Noorderlichtreis Noorderlicht met volle maan Foto: Fru Amundsen ©

Hoogtepunten

 • Noorderlichtsafari’s
 • De mooiste etappe van de zeereis met de Hurtigruten
 • Bezoek Samische rendierhouderij
 • Bezoek zalmkwekerij, inclusief proeverij
 • Zeearenden zien tijdens een schitterende boottocht
 • Genieten van de Lofoten en de Vesterålen
 • Datum en prijs

  • Zondag 27 februari 2022 
  • Minimaal 6, maximaal 7 deelnemers
  • 8 dagen
  • Amsterdam – Evenes v.v. (niet rechtstreeks)
  • Geannuleerd

Noorderlichtreis: Wondere Wereld van het Noorderlicht

Noorderlichtreis naar de Lofoten en Vesterålen

noorderlichtreis vesteralen
Nyksund Foto: Fru Amundsen ©

In donkere winternachten vertoont zich in het noorden van Scandinavië soms ineens het noorderlicht. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In allerlei kleuren groen – maar soms ook met roze, grijs en violet. Het noorderlicht is magisch en u waant zich in een wondere wereld!

Het programma van de noorderlichtreis Wondere Wereld van het Noorderlicht is er bovenal op gericht om het poollicht te kunnen bewonderen. Overdag maken we boeiende excursies. Zo varen we tijdens deze unieke reis mee op een van de schepen van de beroemde Hurtigruten van de Vesterålen naar de Lofoten.

Wat de manier van reizen van Fru Amundsen zo bijzonder maakt leest u hier.

Landschap van de Lofoten en Vesterålen

Winter Vesteralen
Foto: Fru Amundsen ©

Het landschap van deze eilandengroepen staat bekend om zijn steil oprijzende bergen en, in deze tijd van het jaar, sprookjesachtige lichtval door de lage stand van de zon. Zowel op de Lofoten als op de Vesterålen is de zee nooit ver weg. Het land wordt omringd door de Noorse zee en de lokale geschiedenis en tradities bepalen tot op de dag van vandaag het leven en de visserij. Dankzij de Warme Golfstroom is het hier in de winter over het algemeen niet kouder dan enkele graden onder nul. Bijna onvoorstelbaar als u zich bedenkt dat we ons enkele honderden kilometers boven de poolcirkel bevinden. De eilanden omvatten verrassende zand- en kiezelstranden en authentieke vissersdorpjes en er leven hier zeearenden, eidereenden, rendieren en elanden.

Hurtigruten 

Met de komst van de Hurtigruten in 1893 was in Noord-Noorwegen eindelijk sprake van een betrouwbare vervoersdienst voor goederen en mensen. Tegenwoordig wordt Hurtigruten gezien als een van de grootste attracties van Noorwegen en internationaal erkend als ’s werelds mooiste zeereis. Eén van de allermooiste etappes maken wij deze reis mee wanneer we oversteken van de Vesterålen naar de Lofoten. Na een bezoek aan het onlangs compleet verbouwde Hurtigrutenmuseum vertrekken we vanaf Stokmarknes. De cruise brengt ons door de Raftsundet naar Svolvær.

Hurtigruten noorderlichtreis lofoten vesteralen
Hurtigruten – Foto: Feikje Bosveld

Onderweg passeren we de Trollfjord, met zijn breedte van slechts 100 meter bij de monding in de Raftsundet en de hoge steile bergen aan weerszijden biedt deze fjordarm een spectaculair uitzicht.

Meer over Hurtigruten leest u op onze website via deze link en voor een kaart van de hele vaarroute langs de Noorse kust klik hier.

Overige activiteiten

Naast deze bijzondere vaartocht met de Hurtigruten maakt ook een bezoek aan een Samische rendierhouderij deel uit van het programma. De Samische rendierhoudster Laila vertelt ons enthousiast over de geschiedenis van haar volk en ze neemt ons mee naar haar rendieren. Op de Vesterålen bezoeken we een zalmkwekerij, waar we uitgebreide informatie krijgen over deze voor Noorwegen zo belangrijke tak van industrie. De laatste dag op de Lofoten gaan we het water op om zeearenden te spotten. Vanuit Svolvær varen we langs de spectaculaire kustlijn van de Lofoten.

