• Dinsdag 16 januari 2018 (deze reis is volgeboekt!) en dinsdag 23 januari 2018 (ook deze vertrekdatum is volgeboekt!
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo en Oslo – Evenes
 • Groepsreis, noorderlichtreis

 • Volgeboekt
 • Vanaf € 2.199,- p.p.

8 dagen op zoek naar orka’s, bultruggen en noorderlicht

Wilt u ook wel eens een bultrug of vinvis van dichtbij  zien? Het puffende geluid van een voorbij zwemmende orka horen? En ’s avonds genieten van het gracieuze noorderlicht dat zich in ontelbare vormen aan de heldere hemel toont?

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Fru Amundsen organiseert van dinsdag 16 tot en met 23 januari 2018 en van dinsdag 23 tot en met 30 januari 2018 voor het vierde jaar op rij deze bijzondere 8-daagse winterreis naar de Vesterålen. Het programma van de reis Winterlicht en Walvissen is erop gericht om de orka’s en bultruggen te zien die de voor de Noorse kust overwinterende haring volgen. Hierdoor zijn deze zeezoogdieren dicht langs de kust en soms zelfs vanaf het land te zien. De poolnacht is slechts enkele weken voorbij en de zon staat in deze periode ongeveer 4 uur boven de horizon. Zodra het donker is, en bij helder weer, is er een zeer goede kans om het noorderlicht te kunnen bewonderen. De reis Winterlicht & Walvissen wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers, met deskundige Fru Amundsen reisleiding.

De eilandengroep Vesterålen

Lynx Polar Park, Bardu, Noord-Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Op de Vesterålen is de zee nooit ver weg en het leven wordt dan ook bepaald door de Noorse zee die de eilanden omringd. De archipel, die boven de poolcirkel ligt, bestaat onder meer uit de eilanden Andøya, Langøya en een deel van het grootste Noorse eiland Hinnøya. Het landschap is gevarieerd: ruige rotsformaties worden afgewisseld met vlakkere stukken. De ‘blauwe’ stad Sortland heeft diverse winkel- en uitgaansmogelijkheden en Andøya, het meest noordelijk gelegen eiland, is de geboortegrond van poolreiziger Helmer Hanssen. Hij maakte deel uit van de groep die met Roald Amundsen in 1911 als eerste de Zuidpool bereikte. Daarnaast is Andøya bekend vanwege de raketbasis vanwaar internationaal onderzoek wordt verricht naar het noorderlicht, de nabijheid van walvissen en het hagelwitte strand bij Bleik.

Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Activiteiten

Tijdens deze reis leert u op een bijzondere manier een van de mooiste eilandengroepen ter wereld kennen. Er staan twee walvissafari’s gepland. In een open RIB-boot gaan we op zoek naar orka’s, (dwerg)vinvissen en bultruggen. Bij Katrin en Uwe spannen we de honden voor de slede voor een tocht door het winterse landschap. Ook maakt u kennis met de enthousiaste Samische Laila en haar rendieren.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Andere dieren uit deze subarctische omgeving ziet u in het Polar Park: denkt u aan lynxen, muskusossen en wolven. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat we elanden zien tijdens onze reizen in deze omgeving. We maken een wandeling over het zandstrand bij Bleik en natuurlijk doen we tijdens deze reis ons uiterste best om het noorderlicht te zien. Alle genoemde excursies zijn bij de reissom inbegrepen.

Accommodatie

In Kvalnes verblijven we in Kvalnesbrygga, een voormalige handelspost waar in het verleden de vis aan land werd gebracht en verhandeld. Het gebouw, dat ruim honderd jaar oud is, deed ook dienst als telegraafstation, winkel en woonhuis. Het huis is in 1991 gemoderniseerd. Deze accommodatie beschikt over 2-persoonskamers en over een gezamenlijke ruimte en een grote eetkeuken waar we kunnen genieten van heerlijke, Noorse maaltijden. We delen hier de sanitaire voorzieningen. Natuurlijk kunt u de genoemde badkamers privé gebruiken, het zijn geen open douches zoals bijvoorbeeld in een zwembad of sportaccommodatie.

Noorderlicht bij Kvalnesbrygga, Noorwegen
Foto: Kvalnesbrygga, Kenneth Pettersen ©

In Tjeldsund en Bjerkvik hebben we voor hotelovernachtingen gekozen. Beide hotels beschikken over 2-persoonskamers met een eigen douche en toilet. Alle accommodaties tijdens deze reis liggen in de directe nabijheid van de zee of een fjord. De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Belangrijk!

