Wondere Wereld van het Noorderlicht (noorderlichtreis, 8 dagen)

Op zoek naar het noorderlicht

In donkere winternachten vertoont zich in het noorden van Scandinavië soms ineens het noorderlicht. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In allerlei kleuren groen - maar soms ook met roze en violet. Wilt u dit magische licht ook beleven?

Wondere Wereld van het Noorderlicht

Fru Amundsen organiseert in februari en maart 2018 spectaculaire 8-daagse winterreizen naar de de Vesterålen en Lofoten:
- zondag 18 tot en met 25 februari 2018
- zondag 4 tot en met 11 maart 2018

Noorderlicht, Lofoten, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

Wondere Wereld van het Noorderlicht wordt uitgevoerd met maximaal 7 deelnemers en deskundige reisleiding. Het programma van de reis is er bovenal op gericht om het poollicht te kunnen bewonderen, maar overdag genieten we van het winterlandschap en maken we kennis met de cultuur en het dierenleven op deze fascinerende eilanden ten noorden van de poolcirkel.

Lofoten & Vesterålen
Het landschap van deze eilandengroepen staat bekend om zijn steil oprijzende bergen en sprookjesachtige lichtval door de lagere stand van de zon op deze breedtegraad. Zowel op de Lofoten als op de Vesterålen is de zee nooit ver weg. De eilanden worden omringd door de Noorse zee en de lokale geschiedenis en tradities bepalen tot op de dag van vandaag de visserij. Dankzij de Warme Golfstroom is het hier in de winter over het algemeen niet kouder dan enkele graden onder nul. De eilanden omvatten verrassende zand- en kiezelstranden en authentieke vissersdorpjes en er leven hier zeearenden, eidereenden, rendieren en elanden.

Meer informatie over deze eilanden, de winter in Noorwegen en het noorderlicht leest u hier.

Activiteiten
Tijdens deze winterreis gaan we ’s avonds op jacht naar het noorderlicht en bieden we overdag boeiende en gevarieerde activiteiten. We nemen een kijkje bij een Samische rendierhouderij waar de enthousiaste Laila ons vertelt over de geschiedenis van haar volk en ons meeneemt naar de rendieren die in de winter bij haar thuis zijn. De oversteek van de Vesterålen naar de Lofoten maken we met de beroemde Hurtigruten. We varen door de Raftsundet – een van de mooiste etappes van deze zeereis. De Vesterålen en Lofoten verkennen we met onze 9-persoonsbus en natuurlijk ontdekken we de eilanden ook per boot. Op de Vesterålen bezoeken we een zalmkwekerij, waar we uitgebreide informatie krijgen over deze voor Noorwegen zo belangrijke tak van industrie en bovendien een boottochtje maken naar de drijvende netten. De laatste dag op de Lofoten gaan we het water op om zeearenden te spotten. Vanuit Svolvær varen we met een authentieke vissersboot langs de spectaculaire kustlijn van de Lofoten. Al deze excursies en de entrees zijn bij de reissom inbegrepen.

Accommodatie
Holmvik Brygge in Nyksund is een sfeervol verbouwd pakhuis met 2-persoonskamers, een grote eetkeuken en een gezellige recreatieruimte. De douches en toiletten zijn voor gemeenschappelijk gebruik maar kunt u natuurlijk privé gebruiken, het zijn geen open douches zoals bijvoorbeeld in een zwembad of sportaccommodatie.

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

In Svolvær overnachten we in gezellige accommodaties die van oudsher nauw verbonden waren met de visserij, maar tegenwoordig geschikt zijn gemaakt als onderkomen voor toeristen en aangepast aan de moderne tijd. Alle accommodaties tijdens deze reis liggen in de directe nabijheid van de zee of een fjord.

