Noorderlicht Vesterålen Nyksund

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • Zeearendsafari met ribboot
 • Spaceship Aurora: raketbasis voor noorderlichtonderzoek
 • Samische rendierhouderij
 • Bezoek zalmkwekerij, inclusief proeverij
 • Bezoek hondenfarm Husky Andøy
 • Genieten van het landschap van de Vesterålen

Datum en prijs

 • Zondag 20 februari en dinsdag 15 maart 2022
 • Minimaal 6, maximaal 7 deelnemers
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Evenes v.v. (niet rechtstreeks)
 • Geannuleerd

Noorderlichtreis Noorwegen: Winters Vesterålen

Noorderlichtreis Noorwegen

Bent u ook zo nieuwsgierig naar het noorderlicht? Naar die verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars te midden van duizenden sterren? In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen?

Winters Vesterålen

Vesterålen in de winter is betoverend mooi. De eilandengroep Vesterålen ligt ruim 200 kilometer boven de poolcirkel en vormt een wereld op zich. Het heuvelachtige landschap van de vier grote en een aantal kleinere eilanden wordt begrensd door soms een lieflijke, dan weer grillige kustlijn; vlakke, groene weiden, in de winter bedekt met sneeuw, afgewisseld met zandstranden en steile rotswanden. De bevolking heeft hier altijd geleefd van de zee.

Visvangst en scheepvaart hebben hun stempel op de eilanden gedrukt, die vandaag de dag allemaal met grote bruggen met elkaar zijn verbonden. De rijke visgronden voor de kust leveren kabeljauw, schelvis, koolvis, roodbaars, zeewolf, zalm, haring en heilbot, maar de belangrijkste bron van inkomsten vormt toch de skrei, de benaming voor kabeljauw die in de wintermaanden vanuit de Barentszzee naar de Lofoten trekt. Het woord skrei is afgeleid van skrida, oud-Noors voor zoiets als ‘reiziger’. Deze winterkabeljauw heeft een bijzonder zachte smaak en stevig wit, mals vlees.

Rendieren, husky’s en zeearenden: het dierenleven op de Vesterålen staat deze reis centraal maar natuurlijk gaan we zodra het donker is op zoek naar het noorderlicht.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Activiteiten tijdens deze noorderlichtreis

Het programma van deze noorderlichtreis naar Noorwegen is er bovenal op gericht om het poollicht te kunnen bewonderen, maar overdag ontdekken we het winterlandschap en ondernemen we afwisselende activiteiten op deze fascinerende eilanden hoog boven de poolcirkel. We maken kennis met Laila Inga en haar rendieren en gaan op zoek naar zeearenden. Het bezoek aan de zalmkwekerij is vaak verrassend interessant net als het bezoek aan het Aurora Spacecenter. Het enthousiasme van de honden van Husky Andøy zal u een onvergetelijke ervaring bezorgen.

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen leest u hier.

Een aantal korte films op ons Fru Amundsen You Tube kanaal geven u een goede indruk van onze reizen

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Let op! De volgorde in de beschrijving betreft de reis met vertrek op zondag. Bij vertrek op dinsdag is de de volgorde van de dagen anders omdat we dan eerst in Nyksund verblijven en daarna in Kvalnesbrygga.

Prijs: Vanaf € 2.229,- p.p. met vertrek op 20 februari 2022

Vanaf € 2.079,- p.p. met vertrek op 15 maart 2022

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

In verband met het herstel van het vliegverkeer in verband met de Covid-19 pandemie zijn de exacte vluchttijden en route pas kort voor vertrek bekend.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Elke accommodatie heeft altijd twee of meer badkamers/douches voor gezamenlijk gebruik, waar u natuurlijk wel privé over beschikken kunt.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Evenes (niet rechtstreeks), inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie en thee in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Bjerkvik Hotel, Bjerkvik

De eerste nacht verblijven we dicht in de buurt van het vliegveld, in een lokaal populair hotel in Bjerkvik met 2-persoonskamers met een eigen badkamer. Dit hotel ligt aan de oever van Ofotfjord met uitzicht op Narvik.

Bjerkvik Hotell, Bjerkvik, Noorwegen
Foto: Bjerkvik Hotell ©

Holmvik Brygge, Nyksund

Op het noordelijk deel van het eiland Langøya ligt het kleine vissersdorp Nyksund. Nyksund heeft maar enige tientallen vaste bewoners en we overnachten daar in het sfeervol verbouwd pakhuis Holmvik Brygge, dat direct aan het water ligt. De aanwezige douches en toiletten worden gedeeld.

Noorderlicht Nyksund Holmvik Brygge
Holmvik Brygge Foto: Hans Seuters ©

Kvalnesbrygga, Kvalnes

Op het eiland Andøya verblijven we in Kvalnesbrygga, vlak aan de oever van de fjord met een prachtig zicht op de kustlijn van het vasteland en het eiland Senja. Deze mooi gelegen groepsaccommodatie beschikt over 6 slaapkamers, 2 badkamers en een gezellige gezamenlijke ruimte. De historie van het pand wordt door de eigenaren graag aan ons verteld.

