• Woensdag 7 Augustus 2019
 • 16 dagen
 • Niet inclusief. In- en ontscheping in Longyearbyen
 • Reis per zeilschip, individueel te boeken
 • Engelstalige reisleiding, mogelijk internationaal gezelschap
 • Op basis van beschikbaarheid
 • € 5.250,- p.p. in een 2-persoonshut

Individueel te boeken zeilreis naar Spitsbergen

Beleef Spitsbergen vanaf een meer dan 100 jaar oud zeilschip en ga mee op zoek naar walvissen, vogels en ongerepte natuur!

Deze zeilreis rond het eiland Spitsbergen bezoekt een van de meest afgelegen en extreemste gebieden van Europa. Bezoek historische plekken, zoals 17e -eeuwse walvisvaarders stations, maak wandelingen over de toendra, benader gletsjers en ga op zoek naar bijzondere pooldieren, zoals rendieren, poolvossen, kleine alken, walrussen, walvissen en, met een beetje geluk, ook de ‘koning van de arctis’: de ijsbeer. Er leven in deze omgeving nog zo’n 3000 ijsberen. De ijsberenpopulatie wordt enorm bedreigd door de huidige klimatologische veranderingen maar op dit moment leven er nog altijd meer ijsberen dan mensen op Spitsbergen!

Spitsbergen, zeilschip de Noorderlicht en spitsbergenrendieren
Jan Belgers – Oceanwide Expeditions ©

Spitsbergen

Een bezoek aan het ongerepte Spitsbergen is voor veel natuurliefhebbers een ultieme droom. De archipel ligt nog geen 1500 km verwijderd van de geografische Noordpool. Daar waar vroeger een bezoek aan dit gebied een levensgevaarlijke onderneming kon zijn, maakt de huidige techniek en infrastructuur de eilanden veel toegankelijker. Maar ondanks dat zult u ervaren dat deze omgeving meer dan 100% puur natuur is. De totale oppervlakte van Svalbard is vergelijkbaar met Nederland en België samen en is voor ongeveer 60% bedekt met gletsjers. De flora is er voor deze breedtegraad verbazingwekkend gevarieerd, mede door de invloed van de Warme Golfstroom. Doordat het groei- en bloeiseizoen er kort is, is er een explosie aan kleuren zodra de sneeuw de planten de ruimte geeft. Ook de dieren die er leven, of dat nu ter land, ter zee of in de lucht is, zijn aangepast aan het klimaat. De ijsbeer, het Spitsbergenrendier, de Spitsbergensneeuwhoen, de poolvos, de alk, de drieteenmeeuw, de walrus en diverse soorten walvissen zijn wel de bekendste.

Ijsbeer op Spitsbergen
Joerg Ehrlich-Oceanwide Expeditions ©

Spitsbergen of Svalbard?

Daar waar men het in Noorwegen over ‘Svalbard’ heeft als de hele archipel wordt bedoeld, gebruiken wij in het Nederlands vaak ‘Spitsbergen’. Spitsbergen is echter het grootste eiland van deze arctische eilandengroep. Dit eiland heeft zijn naam te danken aan Willem Barentsz die in 1596 onderweg was naar Novaya Zemlya, op zoek naar een noordoostelijke doorvaart naar Oost-Azië. In 1920 werd in Parijs het gebied door het ondertekenen van het Spitsbergen-traktaat onder Noorse soevereiniteit geplaatst. Alle landen die dit traktaat ondertekenden, waaronder Noorwegen, Rusland, Nederland en nog veel meer landen, kunnen activiteiten ontplooien op de archipel. Zo doen biologen er onderzoek en exploiteren de Russen er nog steeds kolenmijnen. Het toerisme is inmiddels de grootste inkomstenbron. De voertaal op Svalbard is Noors; de Noorse wetten en Noorse valuta zijn er van toepassing maar de eilandengroep heeft zijn eigen belastingstelsel.

Tweemastschoener Noorderlicht bij een gletsjer op Spitsbergen
Jan Houter-Oceanwide Expeditions ©

De Noorderlicht

Deze zogeheten circumnavigatie van Spitsbergen wordt uitgevoerd met de prachtige tweemastschoener ‘Noorderlicht’ die uitermate geschikt is om de Arctische wateren mee te bevaren. Vanwege zijn geringe grootte en diepgang is het schip erg geschikt voor ontdekkingstochten naar afgelegen eilanden en kusten. Het grote, open dek biedt goede uitzichtmogelijkheden, ook onder zeil. Als er geen kade beschikbaar is, worden passagiers aan land gezet met een zodiac voor het maken van mooie, door een gids begeleide wandelingen. Op Spitsbergen zal voornamelijk van de zodiac gebruik worden gemaakt. De authentieke inrichting van het schip en de gezellige sfeer aan boord maken het een genot om aan boord te verblijven. Alle overnachtingen tijdens de hier beschreven reis zijn aan boord van de ‘Noorderlicht’. De enthousiaste bemanning zal er al het mogelijke aan doen om ervoor te zorgen dat u een prachtige en onvergetelijke reis beleeft!

