• Zondag 24 februari en 10 maart 2019
 • 8 dagen
 • Amsterdam – Oslo – Evenes v.v.
 • Groepsreis: noorderlicht, husky’s, Samische rendierhouderij
 • 10 maart: volgeboekt!
 • vanaf € 2.149,- p.p.

Op zoek naar het noorderlicht

Bent u ook zo nieuwsgierig naar het noorderlicht? Naar die verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars te midden van duizenden sterren? In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen?

 

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Het programma van deze reis is er bovenal op gericht om het poollicht te kunnen bewonderen, maar overdag ontdekken we het winterlandschap en ondernemen we fantastische activiteiten op deze fascinerende eilanden hoog boven de poolcirkel. Deze reis vliegen we met SAS van Amsterdam via Oslo naar de luchthaven van Evenes in Noord-Noorwegen.

De eilandengroep Vesterålen

Op de Vesterålen is de zee nooit ver weg. De archipel bestaat onder meer uit de eilanden Andøya, Langøya en een deel van het grootste Noorse eiland Hinnøya. Het landschap is gevarieerd: ruige rotsformaties worden afgewisseld met vlakkere stukken land waar zelfs landbouw mogelijk is. De eilanden worden omringd door de Noorse zee en die zee is hier boven de poolcirkel bepalend voor de mogelijkheden van bestaan. De ‘blauwe’ stad Sortland is het administratieve centrum met diverse winkel- en uitgaansmogelijkheden.

Andøya, het meest noordelijk gelegen eiland, is de geboortegrond van poolreiziger Helmer Hanssen, die samen met Roald Amundsen in 1911 als eerste de Zuidpool bereikte. Daarnaast is Andøya bekend vanwege de raketbasis waar internationaal onderzoek wordt verricht naar het noorderlicht.

Meer informatie over de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Activiteiten

Hondeslee Noord-Noorwegen
Foto: Husky Andøy ©

Deze reis biedt een zeer divers activiteitenprogramma. We bezoeken een zalmkwekerij, waar we uitgebreide informatie krijgen over deze voor Noorwegen zo belangrijke tak van industrie en bovendien een boottochtje maken naar de drijvende netten. In het Aurora Spacecenter nemen we deel aan een simulatie waarbij we als astronauten poollichtonderzoek uitvoeren en bij Husky Andøy spannen we de honden voor de slede voor een rit door het winterse landschap. We maken kennis met de enthousiaste Samische Laila en haar rendieren en aan de buitenkust van de Vesterålen maken we een boottocht om op zoek te gaan naar zeearenden. Natuurlijk nemen we ook de tijd om de prachtige omgeving te ontdekken en doen we tijdens deze reis ons uiterste best om het noorderlicht te zien! Alle genoemde excursies en entrees zijn bij de reissom inbegrepen.

Accommodaties

De eerste nacht verblijven we in een hotel in Bjerkvik aan de oever van de Ofotfjord. In het hotel hebben we 2-persoonskamers met een eigen douche en toilet. In Kvalnes verblijven we in Kvalnesbrygga, een voormalige handelspost waar in het verleden de vis aan land werd gebracht en verhandeld. Het gebouw, dat ruim honderd jaar oud is, deed ook dienst als telegraafstation, winkel en woonhuis. Het huis is in 1991 gemoderniseerd. In deze accommodatie delen we de sanitaire voorzieningen.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Holmvik Brygge in Nyksund is een sfeervol verbouwd pakhuis. De douches en toiletten zijn voor algemeen gebruik. Het voormalige sjøhus is prachtig gelegen aan de haven. ‘In Nyksund eindigt de wereld niet, maar begint hij juist,’ volgens Ssemjon, de eigenaar van Holmvik Brygge. De accommodaties in Kvalnes en Nyksund beschikken beide over 2-persoonskamers, een gezamenlijke ruimte en een grote eetkeuken waar we kunnen genieten van heerlijke, Noorse maaltijden. Alle genoemde badkamers kunt u natuurlijk privé gebruiken, het zijn geen open douches zoals bijvoorbeeld in een zwembad of sportaccommodatie. Alle accommodaties tijdens deze reis liggen in de directe nabijheid van de zee of een fjord.

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag.

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • Spaceship Aurora
 • Samische rendierhouderij
 • Hondensledetocht
 • Zalmkwekerij
 • Zeearendsafari
 • Het karakteristieke vissersdorp Nyksund
 • Het verrassende landschap van de Vesterålen
 • Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
 • Letterlijk proeven van de lokale cultuur: er wordt traditioneel Noors voor u gekookt

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot ca. 4 weken voor de vertrekdatum, tenzij het minimaal aantal deelnemers is bereikt.