Noorderlicht Vesteralen Andoya Kvalnesbrygge
Kvalnesbrygga Foto Fru Amundsen ©

Noorderlicht

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot. De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven de Lofoten & Vesterålen, Tromsø en Alta. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Deze periode duurt tot eind maart, begin april. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.  Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde noorderlichtreizen het noorderlicht met het blote oog.

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht in Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Ervaringen van deelnemers aan de reizen van Fru Amundsen leest u hier

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

drinkkop Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©
Smullen met Fru Amundsen
Smullen met Fru Amundsen Foto: Fru Amundsen ©

Een aantal recepten die we bereiden tijdens de reizen van Fru Amundsen hebben we gebundeld in ons kookboekje “Smullen met Fru Amundsen”.

Dag tot Dag

Een eerste kennismaking

Noorderlicht Bjerkvik
Foto: Fru Amundsen ©

We vliegen naar de luchthaven Evenes (Harstad/Narvik). De eerste avond verblijven we niet ver van het vliegveld, in het dorp Bjerkvik aan de Ofotfjord. Tijdens een Noors welkomstdiner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten.

Vanaf morgen zullen we de gehele week doorbrengen op de eilandengroep Vesterålen. Op de Vesterålen is de zee nooit ver weg. De archipel bestaat onder meer uit de eilanden Andøya, Langøya en een deel van het grootste Noorse eiland Hinnøya. Het landschap is gevarieerd: ruige rotsformaties worden afgewisseld met vlakkere stukken land waar zelfs landbouw mogelijk is. De eilanden worden omringd door de Noorse zee en die zee is hier boven de poolcirkel bepalend voor de mogelijkheden van bestaan.

Vanavond na het diner gaan we als de omstandigheden gunstig zijn direct al op zoek naar het noorderlicht.

Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Bjerkvik Hotel. Foto: Fru Amundsen ©

Zalm, de meest geëxporteerde vis van Noorwegen

Zalmkwekerij Noord-Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Na het ontbijt rijden we in westelijke richting naar de Vesterålen. Onderweg genieten we van het prachtige winterlandschap en mooie uitzichten. In de buurt van Sortland bezoeken we een zalmkwekerij. Na olie en gas is zalm een van de belangrijkste Noorse exportproducten en in de fjorden langs de Noorse kust liggen ontelbare zalmkwekerijen. Tijdens deze verrassend interessante excursie horen we veel informatie over het kweken van zalm en natuurlijk wordt er zalm geproefd! Wanneer er kweekbakken dichtbij de kust worden gebruikt en de weersomstandigheden zich er voor lenen bekijken we per boot deze kweekbakken van dichtbij.

In de loop van de middag arriveren we bij onze accommodatie Kvalnesbrygga. Deze accommodatie ligt op het langgerekte eiland Andøya, direct aan zee met een prachtig vrij uitzicht op het water en de bergen om ons heen. We houden voor u de weersomstandigheden en noorderlichtactiviteit in de gaten. De directe omgeving van deze accommodatie is zeer geschikt om het noorderlicht waar te nemen.

Foto Fru Amundsen ©
Foto Fru Amundsen ©

Noorderlichtonderzoek en een strandwandeling

Spaceship Aurora Andenes Noorwegen
Foto: Spaceship Aurora

Vanochtend bezoeken we het gloednieuwe bezoekerscentrum van de raketbasis in Andenes. Op deze locatie leren we meer over poollichtonderzoek en de Noorse ruimtevaart. We bekijken een leuke en zeer informatieve film over het noorderlicht en er wordt uitgebreid en enthousiast verteld over de raketten die door het Space center voor onderzoeksdoeleinden afgeschoten worden naar het noorderlicht.

Voordat we terugrijden naar onze accommodatie Kvalnesbrygga maken we nog een rit over dit noordelijkste eiland van de Vesterålen. We volgen een deel van de Nationaal Toeristische Route die over Andøya loopt en ons onder meer langs het hagelwitte strand van Bleik voert. Wat dacht u van een strandwandeling zo’n 400 km boven de poolcirkel? Hopelijk dient ook vanavond het noorderlicht zich aan.

Strand Bleik, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Enthousiaste husky’s

Foto: Husky Andøy ©
Foto: Husky Andøy ©

Vandaag is het tijd voor een ontmoeting met de enthousiaste honden van Husky Andøy! We rijden naar Nygård waar we een korte kennismakingsrit met een hondenslede gaan maken. Eerst krijgen we een rondleiding over de huskyfarm waarbij we zullen merken dat de mensen van Husky Andøy op een liefdevolle manier hun honden verzorgen. Daarna kunnen telkens 2 personen plaatsnemen in de slede om met de gids een tocht van ongeveer 20 minuten door de prachtige natuur te maken. Omdat we niet allemaal tegelijk met de hondenslede mee kunnen, hebben we ook gelegenheid om in de omgeving wat te wandelen of we kunnen ons in de aanwezige hut opwarmen en een kopje koffie drinken.

