• Diverse data vanaf 30 oktober 2021
 • 8 dagen
 • Op aanvraag, niet inclusief. In- en ontscheping in Tromsø.
 • Reis per zeilschip, individueel te boeken
 • Engelstalige reisleiding, mogelijk internationaal gezelschap
 • Op basis van beschikbaarheid
 • € 2.100,- p.p. in een 2-persoonshut

Beleef Noord-Noorwegen vanaf een meer dan 100 jaar oud zeilschip en ga mee op zoek naar potvissen, orka’s en het noorderlicht!

De bijzonderheden van Noord-Noorwegen zijn zo divers als de natuur die er voorkomt. Bij de kust van Noord-Noorwegen, in het gebied rond Tromsø, zijn het de walvissen die als een magneet werken op de echte natuurliefhebber. Ook de diepe en steile fjorden vormen een attractie. Een natuurfenomeen dat zeker niet vergeten mag worden is het poollicht (ook Aurora Borealis of noorderlicht genoemd) dat in Noord-Noorwegen vaak te zien is op een donkere en heldere nacht.

Zeilreis met de Noorderlicht Remy Marion-Oceanwide Expeditions ©
Zeilreis met de Noorderlicht. Remy Marion-Oceanwide Expeditions ©

Tweemastschoener

Deze reis wordt uitgevoerd met de prachtige tweemastschoener ‘Noorderlicht’ die uitermate geschikt is om de Arctische wateren mee te bevaren. Vanwege haar geringe grootte en diepgang is ze erg geschikt voor ontdekkingstochten naar afgelegen eilanden en kusten. Het grote, open dek biedt goede uitzichtmogelijkheden, ook onder zeil. Zo vaak als kan gaan we aan wal voor het maken van mooie, door een gids begeleide wandelingen. De authentieke inrichting van het schip en de gezellige sfeer aan boord maken het een genot om aan boord te verblijven. Alle overnachtingen tijdens de hier beschreven reis zijn aan boord van de ‘Noorderlicht’. De enthousiaste bemanning zal er al het mogelijke aan doen om ervoor te zorgen dat u een prachtige en onvergetelijke reis beleeft!

Foto: Wim van Passel-Oceanwide Expeditions©
Foto: Wim van Passel-Oceanwide Expeditions©

De haringtrek, de belangrijkste oorzaak van de aanwezigheid van orka’s en bultruggen in de Noorse winter, is aan verandering onderhevig. De potvissen verblijven wel het hele jaar aan de rand van het Continentaal Plat, ook dit zijn dieren die we graag in hun vrije, natuurlijke omgeving  bekijken. Het reizen met een schip biedt enige mate van flexibiliteit zodat de kans op het zien van orka’s en bultruggen wordt vergroot door de haringtrek, binnen bepaalde grenzen uiteraard, te volgen.

Noorderlicht

Poollicht, op het noordelijk halfrond noorderlicht genoemd, is een natuurverschijnsel dat zijn oorsprong vindt in zonneactiviteit. Noorderlicht is ten noorden van de poolcirkel vrijwel elke avond in meer of mindere mate aanwezig. Het is echter afhankelijk van weer en locatie of het te zien is of niet. Door rekening te houden met de omstandigheden wordt de kans op het waarnemen van het noorderlichtspektakel aanzienlijk vergroot en tijdens deze reis doet de bemanning zijn best om de kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken.

Winterlicht Noord-Noorwegen Foto: Christian Engelke - Oceanwide Expeditions ©
Winterlicht Noord-Noorwegen Foto: Christian Engelke – Oceanwide Expeditions ©

Poolnacht & winterlicht

Ten noorden van de poolcirkel kent men het verschijnsel ‘poolnacht’ waarbij de zon 24 uur lang niet boven de horizon komt. Dit wil echter niet zeggen dat het de hele dag aardedonker is – in elk geval is dit niet zo in Noord-Noorwegen. Tijdens en kort voor en na de poolnacht is het een aantal uren (schemer)licht. De kleuren van zonsopgang en zonsondergang kort na de poolnacht zijn adembenemend en op zichzelf al een reden voor een reis naar het Hoge Noorden.