Hier leest u meer over het zeilschip Noorderlicht.

Middernachtzon

Ten noorden van de poolcirkel kent men in de winter het verschijnsel ‘poolnacht’ waarbij de zon 24 uur lang niet boven de horizon komt. Gedurende de zomer is er de ‘pooldag’ waarbij de zon niet onder gaat. De pooldag wordt ook aangeduid als middernachtzon. Hoewel de zon, zeker tijdens de laatste dagen van uw reis, richting de horizon zal zakken, blijft zij tijdens deze reis er nog boven en zal het 24 uur per dag licht zijn. Een bijzondere ervaring!

Walvisbot en poolpapaver
Erwin Vermeulen, Oceanwide Expeditions ©

LET OP: Dit reisprogramma is enkel bedoeld als indicatie. Het programma kan variëren. Dit is afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en van de kans op het zien van wilde dieren. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditiecruises. Bereidheid om compromissen te sluiten op het gebied van comfort is een basisvoorwaarde aan boord van een historisch zeilschip. Belangrijke informatie over het zeilprogramma: De boot is uitgerust met zeilen die onder goede omstandigheden kunnen worden gebruikt (op basis van open zee, waterdiepte, wind en tijdschema). Dit is niet gegarandeerd. De kapitein beslist of hij de zeilen of de motor gebruikt. Er is geen aanspraak op de ene of de andere voortstuwingsmethode. Als er zeilen worden gebruikt, stelt de bemanning ze in werking. Gasten moeten de veiligheidsinstructies van het team volgen. De gemiddelde vaarsnelheid van s/v Noorderlicht is 6 knopen.

De reis van dag tot dag

Het onderstaande programma is onder voorbehoud van weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Route Zeilreis Rondom Spitsbergen – Oceanwide Expeditions ©
Route Zeilreis Rondom Spitsbergen – Oceanwide Expeditions ©

Hoogtepunten

 • Het ongerepte Spitsbergen
 • Op reis in een tweemastschoener
 • Op zoek naar ijsberen, walrussen, vogels en walvissen
 • Geschiedenis van de walvisvaart, exploitatie kolenmijnen etc
 • Excursies/wandelingen aan wal
 • De noordelijkst gelegen plaats ter wereld: Longyearbyen
 • Lezingen aan boord, informatie door de expeditieleider
 • Heerlijke maaltijden, verzorgd door de scheepskok

Prijsinformatie

€ 5.250,- per persoon

Reist u alleen? U betaalt de prijs per persoon mits u bereid bent de hut te delen met iemand van uw eigen geslacht. De prijs voor een 1-persoonshut bedraagt 1,7 x de prijs per persoon, dus: € 8.925,-. Reist u met twee personen en wilt u samen een hut delen? Dan bedraagt de reissom 2 x € 5.250,-

Inbegrepen

 • De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving
 • Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
 • Alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
 • Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door het ervaren expeditieteam
 • Gebruik van sneeuwschoenen
 • Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip voor de passagiers op geselecteerde, op de zeilreis aansluitende vluchten van en naar Longyearbyen
 • Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
 • AECO toeslagen en gouvernementele belastingen
 • Uitgebreide informatie voor vertrek

Niet inbegrepen

 • Vliegtickets
 • Aankomst- en vertrekbelastingen
 • Arrangementen voor- en na de reis aan boord
 • Maaltijden aan wal
 • Annuleringsverzekering en reisverzekering (verplicht)
 • Kosten van persoonlijke aard, zoals kosten voor extra bagage, drankjes, telecommunicatie en de wasserij
 • De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor personeel aan boord (richtlijnen worden verstrekt)

Deze reis is individueel te boeken en wordt uitgevoerd door Oceanwide Expeditions. Er zal dus geen Fru Amundsen-reisleiding aanwezig zijn. Wij hebben deze reis en Oceanwide als partner echter zorgvuldig geselecteerd en zien dit aanbod als een welkome aanvulling op ons Fru Amundsen-programma. Hebt u belangstelling voor deze reis?