 

Foto: Fru Amundsen ©

Tegen het eind van de middag zijn we terug in Kvalnesbrygga en start Fru Amundsen weer met de voorbereidingen voor een traditioneel Noors diner.

Husky Andøy sledetocht
Husky Andøy Foto: Fru Amundsen ©

 

"<yoastmark

De rendieren van Laila Inga

We nemen afscheid van Kvalnesbrygga en rijden terug naar Hinnøya, het grootste eiland van Noorwegen.

Foto: Fru Amundsen ©

Voordat we oversteken naar Langøya maakt u eerst nog kennis met de mensen en dieren van een Samische rendierhouderij. De leden van de familie Inga behoren tot de weinige rendierhouders op de Vesterålen en Lofoten. Hun werkzaamheden staan nog bol van tradities maar ook van noodgedwongen aanpassingen omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden nu anders zijn dan enkele tientallen jaren geleden. De Samische Laila zal er ons niet alleen alles over vertellen, maar ons ook veel laten zien. Als u wilt kunt u helpen met het voeren van de rendieren. Tijdens het bezoek serveert Laila ons een typisch Samisch gerecht met rendiervlees waarbij een vegetarisch alternatief natuurlijk mogelijk is.

’s Middags rijden we via het stadje Sortland naar de noordpunt van het eiland Langøya. Daar ligt het voormalige vissersdorpje Nyksund, waar zich Holmvik Brygge, onze accommodatie voor de komende 3 nachten, bevindt. Zoals u hopelijk zult merken ligt onze accommodatie bijzonder gunstig om het noorderlicht te kunnen zien.

Noorderlicht Nyksund Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Holmvik Brygge Nyksund
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Is Nyksund het einde van de wereld? 

Winterlicht Vesteralen noorderlichtreis
Foto: Fru Amundsen ©

Het voormalige vissersdorpje Nyksund was enkele tientallen jaren geleden volledig verlaten, maar u zult merken dat de mensen die er nu wonen dit doen uit liefde voor deze bijzondere locatie. Aan het eind van een prachtige route langs de westkant van het eiland Langøya ligt, bereikbaar via een dam, het dorpje Nyksund. Bij ons allereerste bezoek dachten wij dat we ons aan het einde van de wereld bevonden. SSemjon, de eigenaar van van Holmvik Bryge, vertelde ons echter dat in Nyksund de wereld begint.

In de omgeving van Nyksund kunt u op uw gemak een wandeling maken en misschien spot u de otters wel die hier leven. Vanzelfsprekend bekijken we vandaag wat het grillig gevormde eiland Langøya verder aan natuurschoon te bieden heeft. Het Noorse diner wordt vanavond weer door Fru Amundsen voor u bereid en natuurlijk houden we de noorderlichtomstandigheden nauwlettend in de gaten!

noorderlicht vakantie Noorwegen Vesterålen Nyksund Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

 

 

Boottocht op zoek naar zeearenden

Zeearend Foto: Fru Amundsen ©
Zeearend Foto: Fru Amundsen ©

Op deze een na laatste dag van deze reis staat een boottocht op het programma. We rijden eerst naar de buitenkust van de Vesterålen. In Ringstad worden we ontvangen door Ian die ons enthousiast begeleidt bij het zien en fotograferen van ‘zijn’ zeearenden. In een korte introductie legt hij uit hoe de arenden zich gedragen, en geeft hij tips over het fotograferen van de dieren. Vanwege hun enorme maximale spanwijdte van bijna 2,5 meter worden de zeearenden ook wel ‘vliegende deuren’ genoemd. Ian neemt ons na zijn presentatie mee aan boord van zijn catamaran. Nadat u bent voorzien van een warm pak en reddingsvest. Tijdens de boottocht blijven we vlak bij de kust.

De rit van en naar deze excursie maakt de dag alleen maar mooier, alle delen van de Vesterålen zijn de moeite van het bezichtigen meer dan waard en op de terugweg maken we, als de sneeuwsituatie dat toelaat, zeker een stop in Bø bij het beroemde beeld De man uit de zee. Natuurlijk volgen we de ontwikkelingen met betrekking tot het weer en de overige relevante omstandigheden vanavond om het noorderlicht – voor een laatste keer – niet te missen.

Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

 

Thuisreis

Foto: Fru Amundsen ©

Op deze laatste dag hebben we weer een prachtige rit voor de boeg en nemen we na een vroeg ontbijt afscheid van Nyksund en de Vesterålen. Door het besneeuwde landschap rijden we terug naar het vasteland waarbij er onderweg kans is op het zien van elanden.

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. Fru Amundsen brengt u naar het vliegveld Harstad/Narvik (Evenes), waarna u weer terug naar Amsterdam vliegt.

SAS Schiphol noorderlichtreis Vesteralen
Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier