• Op aanvraag tussen 3 februari en 24 maart 2019
 •  8 dagen
 • Amsterdam – Alta (met 1 of 2 tussenstops)
 • Individuele noorderlichtreis
 • 1 persoon: vanaf € 2.221,- p.p.
  2 personen: vanaf € 1.906,- p.p.

Winterreis Finnmark en Tromsø

Deze actieve 8-daagse individuele noorderlichtreis is te boeken tussen 3 februari en 24 maart 2019. Het vertrek is op elke zondag in deze periode.

Let op! Deze reis is te boeken op basis van beschikbaarheid!

Finnmark

Met een sneeuwscooter naar de hoogvlakte Finnmarksvidda, op sneeuwschoenen door de knisperende sneeuw of met een span uitgelaten husky’s voor de hondenslee – in Finnmark ontdekt u een keur aan avontuurlijke activiteiten in een sprookjesachtig winterlandschap.

In de winter van 2019 organiseert Fru Amundsen deze actieve individuele noorderlichtreis die bol staat van winteractiviteiten. Gedurende de eerste 5 nachten van de reis verblijft u  in Gargia Fjellstue, wat u de mogelijkheid geeft de omgeving ontspannen op allerlei manieren te ontdekken. Deze geheel verzorgde reis maakt u op eigen gelegenheid waarbij u geen huurauto nodig hebt.

Gargia Fjellstue, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Gargia Fjellstue Foto: Fru Amundsen ©

Gargia ligt een half uur rijden ten zuiden van Alta – de stad van het noorderlicht. In 1899 werd in het observatorium op de berg Haldde, even buiten Alta, door de Noorse wiskundige Kristian Birkeland baanbrekend onderzoek gedaan naar het ontstaan van het poollicht. Al in 1838 werd er in de omgeving van Alta noorderlichtonderzoek gedaan door de Franse expeditie La Recherche die zowel Finnmark als Spitsbergen als bestemming had. Mede naar aanleiding van deze activiteiten heeft men in Alta een spectaculair uitziende kerk laten bouwen in de vorm van noorderlicht.

Tromsø

De laatste twee nachten verblijft u in de stad Tromsø, de grootste stad van Noord-Noorwegen – ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd. Door de noordelijke ligging is de stad al eeuwen een natuurlijke uitvalsbasis voor poolreizen. Mede daardoor zijn er in Tromsø een aantal interessante musea te bezichtigen over onder andere de beroemde poolreizigers Fridtjof Nansen en Roald Amundsen, maar ook over het noorderlicht en het dagelijkse leven in een arctische omgeving.

Tromsø Foto: Yngve Olsen Saebbe www.nordnorge.com ©

Activiteiten

Tijdens het eerste deel van de reis verblijft u aan de voet van de Finnmarksvidda in het noorden van de provincie Finnmark. Deze omgeving is bij uitstek geschikt voor avontuurlijke wandelingen op sneeuwschoenen, een rit op een sneeuwscooter en bovendien een tocht met een hondenslede. Een normale conditie is voor deze excursies in principe voldoende en voor het besturen van een sneeuwscooter is een geldig rijbewijs verplicht. De dagen waarop de activiteiten plaatsvinden worden in overleg met de medewerkers van Gargia Fjellstue gepland.

De activiteiten in Tromsø zijn niet bij de reissom inbegrepen maar in het onderstaande programma leest u een aantal suggesties.

Noorderlicht

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot.

Accommodatie

U verblijft de eerste 5 nachten in Gargia Fjellstue, een in de bossen gelegen authentiek kleinschalig berghotel met enkele bijgebouwen. Alle kamers hebben een eigen douche en toilet. U verblijft hier op basis van volpension. Bij het ontbijt maakt u uw eigen lunchpakket klaar.

Gargia Fjellstue, Finnmark
Foto Fru Amundsen ©

In Tromsø verblijft u in een hotel op basis van logies.

Het onderstaande programma is een voorbeeld van hoe uw vakantie zou kunnen verlopen en is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • 1 x wandelingen op sneeuwschoenen
 • 1 x hondensledetocht
 • 1 x rit met een sneeuwscooter (2 personen per scooter)
 • Het fascinerende, arctische landschap van de Finnmarksvidda
 • De stad Tromsø – Parijs van het noorden
 • In deze omgeving en tijd van het jaar is er grote kans op het zien van noorderlicht.

Facultatief: bubbelbad/sauna. Een tweede hondensledetocht, sneeuwschoenen of sneeuwscootertocht. Bezoek Alta, bezoek Alta museum, bezoek noorderlichtkathedraal, musea in Tromsø en de IJszeekathedraal. Deze activiteiten zijn niet inbegrepen in de reissom.