De overnachtingen en ook de maaltijden zijn bij de groepsreizen van Fru Amundsen inclusief. Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u beslist een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Kaart

Wondere Wereld Noorderlicht

Dag1

Noorderlicht Noord-Noorwegen, Foto: Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

DAG 1 - ca. 50 km

Met SAS vliegen we naar de Noorse hoofdstad Oslo, waar u aankomt op het vliegveld Gardermoen. Van hieruit vliegen we door naar de luchthaven Harstad/Evenes.

De eerste avond verblijven we niet ver van het vliegveld, in het dorp Bjerkvik aan de Ofotfjord. Tijdens een Noors welkomstdiner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we deze eerste avond al op zoek naar het noorderlicht.

Bjerkvik Hotel, Noorwegen

Bjerkvik Hotel, Noorwegen

Scandinavian Airlines (SAS)

 

 

Dag 2

Zalmkwekerij Noord-Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

DAG 2 – ca. 270 km

Na het ontbijt rijden we in westelijke richting naar de Vesterålen. Onderweg genieten we van het prachtige winterlandschap en uitzichten. In de buurt van Sortland bezoeken we een zalmkwekerij. Na olie en gas is zalm een van de belangrijkste Noorse exportproducten en in de fjorden langs de Noorse kust liggen ontelbare zalmkwekerijen. Tijdens deze verrassend interessante excursie bekijken we per boot de kweekbakken van dichtbij, horen we veel informatie over het kweken van zalm en natuurlijk wordt er zalm geproefd!

In de loop van de middag arriveren we bij onze accommodatie Holmvik Brygge in Nyksund. Het voormalige sjøhus is prachtig gelegen aan de haven. ‘In Nyksund eindigt de wereld niet, maar begint hij juist,’ volgens Ssemjon, de eigenaar van Holmvik Brygge. Zoals u hopelijk zult merken ligt onze accommodatie bijzonder gunstig om het noorderlicht te kunnen zien, mits het weer en de overige omstandigheden die daarvoor nodig zijn meewerken.

Kabeljauw, Vesterålen, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht Nyksund Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 3

Rendier, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

DAG 3 – ca. 140 KM

Vandaag bezoeken we een Samische rendierhouderij. De leden van de familie Inga zijn een van de weinige rendierhouders op de Vesterålen en Lofoten. Hun werkzaamheden staan nog bol van tradities maar ook van noodgedwongen aanpassingen omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden nu anders zijn dan enkele tientallen jaren geleden. De Samische Laila zal er ons niet alleen alles over vertellen, maar ons ook veel laten zien. Als u wilt kunt u helpen met het voeren van de rendieren. Let ook eens op de bijzondere poten van de rendieren die zo zijn ontwikkeld dat het rendier niet diep in de sneeuw zakt en zich dus gemakkelijk kan voortbewegen. Ook kunt u de rangorde van de rendieren observeren: het rendier met het grootste gewei, ongeacht of het een mannetje of een vrouwtje is, is de baas. De dieren die het laagst in de rangorde staan, laten zich het gemakkelijkst door mensen voeren en aanraken.

Tijdens het bezoek serveert Laila ons een typisch Samisch gerecht met rendiervlees waarbij een vegetarisch alternatief natuurlijk mogelijk is. ’s Middags hebben we gelegenheid voor een bezoek aan Sortland en we kunnen Nyksund en omgeving nog wat verder verkennen. Ook vanavond houden we de weersomstandigheden en de noorderlichtactiviteit in de gaten zodat we dit wondere schouwspel niet missen als het zich vertoont. We overnachten in Nyksund.

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht, Fru Amundsen, Noord-Noorwegen

Foto Fru Amundsen ©

Dag 4

Foto: Hans Seuters ©

Foto: Hans Seuters ©

DAG 4 – ca. 50 km

Het voormalige vissersdorpje Nyksund was enkele tientallen jaren geleden volledig verlaten, maar u zult merken dat de mensen die er nu wonen dit doen uit liefde voor deze bijzondere locatie. Honderd jaar geleden was Nyksund het op een na grootste vissersdorp van de Vesterålen vanwege de nabijgelegen visgronden. De komst van motorboten maakte die nabijheid minder noodzakelijk en de haven van Nyksund was niet geschikt voor grotere schepen, dus de vissers trokken weg. Inmiddels is het dorp weer in opbouw en vestigen mensen zich hier weer permanent, ongetwijfeld aangetrokken door de schitterende, afgelegen ligging.