Bekijk hier een korte film die een goede indruk geeft van deze reis.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Vanaf € 2.159,- p.p.

Een eventuele toeslag wordt bepaald door de prijs van het vliegticket. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de kans groter dat er geen vliegtickets in de goedkoopste boekingsklasse meer beschikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, dan nemen wij in verband met de toeslag eerst contact met u op, voordat uw boeking definitief wordt.

In verband met het herstel van het vliegverkeer in verband met de Covid-19 pandemie zijn de exacte vluchttijden en route pas kort voor vertrek bekend.

Er is in principe geen toeslag voor alleenreizenden, maar afhankelijk van de groepssamenstelling vragen we u wel een kamer met iemand van uw eigen geslacht te delen. Wilt u een kamer voor uzelf, dan is dat, indien beschikbaar, mogelijk tegen betaling van een toeslag. Elke accommodatie heeft altijd twee of meer badkamers/douches voor gezamenlijk gebruik, waar u natuurlijk wel privé over beschikken kunt.

Inbegrepen

 • Retourvluchten Amsterdam-Evenes (niet rechtstreeks), inclusief 8 kg handbagage en 23 kg ruimbagage, in de klasse voor het laagste tarief. Voor andere klassen geldt een toeslag
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer in Noorwegen
 • Volpension: vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8 (ontbijt, lunchpakket en diner).
 • Koffie, thee en frisdrank in de groepsaccommodaties
 • Excursies en entrees zoals beschreven in het programma
 • Begeleiding door ervaren reisleiding
 • STO-reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Overige drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte PCR-test met reisverklaring
 • Boekingskosten à € 20,-

Bjerkvik Hotell, Bjerkvik

De eerste nacht verblijven we in een lokaal populair hotel in Bjerkvik. Hier beschikken we over 2-persoonskamers met een eigen badkamer met douche en toilet. Dit hotel ligt aan de oever van Ofotfjord met uitzicht op Narvik.

Bjerkvik Hotell, Bjerkvik, Noorwegen
Foto: Bjerkvik Hotell ©

Holmvik brygge, Nyksund

Op het noordelijk deel van het eiland Langøya ligt het kleine vissersdorp Nyksund. Nyksund heeft maar enkele tientallen vaste bewoners en we overnachten daar in het sfeervol verbouwd pakhuis Holmvik Brygge, dat direct aan het water ligt. De aanwezige douches en toiletten worden gedeeld.

Arctic Day & Night Co-working noorderlicht Noorwegen
Foto: Holmvik Brygge ©

Lofoten rorbuer, Svolvær

In Svolvær overnachten we in Lofoten Rorbuer,een gezellige accommodatie die van oudsher nauw verbonden was met de visserij. Tegenwoordig is het gebouw geschikt gemaakt als onderkomen voor toeristen en aangepast aan de moderne tijd.  De accommodatie bevindt zich op loopafstand van het centrum van Svolvær. Al is Kabelvåg het historische centrum van Lofoten, toch wordt Svolvær beschouwd als de hoofdstad van de eilandengroep.

Svolvaer noorderlicht noorderlichtreis lofotenFoto: Lofoten Rorbuer ©
Foto: Lofoten Rorbuer ©

Noorderlicht in Nyksund, Noorwegen, Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlicht

Het noorderlicht met al zijn verschillende tinten groen – maar ook rood, wit, blauw of paars heeft sinds mensenheugenis tot de verbeelding gesproken. In sluiers, dansend of heel rustig vlak boven de horizon. In een strakke baan langs de hemel of in wonderlijke figuren die onophoudelijk van vorm veranderen. Onvoorspelbaar, magisch, betoverend mooi!

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot.

Poollichtovaal

De zogenaamde poollichtovaal (een zone rond de noordpool waar vrijwel altijd poollichtactiviteit is) ligt boven de Lofoten & Vesterålen. Zodra het aan het eind van de zomer weer donker genoeg wordt, zou het noorderlicht weer te zien kunnen zijn. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel dat zich niet laat regisseren, maar tijdens deze reis doen we er alles aan om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.  Wij zagen het tijdens meer dan 95% van de door ons uitgevoerde noorderlichtreizen het noorderlicht met het blote oog. De ligging van de eilandengroepen maken de Vesterålen en Lofoten uitermate geschikt voor het waarnemen van het noorderlicht.