In Tromsø komt op 15 januari 2021 de zon na de poolnacht voor het eerst weer boven de horizon sinds 27 november 2020.
Tromsø, 15 januari 2021: zonsopgang: 11.25 uur – zonsondergang 12.23 uur
Tromsø, 15 februari 2021: zonsopgang: 8.14 uur – zonsondergang 15.43 uur
Tromsø, 15 maart 2021: zonsopgang: 06.05 uur – zonsondergang 17.42 uur

Deze bijzondere zeilreis wordt uitgevoerd met de prachtige en gezellige tweemastschoener Noorderlicht. Hier leest u meer over het zeilschip Noorderlicht.

Deze zeilreis met de Rembrandt van Rijn

Het is op een aantal data ook mogelijk deze reis te maken met de iets grotere Rembrandt van Rijn. De uitgangspunten voor het programma zijn gelijk aan de zeilreis met de Noorderlicht. Het belangrijkste verschil is dat deze driemastschoener plaats heeft voor 33 passagiers tegenover 20 op de Noorderlicht. Alle hutten op dit grotere schip beschikken over een privé douche en toilet.

Prijsinformatie voor deze reis met de Rembrandt van Rijn:

Prijs per persoon in een 3-persoonshut met patrijspoort: € 2.100,-
Prijs per persoon in een 2-persoons binnenhut, zonder patrijspoort: € 2.300,-
Prijs per persoon in een 2-persoons buitenhut, met patrijspoort: € 2.650,-
Reist u alleen? U betaalt de prijs per persoon mits u bereid bent de hut te delen. De prijs voor een 1-persoonshut bedraagt 1,7 x de prijs per persoon. Reist u met twee personen? Dan bedraagt de reissom 2 x de prijs per persoon.
Wat wel en niet inbegrepen is, is gelijk aan wat voor de reis met de Noorderlicht van toepassing is. Zie daarvoor de betreffende informatie elders op deze pagina.

Per 2020 wordt de prijs voor deze reis respectievelijk € 2.200,-, € 2.400,- en € 2.750,-. De prijs voor een 1-persoonshut blijft 1,7 x de prijs per persoon.

Via deze link leest u meer over het zeilschip Rembrandt van Rijn.

Zeilreis met de Noorderlicht Foto: Fru Amundsen ©
Aan dek van de Noorderlicht. Foto: Fru Amundsen ©

LET OP: Dit reisprogramma is enkel bedoeld als indicatie. Het programma kan variëren. Dit is afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en van de kans op het zien van wilde dieren. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditiecruises. Bereidheid om compromissen te sluiten op het gebied van comfort is een basisvoorwaarde aan boord van een historisch zeilschip. Belangrijke informatie over het zeilprogramma: De boot is uitgerust met zeilen die onder goede omstandigheden kunnen worden gebruikt (op basis van open zee, waterdiepte, wind en tijd). Dit is niet gegarandeerd. De kapitein beslist of hij de zeilen of de motor gebruikt. Er is geen aanspraak op de ene of de andere voortstuwingsmethode. Als er zeilen worden gebruikt, stelt de bemanning ze in werking. Gasten moeten de veiligheidsinstructies van het team volgen.

De reis van dag tot dag

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Route Zeilreis Noord-Noorwegen: Aurora Borealis en walvissen – 2019 – Oceanwide Expeditions  ©

Hoogtepunten

 • Op reis in een tweemastschoener
 • Op jacht naar het noorderlicht
 • Op zoek naar walvissen: potvissen, orka’s en bultruggen
 • Excursies/wandelingen aan wal, eventueel op sneeuwschoenen
 • Het verrassende eiland Senja
 • De hagelwitte stranden van Sommarøy
 • De stad Tromsø
 • De prachtige fjordenkust van winters Noord-Noorwegen

Prijsinformatie

€ 2.000,- per persoon

Exclusief €20 boekingskosten

Reist u alleen? U betaalt de prijs per persoon mits u bereid bent de hut te delen. De prijs voor een 1-persoonshut bedraagt 1,7 x de prijs per persoon: € 3.400,-. Reist u met twee personen? Dan bedraagt de reissom 2 x € 2.000,-. Per 2021 bedraagt de prijs voor deze reis € 2.100,- en voor 1 persoon, mits u niet bereid bent de hut te delen: € 3.570,-