Longyearbyen op Spitsbergen
Femke Wolfert-Oceanwide Expeditions ©

Dag 1: Een dorp in het Noordpoolgebied

Per vliegtuig komt u aan in Longyearbyen, het administratieve centrum op het grootste eiland van de Spitsbergen archipel of Svalbard zoals de eilandengroep ter plaatse wordt genoemd. In verband met de vluchttijden komt u minimaal een avond voor vertrek van deze reis aan zodat u, voordat u aan boord van de Noorderlicht gaat, zeker tijd hebt om dit voormalige mijnstadje te verkennen.

Ook al wonen er minder dan 2000 mensen in Longyearbyen, de plaats biedt verschillende toeristische activiteiten. Zo zijn een bezoek aan de rode houten kerk en het Svalbard Museum zeker de moeite waard. Daar waar u in het Svalbard Museum informatie krijgt over de natuur, de mensen en de geschiedenis van de eilandengroep, is het Noordpool Expeditie Museum toegespitst op allerlei ontdekkingsreizen die hiervandaan zijn ondernomen. Er is uitgebreid aandacht voor diverse poolreizigers, waaronder natuurlijk ook Roald Amundsen. Ook bevinden zich in Longyearbyen enkele galeries met foto’s en andere kunst, vaak met de natuur van en het leven op Svalbard als onderwerp.

Een heerlijke lunch in het restaurant ‘Rabalder’, gelegen in het Kulturhuset in de winkelstraat in het centrum is een echte aanrader!

In de loop van de middag gaat u per taxi of te voet naar de steiger waar de Noorderlicht aangemeerd ligt en waar u hartelijk door de bemanning wordt ontvangen. Aan boord krijgt u uw hut toegewezen. Deze eerste dag is er uitgebreid aandacht voor de gang van zaken aan boord – uw verblijf voor de komende 16 dagen! In de vroege avond zal het schip vertrekken en de grote Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord ziet u mogelijk al de eerste walvissen.

In de avond varen we naar de baai Trygghamna, waar we ankeren voor de nacht. Trygghamna heette oorspronkelijk ’Safe Harbour’ en werd in de 17e eeuw frequent door Engelse walvisvaarders bezocht om de traanolie uit het spek van de Groenlandse walvis te koken.

Spitsbergenrendieren
Erwin Vermeulen-Oceanwide Expeditions ©
Het ongerepte landschap van Spitsbergen
Erwin Vermeulen-Oceanwide Expeditions ©
Bultrug bij Spitsbergen
Erwin Vermeulen-Oceanwide Expeditions ©

Poolvos en gans op Spitsbergen
Rinie van Meurs-Oceanwide Expeditions ©

Dag 2: Vogels, poolvossen en grazende rendieren

Na het heerlijke ontbijt gaan we met behulp van de zodiac gaan we aan land in Trygghamna en wandelen we naar Alkhornet, een hoge, spectaculair gevormde klif waar vele zeevogels broeden. Onderaan de kliffen jagen poolvossen op de massaal aanwezige vogels en rendieren grazen er op de overvloedig begroeide toendra.

Alkhornet is een waar vogelparadijs: u zult er onder meer de kleine alk, de kortbekzeekoet en de drieteenmeeuw zien. Deze laatste vogel herkent u aan de zwarte poten en zijn kenmerkende roep die enigszins klinkt als zijn Engelstalige benaming kittiwake. De uitwerpselen van al deze vogels werken als kunstmest op de begroeiing waardoor veel rendieren aangetrokken worden tot deze plek.

De scheepskok verzorgt vandaag, zoals ook alle volgende dagen, een heerlijke lunch en diner.

Poolvos in zomerdracht op Spitsbergen
Erwin Vermeulen-Oceanwide Expeditions ©
Kleine alk op Spitsbergen
Rinie van Meurs-Oceanwide Expeditions ©
Spitsbergenrendier
Benjamin Sauer ©
Ivoormeeuw op Spitsbergen
Erwin Vermeulen-Oceanwide Expeditions ©

IJsbeer op Spitsbergen
Franco-Banfi-Oceanwide-Expeditions ©

Dag 3: Bevroren sporen in de tijd

We varen de Fuglefjorden binnen, met schitterende uitzichten op de Svitjodbreen en Birgerbukta. Hier broeden veel grote jagers maar we zien hier ook vaak ijsberen tussen en op de rotseilandjes.