Noorderlicht Kvalnesbrygga Vesteralen Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Noorderlichtfotografie

Noorderlicht zien is één, het fotograferen ervan is twee en is een droom van vele (hobby)fotografen en reizigers. Fru Amundsen helpt u graag met het fotografisch vastleggen van het noorderlicht. U hebt minimaal een camera nodig waarvan u de sluitertijd apart kunt instellen. Een statief en een afstandsbediening voor uw camera helpen om tot een goed resultaat te komen. Een zelfontspanknop werkt overigens ook prima. Denk ook aan een extra accu of reservebatterijen. In koudere omstandigheden lopen deze namelijk extra snel leeg. Een fototoestel is sowieso een mooi hulpmiddel om het poollicht te ontdekken: een camera neemt het eerder waar dan een mens met het blote oog. Voordat u met Fru Amundsen naar Noorwegen vertrekt, geven we u nog meer tips zodat u eventueel vooraf thuis kunt oefenen. Des te beter kunt u van het licht genieten als het zich daadwerkelijk vertoont!

Waarom reizen met Fru Amundsen

 • Kleine groepen: maximaal 7 deelnemers
 • Smullen van traditioneel Noorse gerechten
 • Ervaren reisleiding
 • Karakteristieke accommodaties
 • Interessante en afwisselende excursies
 • We vertellen over geschiedenis, natuur, cultuur en tradities
 • Duidelijkheid over de prijs
 • Aangesloten bij garantieregeling STO-Garant
Ontdek Noorwegen met Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen

Meer algemene informatie over reizen met Fru Amundsen in een kleine groep leest u hier.

Ervaringen van deelnemers aan de reizen van Fru Amundsen leest u hier

Kennismaken met de Noorse keuken

Om onze gasten kennis te laten maken met Noorwegen in al zijn facetten besteden we tijdens onze reizen veel aandacht aan de Noorse cultuur en tradities. Traditioneel Noorse maaltijden zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en wij serveren onze gasten dan ook graag echte husmannskost, het algemene begrip voor goede, degelijke en voedzame kost, gemaakt van Noorse ingrediënten.

Naast het diner zorgen wij natuurlijk ’s ochtends voor een uitgebreide Noorse ontbijttafel. Meestal maakt u dan ook zelf uw lunchpakket klaar. Als we in een accommodatie overnachten waar we niet in de gelegenheid zijn zelf de maaltijden te bereiden, maken we goede afspraken met de kok om u toch zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Noorse husmannskost.

drinkkop Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

Wanneer we eropuit gaan nemen we vaak thermoskannen met koffie en thee mee. Dit drinken we uit onze Fru Amundsen drinkmok!

 

 

Foto: Fru Amundsen ©

Een aantal recepten die we bereiden tijdens de reizen van Fru Amundsen hebben we gebundeld in ons kookboekje “Smullen met Fru Amundsen”.

Dag tot Dag

Bjerkvik aan de Ofotfjord

Noorderlichtreis Noord-Noorwegen, Foto: Fru Amundsen
Foto: Fru Amundsen ©

We vliegen vanaf Amsterdam naar de luchthaven Evenes (Harstad/Narvik).

De eerste avond verblijven we niet ver van het vliegveld, in het dorp Bjerkvik aan de Ofotfjord. Tijdens een Noors welkomstdiner maken we kennis met elkaar en geven we u een indruk van wat u tijdens de reis kunt verwachten. Als de omstandigheden gunstig zijn, gaan we deze eerste avond al op zoek naar het noorderlicht.

Bjerkvik Hotel, Noorwegen
Bjerkvik Hotel, Noorwegen

Bezoek aan een zalmkwekerij

Zalmkwekerij Noord-Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

We verlaten Bjerkvik en rijden in westelijke richting naar de Vesterålen. Onderweg genieten we van het prachtige winterlandschap en uitzicht. In de buurt van Sortland bezoeken we een zalmkwekerij. Na olie en gas is zalm een van de belangrijkste Noorse exportproducten en in de fjorden langs de Noorse kust liggen ontelbare zalmkwekerijen. Tijdens deze verrassend interessante excursie bekijken we wanneer het mogelijk is per boot de kweekbakken van dichtbij, horen we veel informatie over het kweken van zalm en natuurlijk wordt er zalm geproefd!