In de omgeving van Nyksund kunt u op uw gemak een wandeling maken en misschien spot u de otters wel die hier leven. Vanzelfsprekend bekijken we vandaag wat het grillig gevormde eiland Langøya verder aan natuurschoon te bieden heeft. Het Noorse diner wordt vanavond weer door Fru Amundsen voor u bereid en natuurlijk houden we de noorderlichtomstandigheden nauwlettend in de gaten!

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 5

Foto: Hans Seuters ©

Foto: Hans Seuters ©

DAG 5 - ca. 100 km + HURTIGRUTEN

Vanochtend nemen we afscheid van Nyksund want vandaag verruilen we de Vesterålen voor de Lofoten. We rijden naar Stokmarknes voor een bezoek aan het Hurtigrutemuseum.  Op verzoek van de Noorse regering zette Richard With op 2 juli 1893 met het stoomschip Vesteraalen koers naar Noord-Noorwegen om een route uit te stippelen die de verre arctische gebieden met het zuiden van het land zou verbinden en daarmee werd de Hurtigruten een feit.

Tegenwoordig vaart deze kustexpres in twaalf dagen van Bergen naar Kirkenes en terug. Vroeger vooral voor transport van post, goederen en personen, tegenwoordig ook als toeristische attractie. En was de eerste reis van Trondheim naar Hammerfest nog een hachelijke expeditie, tegenwoordig wordt met moderne, comfortabele schepen gevaren. Na het bezoek aan het Hurtigrutemuseum schepen we in voor een van de spectaculairste trajecten van de Hurtigruten, de reis door de Raftsundet naar Svolvær, de hoofdstad van de Lofoten. Installeer u op een stoel bij het raam of geniet buiten op het dek van het fenomenale uitzicht. Om 18.30 uur legt de Hurtigruten aan in Svolvær en is het maar een paar minuten rijden naar onze accommodatie.

Noorderlicht Lofoten, Fru Amundsen

Foto: Fru Amundsen ©

Dag 6

Noorderlicht Noord-Noorwegen, Fru Amundsen

Foto Fru Amundsen ©

DAG 6 - ca. 170 KM

De Lofoten zijn beroemd vanwege het landschap en de visserij en tijdens onze dagtocht over de eilanden zullen we begrijpen waarom. Op de Lofoten spreekt men van de binnenkust en de buitenkust. De buitenkust is de noordwestkust langs de Noorse Zee - een kust die vaak is blootgesteld aan hevige stormen, regen en mist. Vandaag gaan wij een kijkje nemen bij enkele prachtige stranden langs deze kust. IJs en weder dienende bezoeken we het dorpje Unstad, omsloten door hoge bergen - en het strand bij Utakleiv. We onderbreken onze rit regelmatig om rond te kijken en een stukje te wandelen. Ook rijden we naar Henningsvær, vanwege de magnifieke ligging een van de meest bekende vissersplaatsjes aan de binnenkust. Henningsvær is gebouwd op diverse kleine eilanden en wordt aan alle kanten omgeven door de zee. Om de inwoners tegen de invloeden van de zee te beschermen is in 1934 onder meer een waterkering gebouwd die de 2 grootste eilanden verbindt. Het uitzicht vanaf de waterkering is een van de meest gefotografeerde plekjes op de Lofoten. Sinds 1983 is Henningsvær door een brug verbonden met de rest van de Lofoten.