Prijsinformatie

Vanaf € 2.149,- per persoon, inclusief excursies ter waarde van circa € 350,-

Exclusief €20 boekingskosten

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 7 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies zoals beschreven in het programma en onder ‘Hoogtepunten’
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten à € 20,-

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

Noorderlicht bij Bjerkvik Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht bij Bjerkvik Foto: Fru Amundsen ©

Een eerste kennismaking – ca. 50 km

Met SAS vliegen we naar de Noorse hoofdstad Oslo, waar u aankomt op het vliegveld Gardermoen. Van hieruit vliegen we door naar de luchthaven Harstad/Evenes. De eerste avond verblijven we niet ver van het vliegveld, in het dorp Bjerkvik aan de Ofotfjord. Tijdens een Noors welkomstdiner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we deze eerste avond al op zoek naar het noorderlicht.

Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Bjerkvik Hotel, Noorwegen

Zalmkwekerij Noord-Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorse vis – ca. 270 km

Na het ontbijt rijden we in westelijke richting naar de Vesterålen. Onderweg genieten we van het prachtige winterlandschap en uitzichten. In de buurt van Sortland bezoeken we een zalmkwekerij. Na olie en gas is zalm een van de belangrijkste Noorse exportproducten en in de fjorden langs de Noorse kust liggen ontelbare zalmkwekerijen. Tijdens deze verrassend interessante excursie bekijken we per boot de kweekbakken van dichtbij, horen we veel informatie over het kweken van zalm en natuurlijk wordt er zalm geproefd!

In de loop van de middag arriveren we bij onze accommodatie Kvalnesbrygga. Deze accommodatie ligt op het langgerekte eiland Andøya, direct aan zee met een prachtig vrij uitzicht op het water en de bergen om ons heen. We houden voor u de weersomstandigheden en noorderlichtactiviteit in de gaten en gaan eropuit als de omstandigheden daartoe aanleiding geven. De directe omgeving van deze accommodatie is zeer geschikt om het noorderlicht waar te nemen.

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Noorderlicht bij Kvalnesbrygga, Noorwegen
Foto: Kenneth Pettersen ©
Bevroren waterval onderweg, Foto: Fru Amundsen ©
Bevroren waterval onderweg, Foto: Fru Amundsen ©

Strandwandeling – ca. 100 km

Spaceship Aurora Andenes Noorwegen
Foto: Spaceship Aurora

Vanochtend bezoeken we het gloednieuwe bezoekerscentrum van de raketbasis in Andenes. Op deze locatie leren we meer over poollichtonderzoek en de Noorse ruimtevaart. Door middel van een simulatie in een nagebouwd ruimteschip ervaart u waar een astronaut mee te maken krijgt en ziet u het poollicht vanuit de ruimte als een gekleurde rivier boven de aarde zweven. Voordat we terugrijden naar onze accommodatie Kvalnesbrygga maken we nog een rit over dit noordelijkste eiland van de Vesterålen. We volgen een deel van de Nationaal Toeristische Route die over Andøya loopt en ons onder meer langs het hagelwitte strand van Bleik voert. Wat dacht u van een strandwandeling zo’n 400 km boven de poolcirkel? Hopelijk dient ook vanavond het noorderlicht zich aan.

Bleikoya, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Andoya, Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Enthousiaste husky’s – ca. 100 km

Foto: Husky Andøy ©
Foto: Husky Andøy ©

Vandaag is het tijd voor actie! We rijden naar Nygård waar we een rit met een hondenslede gaan maken. Eerst maken we uitgebreid kennis met de honden en daarna hebt u twee keuzemogelijkheden: met een span van 2 honden zelf een slede besturen voor een tocht in de omgeving of meerijden op een slede met een wat groter span en een gids. Samen met de mensen van Husky Andøy wordt gekeken welke variant voor u het meest geschikt is. Omdat we niet allemaal tegelijk met de hondenslede mee kunnen, hebben we ook gelegenheid om in de omgeving wat te wandelen en krijgen we een rondleiding op het terrein van Husky Andøy.

Tegen het eind van de middag zijn we terug in Kvalnesbrygga en start Fru Amundsen weer met de voorbereidingen voor een traditioneel Noors diner. Ook vanavond houden we het weer en de overige relevante omstandigheden in de gaten om het noorderlicht niet te missen als het zich vertoont.