De haringtrek, de belangrijkste oorzaak van de aanwezigheid van orka’s en bultruggen in dit jaargetijde, is aan verandering onderhevig. Hoewel wij voor deze reis bewust voor deze periode hebben gekozen om de kans op het zien van de genoemde dieren en verschijnselen zo groot mogelijk te maken, blijven het natuurverschijnselen die zich niet laten regisseren. Misschien is het daarom juist wel zo’n bijzondere ervaring als alles klopt. Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • 2 Walvissafari’s: orka’s en bultruggen
 • Samische rendierhouderij
 • Polar Park: lynxen, wolven en meer. Toegang en rondleiding
 • Hondensledetocht
 • Het verrassende landschap van de Vesterålen: zand- en kiezelstranden, steile bergen en zee
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Kennismaking met de traditionele Noorse keuken

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot ca. 6 weken voor de vertrekdatum, tenzij het minimaal aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

€ 2.199,- per persoon, inclusief excursies ter waarde van circa € 475,-

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket en diner): vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8. Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank, met uitzondering van uw drankjes in de hotels
 • Excursies en entrees zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Dag 1 – ca. 20 km

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Van Schiphol vliegt u via Oslo Gardermoen naar het vliegveld Evenes waar u wordt opgewacht door Fru Amundsen. Met een 9-persoons busje rijden we naar ons hotel dat vlakbij de Tjeldsundbrug ligt. Deze brug is ruim een kilometer lang en verbindt het vasteland met het eiland Hinnøya. We verblijven 1 nacht in het Tjeldsund Hotell, waar u met een Noors welkomstdiner wordt ontvangen. Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we deze eerste avond al op zoek naar het noorderlicht.

Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Dag 2 – ca. 180 km

Noorderlicht Fru Amundsen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Na het ontbijt steken we via de Tjeldsundbrug over naar de Vesterålen. De zon komt rond 10 uur op dus we vertrekken bij schemerlicht, maar al snel zult u de mooie omgeving kunnen zien. Op onze route naar het eiland Andøya zullen we onderweg regelmatig stoppen. Voor een koffiepauze, een bevroren waterval of een korte wandeling. In de loop van de middag arriveren we bij onze accommodatie Kvalnesbrygga. Deze accommodatie ligt direct aan zee met een prachtig vrij uitzicht op het water en de bergen om ons heen. We houden voor u de weersomstandigheden en noorderlichtactiviteit in de gaten en gaan er op uit als de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Ook de directe omgeving van deze accommodatie is zeer geschikt om het noorderlicht waar te nemen.

Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 3 – ca. 100 km

Orka's bij Andenes, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Deze derde dag gaan we uitgebreid op zoek naar walvissen. Houdt u ook wel van een visje? De orka’s en bultruggen lusten er namelijk wel pap van! In de wintermaanden verzamelen zich diverse walvissoorten voor de kust en rond de eilanden van de Vesterålen. De walvissen komen af op de voedselrijke wateren in dit gebied. Een aantal soorten volgt de haring die de laatste jaren in groten getale in dit gebied overwintert. Soorten die we mogelijk te zien krijgen zijn orka’s, bultruggen en vinvissen. Deze excursie maken we gebruik van een zogenaamde RIB-boot, een gemotoriseerde boot van rubber en kunststof. Voor vertrek krijgt u nog een wind- en waterdicht pak om over uw kleding te dragen en na afloop is er een kop warme soep. Op Andøya loopt een van de Noorse Nationale toeristische routes; een autoroute door een schilderachtig landschap. We zullen een deel van deze route rijden waarbij we regelmatig even uitstappen en een wandelingetje maken of ter plaatse rondkijken. Ook vanavond houden we de noorderlichtmeters en de weersvoorspellingen in de gaten om de kans op het zien van noorderlicht zo groot mogelijk te maken.