Aan het eind van de middag rijden we weer terug naar Svolvær. Na het door Fru Amundsen verzorgde Noorse diner hopen we dat het sprookjesachtige noorderlicht zich weer vertoont en als het nodig is, gaan we daarvoor op pad.

Haukland Utakleiv Noorwegen

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

Dag 7

Foto Fru Amundsen ©

Foto Fru Amundsen ©

DAG 7 - ca. 10 km

Deze dag verkennen we de omgeving vanaf het water: er staat een boottocht in de omgeving van Svolvær gepland. We starten met een fotopresentatie over de natuur en het dierenleven in dit arctische gebied. Vervolgens gaan we aan boord van een gerenoveerde, traditionele vissersboot en varen we over de Vestfjord langs de prachtige fjordenkust van de Lofoten. De kans om zeearenden te zien is hier erg groot! Deze enorme vogels hebben een spanwijdte van wel 2,5 meter. Aan de kop is te zien of het een jonge vogel is: bij jonge vogels is deze bruin in plaats van wit.

In de middag hebt u nog tijd voor een wandeling in of vlakbij Svolvær, of om te winkelen als u dat wilt. Hopelijk werken ook vanavond de omstandigheden mee zodat u nog een laatste keer het noorderlicht kunt zien!

Henningsvær, Lofoten, Noorwegen

Foto: Fru Amundsen ©

Natuursafari, Noord-Noorwegen, Fru Amundsen

Foto Fru Amundsen ©

Zeearend, Vesteralen, Noorwegen

Foto Fru Amundsen ©

Dag 8

Noorderlicht, Lofoten, Noorwegen

Foto Fru Amundsen ©

DAG 8 - ca. 165 km

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. Na een vroeg ontbijt is het tijd voor de prachtige rit naar het vliegveld Harstad/Narvik (Evenes) waarbij het onderweg weer raadzaam is te letten op rendieren en/of elanden.

Lofoten rorbuer uitzicht, Noorwegen

Foto Fru Amundsen ©

De Reis

Vertrek: zondag 18 februari 2018 (deze reis is volgeboekt!) en zondag 4 maart 2018 (Ook deze reis is volgeboekt! Stuur ons een mail op info@fruamundsen.nl als u belangstelling hebt voor deze reis in 2019.)
Duur: 8 dagen
Soort: noorderlichtreis, groepsreis met maximaal 7 deelnemers

Hoogtepunten

• Noorderlichtsafari’s
• Samische rendierhouderij Inga Sami Siida
• Hurtigrutemuseum
• Hurtigruten van Stokmarknes naar Svolvær
• Bezoek zalmkwekerij
• De prachtige natuur van de Lofoten
• Natuursafari per boot in het rijk van de zeearend
• Interessante informatie over lokale geschiedenis, gewoonten en gebruiken
• Letterlijk proeven van de lokale cultuur: er wordt traditioneel Noors voor u gekookt

Deze reis vindt plaats met een minimum van 6 en een maximum van 7 deelnemers.

Let op! Deze reis is te boeken tot ca. 6 weken voor de vertrekdatum, tenzij het minimaal aantal deelnemers is bereikt.


Prijsinformatie

Vanaf € 2.069,- per persoon, inclusief excursies ter waarde van ca. € 300,-

Exclusief €20 boekingskosten
Boekingsformulier >>

Inbegrepen

• Retourvluchten Amsterdam-Oslo en Oslo-Evenes, inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
• 7 overnachtingen
• Vervoer in Noorwegen
• Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner). Er wordt traditioneel Noors voor u gekookt.
• Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
• Excursies en entrees zoals beschreven in het programma en onder 'Hoogtepunten'
• Begeleiding door ervaren reisleiding
• STO-Reisgarantie

Niet inbegrepen

• Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
• Reis- en annuleringsverzekering
• € 20,- boekingskosten

Naar mate de vertrekdatum dichterbij komt, bestaat de kans dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.


Print Friendly, PDF & Email