’s Middags arriveren we bij onze accommodatie Holmvik Brygge in Nyksund. Het voormalige sjøhus is prachtig gelegen aan de haven. ‘In Nyksund eindigt de wereld niet, maar begint hij juist,’ volgens Ssemjon, de eigenaar van Holmvik Brygge. Zoals u hopelijk zult merken ligt onze accommodatie bijzonder gunstig om het noorderlicht te kunnen zien, mits het weer en de overige omstandigheden die daarvoor nodig zijn meewerken.

Noorderlicht noorderlichtreis Nyksund Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
Stokvis, Vesterålen, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

De rendieren van Laila Inga

Rendier, Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©

Vandaag bezoeken we een Samische rendierhouderij. De leden van de familie Inga behoren tot de weinige rendierhouders op de Vesterålen en Lofoten. Hun werkzaamheden staan nog bol van tradities maar ook van noodgedwongen aanpassingen omdat bijvoorbeeld de weersomstandigheden nu anders zijn dan enkele tientallen jaren geleden. De Samische Laila zal er ons niet alleen alles over vertellen, maar ons ook veel laten zien. Als u wilt kunt u helpen met het voeren van de rendieren.

Tijdens het bezoek serveert Laila ons een typisch Samisch gerecht met rendiervlees waarbij een vegetarisch alternatief natuurlijk mogelijk is. ’s Middags hebben we gelegenheid voor een bezoek aan Sortland, ook wel de blauwe stad genoemd. Ook vanavond houden we de weersomstandigheden en de noorderlichtactiviteit in de gaten zodat we dit wondere schouwspel niet missen als het zich vertoont. We overnachten in Nyksund.

Noorderlicht, noorderlichtreis, Fru Amundsen, Noord-Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©
"<yoastmark
Foto Fru Amundsen ©
"<yoastmark
Foto Fru Amundsen ©

Naar het einde van de wereld

Foto: Hans Seuters ©
Foto: Hans Seuters ©

Het voormalige vissersdorpje Nyksund was enkele tientallen jaren geleden volledig verlaten, maar u zult merken dat de mensen die er nu wonen dit doen uit liefde voor deze bijzondere locatie. Honderd jaar geleden was Nyksund het op een na grootste vissersdorp van de Vesterålen vanwege de nabijgelegen visgronden. De komst van motorboten maakte die nabijheid minder noodzakelijk en de haven van Nyksund was niet geschikt voor grotere schepen, dus de vissers trokken weg. Inmiddels is het dorp weer in opbouw en vestigen mensen zich hier weer permanent, ongetwijfeld aangetrokken door de schitterende, afgelegen ligging.

Holmvik Brygge is een gebouw dat ooit dienst heeft gedaan als verwerkingsbedrijf voor kaviaar. Ssemjon Gerlitz heeft samen met een vriend het gebouw vanaf de grond weer opgebouwd voornamelijk met hergebruik van materialen gevonden in en rond Nyksund.

In de omgeving van Nyksund kunt u op uw gemak een wandeling maken en misschien spot u de otters wel die hier leven. Vanzelfsprekend ontdekken we ook wat het grillig gevormde eiland Langøya verder aan natuurschoon te bieden heeft. Het Noorse diner wordt vanavond weer door Fru Amundsen voor u bereid en natuurlijk houden we de omstandigheden buiten weer nauwlettend in de gaten tijdens deze noorderlichtreis!

Noorderlicht Nyksund noorderlichtreis Noord-Noorwegen
Foto: Fru Amundsen ©
noorderlichtreis Nyksund noorderlicht Vesteralen
Foto: Fru Amundsen ©

Dag 5

Met de Hurtigruten naar Svolvær

Hurtigrutenmuseum Foto:Tom Holdø ©

Vanochtend nemen we afscheid van Nyksund want we verruilen de Vesterålen voor de Lofoten. We rijden naar Stokmarknes voor een bezoek aan het compleet vernieuwde Hurtigrutemuseum. Op verzoek van de Noorse regering zette Richard With op 2 juli 1893 met het stoomschip Vesteraalen koers naar Noord-Noorwegen om een route uit te stippelen die de verre arctische gebieden met het zuiden van het land zou verbinden en daarmee werd de Hurtigruten een feit.