Prijsinformatie

Vanaf € 1.906,- p.p.

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Vluchten Amsterdam-Alta en Tromsø-Amsterdam met 1 of 2 tussenstops, afhankelijk van de dag, met SAS, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • Vlucht Alta-Tromsø met Wideroe
 • Overnachtingen: 5 x Gargia en 2 x Tromsø
 • Vervoer vliegveld Alta – Gargia Fjelstue en v.v.
 • Maaltijden: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 6
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • STO-Reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Maaltijden in Tromsø
 • Drankjes/Consumpties en persoonlijke uitgaven
  Reis- en annuleringsverzekering Let op! Informeer bij uw eigen reisverzekering of activiteiten zoals het rijden op een sneeuwscooter gedekt zijn.
 • Facultatieve activiteiten
 • € 20,- boekingskosten

Naar Alta

Van Amsterdam vliegt u met een tussenstop naar Alta in Noord-Noorwegen, waar u aan het eind van de middag landt. U wordt opgehaald van het vliegveld door een van de medewerkers van Gargia Fjellstue en rijdt tussen de besneeuwde naaldbomen door in een half uurtje naar uw accommodatie. Gargia Fjellstue ligt in het zuidelijk deel van het dal van de Alta-rivier, aan de oude postweg tussen Alta en Kautokeino.

Gargia fjellstue, Finnmark, Noorwegen, Fru Amundsen
Gargia Fjellstue Foto: Fru Amundsen ©

Vlak na de fjellstue is de weg niet meer toegankelijk voor gewoon verkeer wat zorgt voor een rustige, ontspannen sfeer en stilte die slechts af en toe onderbroken wordt door het enthousiaste geblaf van de husky’s. In het restaurant wacht het diner op u en wie weet misschien kunt u vanavond al het noorderlicht zien.

Sneeuwschoenwandeling

De provincie Finnmark is de noordelijkste provincie van Noorwegen en qua oppervlakte flink groter dan Nederland. Met ruim 76.000 inwoners is het tegelijkertijd ook de Noorse provincie met het minste aantal inwoners. De hoogvlakte, Finnmarksvidda, omvat een uitgestrekt gebied tussen Alta, Kautokeino, Karasjok en de Porsangerfjord en ligt tussen de 300 en 500 meter hoog. Omdat deze hoogvlakte op 70 graden noorderbreedte ligt, is dit al hoog genoeg om regelmatig boven de boomgrens te zijn. Diverse soorten landschappen zijn hier te vinden en vandaag kunt u op uw gemak de omgeving verkennen. U wandelt op sneeuwschoenen langs de oude postroute die door het berggebied Bæskades loopt. Deze route biedt de mogelijkheid rustig te wennen aan deze hulpmiddelen tijdens het lopen op de diepere sneeuw. Uw lunchpakket neemt u mee.

Wandelen op sneeuwschoenen, Fru Amundsen, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©

’s Avonds geniet u weer van een heerlijke maaltijd in het restaurant van de fjellstue en misschien toont het noorderlicht zich vanavond wel. We adviseren u regelmatig even buiten, op een donkere plek, naar de lucht te kijken als het zo helder is dat u ook sterren kunt zien.

Vrij te besteden dag

Vandaag deelt u de dag in zoals u zelf wilt. Met een boek genieten van een winters zonnetje, een wandeling in de omgeving of gewoon nog een keer de sneeuwschoenen onder binden? Het kan allemaal. Extra activiteiten bij Gargia Fjellstue zijn niet inclusief. In deze omgeving leven elanden, dus wie weet kunt u deze dieren spotten tijdens uw ontdekkingstocht door de omgeving.

Het is ook mogelijk een deel van de dag in Alta te besteden. Alta kunt u per openbaar vervoer bereiken. De bijzonder vormgegeven Noorderlichtkathedraal in het centrum van Alta is zeker een bezoek waard. Met zijn 47 m hoge toren is de met titanium beklede kerk een baken voor de noorderlichtstad Alta geworden. Het interieur van de kerk is vormgegeven door de Deense kunstenaar Peter Brandes.

Noorderlichtkathedraal, Alta, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto Fru Amundsen ©

In de kerk is sinds 2016 de interactieve noorderlichtbelevenis Borealis Alta ondergebracht. Het noorderlicht is sinds mensenheugenis een bron geweest voor mythen en sagen, terwijl latere wetenschappers vooral zochten naar een natuurwetenschappelijke verklaring. Deze invalshoeken vormen de basis voor de tentoonstelling. In de winterperiode is de kerk elke werkdag geopend tussen 11.00 en 15.00 uur.