Inbegrepen

 • De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving
 • Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
 • Alle zodiac-cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
 • Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door het ervaren expeditieteam
 • Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
 • AECO toeslagen en gouvernementele belastingen
 • Uitgebreide informatie voor vertrek
 • STO-Reisgarantie

Niet inbegrepen

 • Vliegtickets
 • Arrangementen voor- en na de reis aan boord
 • Transfers van en/of naar het schip
 • Maaltijden aan wal
 • Annuleringsverzekering en reisverzekering (verplicht)
 • Uitgaven van persoonlijke aard, zoals kosten voor de bar, telecommunicatie en de wasserij
 • De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor personeel aan boord (richtlijnen worden verstrekt)
 • € 20,- boekingskosten

Deze reis is individueel te boeken en wordt uitgevoerd door Oceanwide Expeditions. Er zal dus geen Fru Amundsen-reisleiding aanwezig zijn. Wij hebben deze reis en Oceanwide als partner echter zorgvuldig geselecteerd en zien dit aanbod als een welkome aanvulling op ons Fru Amundsen-programma. Op uw verzoek wordt de beschikbaarheid van de gewenste vertrekdatum opgevraagd. Op uw verzoek maakt Fru Amundsen graag een compleet reisvoorstel, inclusief vluchten, transfer van/naar het schip en eventuele extra overnachtingen.

Hebt u belangstelling voor deze reis? Vul dan het aanvraagformulier op deze pagina in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

U reist aan boord van zeilschip Noorderlicht Jan Belgers ©
U reist aan boord van zeilschip Noorderlicht Jan Belgers ©

Dag 1: Het Parijs van het noorden

Het avontuur begint in Tromsø, ook wel het “Parijs van het noorden” genoemd. Dit officieel al subarctisch gebied, want ver boven de poolcirkel, is rijk aan geschiedenis. Het gebied rond de stad wordt al sinds de laatste ijstijd bewoond. Door de noordelijke ligging is Tromsø al eeuwen een natuurlijke uitvalsbasis voor poolreizen. Mede daardoor zijn er in de stad een aantal interessante musea te bezichtigen over onder andere de beroemde poolreizigers Fridtjof Nansen en Roald Amundsen, maar ook over het noorderlicht en het dagelijkse leven in een arctische omgeving. Tussen 17 en 18 uur wordt u aan boord verwacht, dus vandaag – mede afhankelijk van de door u gekozen vluchten – hebt u tijd om de stad te verkennen. Ook adviseren wij u een kijkje te nemen bij de beroemde IJszeekathedraal. In de stad heerst altijd een levendige en gezellige sfeer, mede door het veelzijdige aanbod aan winkels, cafés en restaurants.

De genoemde activiteiten zijn suggesties en daarom niet inclusief. Alle activiteiten en maaltijden vanaf het moment dat u inscheept, zijn bij de prijs van deze reis inbegrepen.

Foto: Baard Loeken www.nordnorge.com Tromso
Foto: Baard Loeken www.nordnorge.com
Roald Amundsen Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com Tromsoe
Poolreiziger Roald Amundsen Foto: Shigeru Ohki www.nordnorge.com
Ishavskatedral, Tromsø, Noorwegen, Fru Amundsen
IJszeekathedraal

Winters Noord-Noorwegen. Foto: Valeriiaarnaud, Oceanwide-Expeditions ©
Winters Noord-Noorwegen. Foto: Valeriiaarnaud, Oceanwide-Expeditions ©

Dag 2 – Trossen los!

Vroeg in de ochtend vertrekken we vanuit Tromsø. Het vaarplan zal worden beïnvloed door de weersomstandigheden, de hoeveelheid daglicht tijdens de reis en door de verwachte locatie van de walvissen. Er wordt daarom voor gekozen om met de klok mee of juist tegen de klok in rondom het eiland Senja te varen. Senja is het op een na grootste eiland van Noorwegen en met zo’n 8.000 inwoners dunbevolkt te noemen. Het eiland is misschien wel een van de best bewaarde toeristische geheimen van Noorwegen met een sprookjesachtige, ruige kustlijn die zijn weerga niet kent. In de fjorden liggen kleine vissersplaatsjes verstopt die zorgen voor een schilderachtig geheel.