In Birgerbukta bevinden zich de resten van 17e eeuwse Baskische traanovens, gebruikt voor het uitkoken van de traanolie.

Later op de dag proberen we op Ytre Norskøya te landen, een eiland dat jarenlang als uitkijkpost voor Nederlandse walvisvaarders heeft gediend. We kunnen hier de historische route naar de 150 meter hoge top van het eiland, de Utkiken, nog steeds volgen. Aan de kust kunnen de resten van de 17e-eeuwse traanovens worden bekeken, samen met zo’n 200 graven. Op het eiland broeden veel vogels, zoals eidereenden en ganzen.

de Noorderlicht op Spitsbergen
Jan Belgers – Oceanwide Expeditions ©
Poolpapaver Spitsbergen
Rinie-van-Meurs-Oceanwide-Expeditions ©
Spitsbergen
Franco-Banfi-Oceanwide-Expeditions ©
Restanten mijnbouw Spitsbergen
Erwin Vermeulen-Oceanwide Expeditions ©

Walrus op Spitsbergen
Mike-Murphy-Oceanwide-Expeditions ©

Dag 4 – 15: De vele gezichten van Spitsbergen

De komende dagen ontdekt u de vele gezichten van Spitsbergen. De expeditieleider maakt zijn of haar keuzes op basis van het weer en andere relevante omstandigheden. En keuzes zijn er genoeg!

We varen naar de Sorgfjord, waar er een goede kans bestaat op het zien van walrussen waarvan de mannetjesdieren met gemak meer dan 1000 kg kunnen wegen, of we bezoeken de Murchisonfjord. Aan de noordzijde hiervan is een uitgestrekte droge toendra waar veel rendieren grazen. De rendieren op Svalbard hebben zich in de loop van duizenden jaren aangepast aan de harde weersomstandigheden en zijn daardoor wat kleiner en gedrongener dan de rendieren op het vasteland van Noorwegen. Bij Kinnvika bevindt zich een verlaten Fins-Zweeds onderzoeksstation uit 1957.

Daarna varen we de Hinlopenstraat binnen, een zeestraat van ca. 150 km lang en 10 tot 60 km breed, tussen West-Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding van deze zeestraat worden regelmatig blauwe vinvissen gezien en het gebied wordt bevolkt door walrussen, baardrobben, ivoormeeuwen en ijsberen. We bekijken er de vogelkliffen van Alkefjellet, met zijn tienduizenden dikbekzeekoeten en drieteenmeeuwen een van de grote spektakels van Spitsbergen.

Gletsjer op Spitsbergen
Oliver-Richter-Oceanwide-Expeditions ©

De volgende gebieden worden tijdens de komende dagen mogelijk aangedaan:

Lomfjord: Deze schitterende fjord wordt omringt door mooie bergen en biedt goede wandelmogelijkheden.

Wilhelmøya: Een ruig eiland met een grote kans op ijsberen. De zeestraat die het eiland scheidt van Spitsbergen heet niet voor niets de Bjørnsundet, de ijsberenstraat.

Svartknausflya: Een desolate poolwoestijn, vrijwel volledig verstoken van vegetatie, waar fossielen en walvisbotten nog op de oude strandwallen gevonden kunnen worden.

Heleysundet: Wanneer het zeeijs het toelaat varen we misschien door de Heleysundet, een nauwe zeestraat tussen Spitsbergen en Barentsøya en een zeer spectaculaire plek. Dit kan alleen met een geschikt tij. Een alternatief, wanneer de ijsomstandigheden de doorgang niet toelaten, is de Freemansundet, tussen Barentsøya en Edgeøya.

IJsbeer op Spitsbergen
Wim-van-Passel-Oceanwide-Expeditions ©

Bij Kapp Lee wandelen we het prachtige Rosenbergdalen in om rendieren te kunnen zien. Bij Diskobukta bezoeken we een grote kolonie drieteenmeeuwen die zich in een canyon genesteld hebben. Poolvossen en ijsberen zwerven vaak door deze canyon, zich voedend met de jonge vogels die uit de nesten vallen. Op de kust zijn veel subfossiele botten van walvissen te zien. Een subfossiel is een zeer oud overblijfsel van een gestorven organisme, maar niet oud genoeg om fossiel genoemd te worden. Ook als het fossilisatieproces niet volledig heeft plaatsgevonden, wordt een overblijfsel subfossiel genoemd. Vanuit Diskobukta varen we een nacht door naar het zuidwesten van Spitsbergen, naar de Hornsund.