Walvis bij Andenes, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Rib-boot bij Andenes, walvissafari, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Blowhole, walvissafari, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 4 – ca. 100 km

Hondeslee Noord-Noorwegen
Foto: Husky Andøy ©

Vandaag is er alle gelegenheid om het afwisselende landschap van de Vesterålen te ontdekken. Zee, strand, ijs, sneeuw en bergen, deze omgeving biedt meer dan genoeg mogelijkheden om onder de indruk te raken. En niet te vergeten de kleurrijke luchten rondom zonsopgang en -ondergang. We rijden naar Nygård waar we in kleine groepjes een tocht met een hondenslede gaan maken. Eerst maken we uitgebreid kennis met de honden en daarna hebt u twee keuzemogelijkheden: met een span van 2 honden zelf een slede besturen voor een tocht in de omgeving of meerijden op een slede met een wat groter span en een gids. Samen met de mensen van Husky Andøy wordt gekeken welke variant voor u het meest geschikt is. Omdat we niet allemaal tegelijk met de hondenslede mee kunnen, hebben we ook gelegenheid om de zuidpunt van Andøya wat beter te verkennen of meer te leren over deze huskyfarm. ’s Avonds koken we weer een heerlijke Noorse maaltijd voor u, voordat we onze aandacht weer richten op het zien en eventueel het fotograferen van het noorderlicht.

Winterlicht, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Bleikoya, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht, vuurtoren Andenes, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 5 – ca. 100 km

Bultrug, walvissafari, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Op het programma staat een tweede walvissafari. U weet nu ongeveer wat u tijdens de tocht kunt verwachten en wellicht helpt u dat om het spektakel nog beter in u op te nemen en er extra van te genieten. We maken vervolgens gebruik van het daglicht en zoeken nog een leuke plek op voor een wandeling of struinen eens door Andenes. Vanavond is het weer tijd om de activiteit van het noorderlicht te volgen. Als u het noorderlicht wilt fotograferen, zorg dan dat uw camera en statief gereed staan!

Orka's, walvissafari, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Bultrug, walvissafari, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Bultrug, walvissafari, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 6 – ca. 250 km

Rendieren, Inga Sami Siida, Vesterålen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

We nemen afscheid van Kvalnes en rijden zuidwaarts. Vandaag maakt u kennis met de mensen en dieren van een Samische rendierhouderij. De leden van de familie Inga zijn rendierhouders op de Vesterålen. Hun werkzaamheden staan nog bol van tradities maar ook van noodgedwongen aanpassingen omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden nu anders zijn dan enkele tientallen jaren geleden. De Samische Laila zal er ons niet alleen alles over vertellen, maar ons ook veel laten zien. Als u wilt kunt u ook helpen met het voeren van de rendieren. Ook kunt u de rangorde van de rendieren observeren: het rendier met het grootste gewei, ongeacht of het een mannetje of een vrouwtje is, is de baas. De dieren die het laagst in de rangorde staan, laten zich het gemakkelijkst door mensen voeren en aanraken. Tijdens het bezoek serveert Laila ons een typisch Samisch gerecht met rendiervlees waarbij een vegetarisch alternatief natuurlijk mogelijk is. Na ons avontuur bij de Samen rijden we naar ons hotel in Bjerkvik, gelegen aan de Ofotfjord. Voor wie wil is er op enkele minuten rijden een prima locatie om noorderlicht te spotten.

Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Dag 7 – ca. 100 km

Polar Park Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©

Vandaag hebben we alle tijd voor de bijzondere dierentuin Polar Park in Bardu. De dieren uit het arctisch en subarctisch gebied leven hier in zo natuurlijk mogelijke omstandigheden, het is dan ook geen traditionele dierentuin. Tijdens onze rondwandeling door het Polar Park worden we begeleid door een gids die u allerlei wetenswaardigheden vertelt over de lynxen, muskusossen, elanden, herten, beren en wolven die hier leven. Tijdens deze wandeling worden een aantal van de genoemde dieren gevoerd en met uitzondering van de in winterslaap verkerende beren zijn ze over het algemeen tijdens het voeren goed te zien. We maken een mooie rit terug naar ons hotel aan de Ofotfjord in Bjerkvik waar de kok van het hotel weer voor een prima Noors diner zorgt. Mits de omstandigheden kansrijk zijn gaan we na het diner graag nog een laatste keer met u op zoek naar het noorderlicht.

Jonge wolven, Polar Park, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 8 – ca. 42 km

Scandinavian Airlines (SAS)
Scandinavian Airlines (SAS)

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. Na het ontbijt brengen wij u naar het vliegveld Evenes, waarna u met SAS eerst naar Oslo en vervolgens naar Amsterdam vliegt.

Boekingsformulier