Foto: Husky Andøy ©
Foto: Husky Andøy ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Rendieren, Inga Sami Siida, Vesterålen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Samische tradities – ca. 130 km

We nemen afscheid van Kvalnesbrygga en rijden terug naar Hinnøya, het grootste eiland van Noorwegen. Voordat we oversteken naar Langøya maakt u eerst nog kennis met de mensen en dieren van een Samische rendierhouderij. De leden van de familie Inga zijn een van de weinige rendierhouders op de Vesterålen en Lofoten. Hun werkzaamheden staan nog bol van tradities maar ook van noodgedwongen aanpassingen omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden nu anders zijn dan enkele tientallen jaren geleden. De Samische Laila zal er ons niet alleen alles over vertellen, maar ons ook veel laten zien. Als u wilt kunt u helpen met het voeren van de rendieren. Tijdens het bezoek serveert Laila ons een typisch Samisch gerecht met rendiervlees waarbij een vegetarisch alternatief natuurlijk mogelijk is.

’s Middags rijden we via het stadje Sortland naar de noordpunt van het eiland Langøya. Daar ligt het voormalige vissersdorpje Nyksund, waar zich onze accommodatie voor de komende 3 nachten bevindt. Zoals u hopelijk zult merken ligt onze accommodatie bijzonder gunstig om het noorderlicht te kunnen zien.

Noorderlicht Nyksund Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Holmvik Brygge Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Het einde van de wereld? – ca. 50 km

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Het voormalige vissersdorpje Nyksund was enkele tientallen jaren geleden volledig verlaten, maar u zult merken dat de mensen die er nu wonen dit doen uit liefde voor deze bijzondere locatie. Honderd jaar geleden was Nyksund het op een na grootste vissersdorp van de Vesterålen vanwege de nabijgelegen visgronden. De komst van motorboten maakte die nabijheid minder noodzakelijk en de haven van Nyksund was niet geschikt voor grotere schepen, dus de vissers trokken weg. Inmiddels is het dorp weer in opbouw en vestigen mensen zich hier weer permanent, ongetwijfeld aangetrokken door de schitterende, afgelegen ligging.

In de omgeving van Nyksund kunt u op uw gemak een wandeling maken en misschien spot u de otters wel die hier leven. Vanzelfsprekend bekijken we vandaag wat het grillig gevormde eiland Langøya verder aan natuurschoon te bieden heeft. Het Noorse diner wordt vanavond weer door Fru Amundsen voor u bereid en natuurlijk houden we de noorderlichtomstandigheden nauwlettend in de gaten!

Kabeljauw op de Lofoten, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Zeearend Foto: Fru Amundsen ©
Zeearend Foto: Fru Amundsen ©

Vliegende deuren – ca. 180 km

Op deze een na laatste dag van deze reis staat een boottocht op het programma. We rijden eerst naar de buitenkust van de Vesterålen. In Ringstad worden we ontvangen door Ian die ons enthousiast begeleidt bij het zien en fotograferen van ‘zijn’ zeearenden. In een korte introductie legt hij uit hoe de arenden zich gedragen, en geeft hij – voor wie wil – tips over het fotograferen van de dieren. Vanwege hun enorme maximale spanwijdte van bijna 2,5 meter worden de zeearenden ook wel ‘vliegende deuren’ genoemd. Ian neemt ons na zijn presentatie mee aan boord van zijn RIB-boot, nadat u voorzien bent van een warm pak en reddingsvest. Tijdens de boottocht blijven we vlak bij de kust.

De rit van en naar deze excursie maakt de dag alleen maar mooier, alle delen van de Vesterålen zijn de moeite van het bezichtigen meer dan waard en op de terugweg maken we, als de sneeuwsituatie dat toelaat, zeker een stop in Bø bij het beroemde beeld De man uit de zee. Natuurlijk volgen we de ontwikkelingen met betrekking tot het weer en de overige relevante omstandigheden vanavond om het noorderlicht – voor een laatste keer – niet te missen als het zich vertoont.

Vesteralen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Weg bij Nyksund, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Thuisreis – ca. 170 km

Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Op deze laatste dag hebben we weer een prachtige rit voor de boeg en nemen we na een vroeg ontbijt afscheid van Nyksund en de Vesterålen. Door het besneeuwde landschap rijden we terug naar het vasteland waarbij er onderweg een grote kans is op het zien van elanden.

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. Fru Amundsen brengt u naar het vliegveld Evenes (Harstad/Narvik), waarna u met SAS via Oslo weer terug naar Amsterdam vliegt.

Vlucht naar Evenes Foto: Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Boekingsformulier