Hornsund: De Hornsund is één van de meest onherbergzame en ijzige fjorden van Spitsbergen. Een landschap van steile bergen en hoge gletsjer fronten. We varen met het schip de fjorden van Hornsund in. Er worden hier regelmatig ijsberen gezien. De geologische formaties in dit gebied zijn erg spectaculair en kleurrijk.

Bellsund: Interessante geologische formaties en de resten van de 20e-eeuwse jacht op beluga’s in de vorm van stapels beluga botten. Gelukkig werden de beluga’s niet tot uitsterven bejaagd en kunnen we deze witte walvissen hier nog regelmatig waarnemen.

Barentsburg: Als we voldoende tijd hebben bezoeken we ook Barentsburg, de enige bewoonde Russische nederzetting op Spitsbergen. Een andere mogelijkheid is de verlaten Russische kolenmijn Colesbukta.

Kongsfjorden, Spitsbergen
Jan Belgers – Oceanwide Expeditions ©
Bultrug
Erwin Vermeulen-Oceanwide Expeditions ©
Baardrob op Spitsbergen
Franco-Banfi-Oceanwide-Expeditions ©
Saxifraga, Spitsbergen in bloei
Petr-Slavik-Oceanwide-Expeditions ©
Barentsburg, Spitsbergen
Fru Amundsen ©

Walrussen en de Noorderlicht, afscheid Spitsbergen
Jan Belgers – Oceanwide Expeditions ©

Dag 16: Helemaal het einde: Longyearbyen

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. U monstert af in Longyearbyen, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op u gemaakt hebben.

Ijsbeer op Spitsbergen
Erwin Vermeulen-Oceanwide Expeditions ©

Op Svalbard is het nodig je, buiten de bebouwde kom van Longyearbyen, te beschermen tegen ijsberen. Er leven hier, verspreid over de eilanden, zo’n 3.000 ijsberen waarvan je er altijd een kunt tegenkomen. De expeditieleider, die alle excursies begeleidt, is daarom uitgerust met een geweer en een pistool voor lichtkogels en heeft voldaan aan de noodzakelijke schiettesten. Overigens is bij het ontmoeten van een ijsbeer het eerste doel het dier verjagen, alleen in uiterste nood zal er op het dier worden geschoten.

Aan wal met behulp van een zodiac
Fru Amundsen ©

Om aan wal te gaan, wordt met een zodiac gewerkt. Een zodiac is een gemotoriseerde, opblaasbare boot met een harde bodem. In de zijwand van de Noorderlicht wordt een deurtje geopend, waarna je via een touwladder enkele treden afzakt totdat je in de zodiac stapt. Zowel vanaf de Noorderlicht als de zodiac is er een bemanningslid dat je begeleidt bij het aan/van boord gaan. De zodiac vaart vervolgens zo dicht mogelijk naar de kust waarbij je instructies krijgt hoe van boord te gaan. Bij de landingen op Spitsbergen loop je daarbij een of enkele passen door het zeewater, dus goede, hoge, waterdichte winterlaarzen tot iets onder de knie zijn een absolute noodzaak. Door eb, vloed en wind zullen de omstandigheden bij het aan en van boord gaan niet altijd gelijk zijn, maar de bemanning doet zijn uiterste best om elke keer weer veilige en verantwoorde omstandigheden te scheppen.

Via de touwladder aan boord van de zodiac
Fru Amundsen ©

Wandelen op Spitsbergen
Oceanwide Expeditions ©

De wandelingen worden afgestemd op de mogelijkheden van de groep. In zijn algemeenheid wordt gesteld dat je in een goede conditie moet verkeren en in staat moet zijn om enkele uren te lopen. In augustus is de gemiddelde temperatuur zo’n 5 graden Celsius en zal de meeste sneeuw op de lager gelegen delen verdwenen zijn. Voor het geval dat niet zo is zijn er robuuste snowsteps of sneeuwschoenen beschikbaar. Wandelstokken kunnen plezierig zijn ter ondersteuning op de soms gladde, zachte, vochtige of oneffen ondergrond. Het is mogelijk om na de landing uw laarzen om te wisselen voor wandelschoenen (en eventueel gamaschen). Het wandeltempo is rustig – onderweg wordt er veel bekeken en/of gefotografeerd. De groep krijgt de nadrukkelijk instructie om bij elkaar te blijven en altijd achter de expeditieleider te lopen, dit in verband met het risico op een ontmoeting met een ijsbeer.

Ik heb belangstelling voor deze reis