Houdt u vooral ook de noorderlichtactiviteit in de gaten. U maakt uw kans om dit lichtfenomeen te zien echt groter door ’s avonds regelmatig even buiten te kijken. Geef hierbij uw ogen de tijd om te wennen aan het donker!

Op avontuur met de hondenslede

Vandaag gaat u op avontuur! Met de medewerkers van Garga Fjellstue maakt u een tocht met een hondenslede. Natuurlijk starten zij met uitleg en veiligheidsinstructies – in principe rijdt u samen met een gids, maar als het weer en de sneeuwconditie dat toelaten, kunt u wellicht uw eigen hondenslede rijden.

Hondensledetocht in Gargia Foto: Fru Amundsen ©

Sølvi, de eigenaresse van Gargia Fjellstue, is een ervaren deelnemer aan de Finnmarksløpet. Dit is een lange afstandswedstrijd voor hondensleden, de variant van 1000 km is zelfs de langste in Europa. Een aantal keren voltooide zij de 500 km race, waarbij de deelnemers tot zo’n 60 uur onderweg zijn. U bent dus in goede handen!

Het diner staat vanavond weer voor u klaar in het restaurant van Gargia Fjellstue Hebt u het noorderlicht al gezien tijdens de eerste drie dagen van uw reis? Misschien danst het noorderlicht vanavond nog een keer?

Sneeuwscootertocht

Hebt u altijd al eens op een sneeuwscooter willen rijden? Dan is dit uw kans. Onder begeleiding van een gids maakt u een rit op deze machtige machines in de omgeving van de accommodatie.

Sneeuwscooter avontuur Finnmark Fru Amundsen
Foto: Gargia Fjellstue

Elke sneeuwscooter wordt door twee personen gebruikt. Om de sneeuwscooter zelf te mogen besturen, is het nodig dat u een geldig rijbewijs hebt. Voorzien van een helm en de benodigde instructies gaat u op pad voor deze opwindende tocht.

Deze laatste avond in Gargia wordt u hopelijk weer betoverd door prachtig noorderlicht.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Met Wideroe naar Tromsø

Vandaag verlaat u Gargia Fjellstue. U wordt naar het vliegveld gebracht en vliegt in de middag naar Tromsø. Aangekomen in Tromsø is er nog wat tijd om op eigen gelegenheid rond te kijken in het centrum van Tromsø. De Storgata is een van de gezelligste winkelstraten van de stad.

Aan de overkant van de zeestraat Tromsøsundet ligt de Tromsdalen kerk, vanwege zijn karakteristieke vorm beter bekend als de IJszeekathedraal. Een kijkje bij de beroemde IJszeekathedraal is zeer de moeite waard. Tussen 7 februari en 31 maart 2019 worden elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag noorderlichtconcerten georganiseerd. Op het programma staan volksmuziek, klassieke muziek, liederen en Samische muziek (niet inclusief).

Tromsø

Vandaag hebt u de hele dag de gelegenheid om de stad te ontdekken. Tromsø heeft een aantal interessante musea die aandacht besteden aan natuur, cultuur en leven in het arctisch gebied. Het Universiteitsmuseum van Tromsø toont de Noord-Noorse natuur en cultuur met onder andere een afdeling gewijd aan de Samische cultuur. Ook het noorderlicht heeft in dit museum een prominente plaats gekregen, bijvoorbeeld in de prachtige film waarin dit lichtfenomeen uitvoerig wordt uitgelegd. In het Polarmuseum wordt aandacht besteed aan de ontdekkingsreizen van Roald Amundsen en Fridtjof Nansen, maar ook aan de reis van Willem Barentsz in 1596, zijn ontdekking van Spitsbergen en de daarop volgende reizen van Nederlandse walvisvaarders. (musea zijn niet inclusief)

In de stad heerst altijd een levendige en gezellige sfeer, mede door het veelzijdige aanbod aan winkels, cafés en restaurants.

Houdt u van wandelen, maak dan een wandeling rond Prestvannet, een populair wandelgebied in een prachtig natuurpark niet ver van het centrum. Rond dit meer bevinden zich uitstekende plekken om ’s avonds het noorderlicht te spotten. In de stad zelf is er veel omgevingslicht dus wanneer u de kans op het zien van noorderlicht wilt vergroten is een wandeling naar het meer beslist aan te raden.

De terugreis

Aan het eind van de ochtend om 10.50 uur vertrekt u vanaf het vliegveld bij Tromsø. Via Oslo vliegt u naar Amsterdam, waar u rond half 7 in de avond arriveert. Hopelijk is het een reis geworden om niet snel te vergeten

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier