directe nabijheid van de zee of een fjord. De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest leest u hier.

Belangrijk!

Potvis bij Andenes Foto: Fru Amundsen ©
Potvis bij Andenes Foto: Fru Amundsen ©

De haringtrek, de belangrijkste oorzaak van de aanwezigheid van orka’s en bultruggen in dit jaargetijde, is aan verandering onderhevig. De potvissen verblijven wel het hele jaar in deze omgeving, maar ook dit blijven dieren die we in hun vrije, natuurlijke omgeving willen bekijken. Hoewel wij voor deze reis bewust voor deze periode hebben gekozen om de kans op het zien van de genoemde dieren en verschijnselen zo groot mogelijk te maken, blijven het natuurverschijnselen die zich niet laten regisseren. Misschien is het daarom juist wel zo’n bijzondere ervaring als alles klopt.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • 2 Walvissafari’s met kans op o.a. potvissen
 • Bezoek huskyfarm en tochtje met hondenslede
 • Samische rendierhouderij
 • Polar Park: lynxen, wolven en meer. Toegang en rondleiding
 • Het verrassende landschap van de Vesterålen: zand- en kiezelstranden, steile bergen en zee
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Kennismaking met de traditionele Noorse keuken

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot ca. 4 weken voor de vertrekdatum, tenzij het minimaal aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

Vanaf € 2.249,- per persoon, inclusief excursies ter waarde van circa € 450,-

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket en diner): vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8. Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank, met uitzondering van uw drankjes in de hotels
 • Excursies en entrees zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©

Dag 1 – ca. 20 km

Van Schiphol vliegt u via Oslo Gardermoen naar het vliegveld Evenes waar u wordt opgewacht door Fru Amundsen. Met een 9-persoons busje rijden we naar ons hotel dat vlakbij de Tjeldsundbrug ligt. Deze brug is ruim een kilometer lang en verbindt het vasteland met het eiland Hinnøya. We verblijven 1 nacht in het Tjeldsund Hotell, waar u met een Noors welkomstdiner wordt ontvangen. Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we deze eerste avond al op zoek naar het noorderlicht.

Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen
Vlucht naar Evenes Foto: Fru Amundsen ©
Vlucht naar Evenes Foto: Fru Amundsen ©
Tjeldsund Kro og Motell
Foto: Tjeldsund Kro & Motell ©

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Noorderlicht bij Kvalnesbrygga Foto: Fru Amundsen ©

Dag 2 – ca. 180 km

Na het ontbijt steken we via de Tjeldsundbrug over naar de Vesterålen. De zon komt rond 10 uur op dus we vertrekken bij schemerlicht, maar al snel zult u de mooie omgeving kunnen zien. Op onze route naar het eiland Andøya zullen we onderweg regelmatig stoppen. Voor een koffiepauze, een bevroren waterval of een korte wandeling. In de loop van de middag arriveren we bij onze accommodatie Kvalnesbrygga. Deze accommodatie ligt direct aan zee met een prachtig vrij uitzicht op het water en de bergen om ons heen. We houden voor u de weersomstandigheden en noorderlichtactiviteit in de gaten en gaan er op uit als de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Ook de directe omgeving van deze accommodatie is zeer geschikt om het noorderlicht waar te nemen.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Kvalnesbrygga
Foto: Kvalnesbrygga ©
Winterlicht op de Vesterålen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 3 – ca. 100 km

Orka's bij Andenes, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Deze derde dag gaan we uitgebreid op zoek naar walvissen. Het hele jaar door verzamelen zich met name potvissen voor de kust en rond de eilanden van de Vesterålen. De walvissen komen af op de voedselrijke wateren in dit gebied. Een aantal soorten volgt de haring die de laatste jaren in groten getale langs de Noordnoorse kust overwintert. De haringtrek is aan verandering onderhevig, maar hopelijk krijgen we ook andere soorten  te zien als orka’s of bultruggen. Deze excursie maken we gebruik van een zogenaamde RIB-boot, een gemotoriseerde boot van rubber en kunststof. Voor vertrek krijgt u nog een wind- en waterdicht pak om over uw kleding te dragen en na afloop is er een kop warme soep.

Belangrijk! Hoewel de kapitein van de RIB-boot met zorg tussen en over de golven zal laveren, is deze excursie niet geschikt voor mensen met zware rugklachten. Neem bij twijfel vooral contact met ons op voor overleg.

Ook vanavond houden we de noorderlichtmeters en de weersvoorspellingen in de gaten om de kans op het zien van noorderlicht zo groot mogelijk te maken.