Walvissen spotten. Foto: Christian Engelke -Oceanwide Expeditions ©
Walvissen spotten. Foto: Christian Engelke -Oceanwide Expeditions ©
Kvaløya, Mel Manser Photography-Oceanwide Expeditions ©
Kvaløya, Mel Manser Photography-Oceanwide Expeditions ©
Aan boord van de Noorderlicht Jan Belgers-Oceanwide Expeditions ©
Aan boord van de Noorderlicht Jan Belgers-Oceanwide Expeditions ©

Orka's in Noord-Noorwegen Foto: Christian Engelke ©
Orka’s in Noord-Noorwegen Foto: Christian Engelke ©

Dag 3-6 – Aan de rand van de oceaan

De komende dagen brengen we zoveel mogelijk door in het gebied waar de walvissen in de afgelopen jaren het meeste zijn gezien; langs de noordkust van Senja en in de Andfjord. De Andfjord ligt grofweg tussen het eiland Andøya van de eilandengroep Vesterålen en het vasteland. Op het uiterste puntje van Andøya ligt Andenes, een bekende uitvalsbasis voor walvisssafari’s.

Naast orka’s en bultruggen is er ook kans op het zien van potvissen. In de buurt van Andenes, langs de rand van het Continentaal Plat, duiken deze grote walvissen diep de oceaan in, op zoek naar reuzeninktvissen. Daarnaast zijn er goede kansen op het zien van zeearenden omdat zij daar zijn waar gemakkelijk voedsel te vinden is. Deze enorme roofvogel is een van de grootste vogels van Europa en een standvogel in dit gebied.

In de middag zoeken we een plek voor de nacht in een van de sfeervolle vissersdorpjes in de buurt, zoals Skrolsvik, Andenes, Gryllefjorden of Sommarøy.

Wanneer de zon is ondergegaan maken we korte wandelingen langs de kust en hopen we op een heldere hemel en het noorderlicht.

Meer informatie over het noorderlicht leest u hier.

Aan wal. Foto: Jan Belgers ©
Aan wal. Foto: Jan Belgers ©
Foto: Lea Ponzle - Oceanwide Expeditions ©
Typisch Noord-Noorwegen Foto: Lea Ponzle – Oceanwide Expeditions ©
Aurora borealis Foto: Lea Ponzle - Oceanwide Expeditions ©
Aurora borealis Foto: Lea Ponzle – Oceanwide Expeditions ©

Foto: Reiner Schaufler www.nordnorge.com ©
Foto: Reiner Schaufler www.nordnorge.com ©

Dag 7-8 – Onder het poollicht

We zetten onze circumnavigatie van Senja voort en varen naar het kleine eiland Sommarøy. Er zijn hier ook goede kansen op het zien van het poollicht en het mooie eiland biedt ook prachtige wandelmogelijkheden. Daarom brengen we de ochtend van laatste expeditiedag door op dit liefelijke eiland en wandelen we langs de kust met zijn kleine baaitjes en witte stranden.

Mogelijk beklimmen we zelfs de 211 meter hoge top van het eiland Hillesøya. Vanaf de top hebt u een schitterend panoramisch uitzicht over de ruige kust.

Rond de middag varen we terug richting Tromsø, waar we de laatste nacht in de haven doorbrengen en in de ochtend van dag 8 na het ontbijt van boord gaan. We hopen dat u als bagage de diepe indrukken mee naar huis neemt die deze bijzondere reis en de ruige natuur op u gemaakt hebben.

Foto: Reiner Schaufler www.nordnorge.com ©
Foto: Reiner Schaufler www.nordnorge.com ©
Foto: Reiner Schaufler www.nordnorge.com ©
Foto: Reiner Schaufler www.nordnorge.com ©
Foto: Jan Belgers ©
Foto: Jan Belgers ©

Offerteformulier