Tegenwoordig vaart deze kustexpres in twaalf dagen van Bergen naar Kirkenes en terug. Vroeger vooral voor transport van post, goederen en personen, vandaag de dag ook als toeristische attractie. En was de eerste reis van Hurtigruten van Trondheim naar Hammerfest nog een hachelijke expeditie, momenteel wordt met moderne, comfortabele schepen gevaren.

Raftsundet

Na het bezoek aan het Hurtigrutemuseum schepen we in voor een van de spectaculairste trajecten van de Hurtigruten, de reis door de Raftsundet naar Svolvær, de hoofdstad van de Lofoten.

Installeer u op een stoel bij het raam of geniet buiten op het dek van het fenomenale uitzicht. Om 18.30 uur legt de Hurtigruten aan in Svolvær en is het maar een paar minuten rijden naar onze accommodatie.

noorderlichtreis Hurtigruten
Foto: Fru Amundsen ©
noorderlichtreis Hurtigruten
Foto: Fru Amundsen ©
Hurtigruten noorderlichtreis
Foto: Fru Amundsen ©

Op ontdekkingstocht op de Lofoten

Henningsvær
Foto: Fru Amundsen ©

De Lofoten zijn beroemd vanwege het landschap en de visserij en tijdens onze dagtocht over de eilanden zullen we ontdekken waarom. Op de Lofoten spreekt men van de binnenkust en de buitenkust. De buitenkust is de noordwestkust langs de Noorse Zee – een kust die vaak is blootgesteld aan hevige stormen, regen en mist. Wij gaan een kijkje nemen bij enkele prachtige stranden langs deze kust. IJs en weder dienende bezoeken we het strand bij Utakleiv. We onderbreken onze rit regelmatig om rond te kijken en een stukje te wandelen.

Henningsvær

Natuurlijk rijden we tijdens deze noorderlichtreis ook naar Henningsvær. Vanwege de magnifieke ligging is dit een van de meest bekende vissersplaatsjes aan de binnenkust. Henningsvær is gebouwd op diverse kleine eilanden en wordt aan alle kanten omgeven door de zee. Om de inwoners tegen de invloeden van de zee te beschermen is in 1934 onder meer een waterkering gebouwd die de 2 grootste eilanden verbindt. Het uitzicht vanaf de waterkering is een van de meest gefotografeerde plekjes op de Lofoten. Sinds 1983 is Henningsvær door een brug verbonden met de rest van de Lofoten.

Aan het eind van de middag rijden we weer terug naar Svolvær. Na het door Fru Amundsen verzorgde Noorse diner hopen we dat het noorderlicht zich weer vertoont en als het nodig is, gaan we daarvoor op pad.

noorderlichtreis wintervakantie Lofoten
Foto Fru Amundsen ©

Natuursafari: op zoek naar zeearenden

Winter noorderlicht noorderlichtreis Lofoten
Foto: Fru Amundsen ©

Deze dag verkennen we de omgeving vanaf het water: er staat een boottocht in de omgeving van Svolvær gepland. We varen over de Vestfjord langs de prachtige fjordenkust van de Lofoten. De kans om zeearenden te zien is hier erg groot! Deze enorme vogels hebben een spanwijdte van wel 2,5 meter. Aan de staart is te zien of het een jonge vogel is: bij jonge vogels is deze bruin in plaats van wit.

In de middag hebt u nog tijd voor een wandeling in of vlakbij Svolvær, of om te winkelen als u dat wilt. Hopelijk werken ook vanavond de omstandigheden mee zodat u nog een laatste keer het noorderlicht kunt zien. Dit is tenslotte niet voor niets een noorderlichtreis!

Natuursafari, Noord-Noorwegen, Fru Amundsen noorderlichtreis
Foto Fru Amundsen ©
Zeearend, Vesteralen, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©
Foto: Fru Amundsen ©

Terug naar huis

Noorderlicht, Lofoten, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©

De reis is bijna ten einde maar hopelijk draagt u de indrukken nog lange tijd met u mee. Na een vroeg ontbijt is het tijd voor de prachtige rit naar het vliegveld Evenes (Harstad/Narvik) waarbij het onderweg weer raadzaam is te letten op rendieren en/of elanden.

Lofoten rorbuer uitzicht, Noorwegen
Foto Fru Amundsen ©

Boekingsformulier