Walvis bij Andenes, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Rib-boot bij Andenes, walvissafari, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Blowhole, walvissafari, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 4 – ca. 100 km

Vandaag ontdekken we het afwisselende landschap van de Vesterålen op de zuidpunt van Andøya. We rijden naar Nygård en hopen onderweg te kunnen genieten van de kleurrijke lucht tijdens de zonsopkomst. In Nygård op de huskyfarm maken we, wanneer de sneeuwomstandigheden goed zijn, in kleine groepjes een tocht met een hondenslede. Eerst maken we uitgebreid kennis met de honden en daarna hebt u twee keuzemogelijkheden: met een span van 2 honden zelf een slede besturen voor een tocht in de omgeving of meerijden op een slede met een wat groter span en een gids. Samen met de mensen van Husky Andøy wordt gekeken welke variant voor u het meest geschikt is. Als de sneeuwkwaliteit niet voldoende mocht zijn, wordt gebruik gemaakt van een kar met wielen die door de husky’s net zo enthousiast wordt getrokken. Een bijzondere ervaring! ’s Avonds koken we weer een heerlijke Noorse maaltijd voor u, voordat we onze aandacht weer richten op het zien en eventueel het fotograferen van het noorderlicht.

Noorderlicht, vuurtoren Andenes, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Husky Andøy ©
Foto: Husky Andøy ©
Foto: Husky Andøy ©
Foto: Husky Andøy ©

Dag 5 – ca. 100 km

Potvis bij Andenes, Fru Amundsen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Op het programma staat een tweede walvissafari. U weet nu ongeveer wat u tijdens de tocht kunt verwachten en wellicht helpt u dat om het spektakel nog beter in u op te nemen en er extra van te genieten. Op Andøya loopt een van de Noorse Nationale toeristische routes; een autoroute door een schilderachtig landschap. Een van de bekendste locaties is het hagelwitte zandstrand van Bleik. Na de walvissafari zullen we een deel van de National route rijden waarbij we regelmatig even uitstappen en een wandelingetje maken of ter plaatse rondkijken. Vanavond is het weer tijd om de activiteit van het noorderlicht te volgen. Als u het noorderlicht wilt fotograferen, zorg dan dat uw camera en statief gereed staan!

Bultrug, walvissafari, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht boven Kvalnesbrygga, Vesteralen, Noord-Noorwegen
Noorderlicht boven Kvalnesbrygga Foto: Fru Amundsen ©
Strand Bleik, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 6 – ca. 250 km

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

We nemen afscheid van Kvalnes en rijden zuidwaarts. Vandaag maakt u kennis met de mensen en dieren van een Samische rendierhouderij. De leden van de familie Inga zijn rendierhouders op de Vesterålen. Hun werkzaamheden staan nog bol van tradities maar ook van noodgedwongen aanpassingen omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden nu anders zijn dan enkele tientallen jaren geleden. De Samische Laila zal er ons niet alleen alles over vertellen, maar ons ook veel laten zien. Als u wilt kunt u ook helpen met het voeren van de rendieren Tijdens het bezoek serveert Laila ons een typisch Samisch gerecht met rendiervlees waarbij een vegetarisch alternatief natuurlijk mogelijk is. Na ons avontuur bij de Samen rijden we naar ons hotel in Bjerkvik, gelegen aan de Ofotfjord. Voor wie wil is er op enkele minuten rijden een prima locatie om noorderlicht te spotten.

Rendier Inga Sami Siida Foto: Fru Amundsen ©
Rendier Inga Sami Siida Foto: Fru Amundsen ©
Rendieren, Inga Sami Siida, Vesterålen, Noorwegen
Inga Sami Siida Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht bij Bjerkvik Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht bij Bjerkvik Foto: Fru Amundsen ©

Lynx, Polar Park, Foto: Fru Amundsen ©
Lynx, Polar Park, Foto: Fru Amundsen ©

Dag 7 – ca. 100 km

Vandaag hebben we alle tijd voor de bijzondere dierentuin Polar Park in Bardu. De dieren uit het arctisch en subarctisch gebied leven hier in zo natuurlijk mogelijke omstandigheden, het is dan ook geen traditionele dierentuin. Tijdens onze rondwandeling door het Polar Park worden we begeleid door een gids die u allerlei wetenswaardigheden vertelt over de lynxen, muskusossen, elanden, herten, beren en wolven die hier leven. Tijdens deze wandeling worden een aantal van de genoemde dieren gevoerd en met uitzondering van de in winterslaap verkerende beren zijn ze over het algemeen tijdens het voeren goed te zien. We maken een mooie rit terug naar ons hotel aan de Ofotfjord in Bjerkvik waar de kok van het hotel weer voor een prima Noors diner zorgt. Mits de omstandigheden kansrijk zijn gaan we na het diner graag nog een laatste keer met u op zoek naar het noorderlicht.

Jonge wolven, Polar Park, Noorwegen
Wolven, Polar Park, Foto Fru Amundsen ©
Bevroren waterval onderweg, Foto: Fru Amundsen ©
Bevroren waterval onderweg, Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht bij Bjerkvik Foto: Fru Amundsen ©

Dag 8 – ca. 42 km

Scandinavian Airlines (SAS)
Scandinavian Airlines (SAS)

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. Na het ontbijt brengen wij u naar het vliegveld Evenes, waarna u met SAS eerst naar Oslo en vervolgens naar Amsterdam vliegt.

Boekingsformulier